Sütés-főzés a gyerekkel – 9 érv amiért engedd, hogy segítsen

Szülőként előbb-utóbb szembe találjuk magunkat a kérdéssel: hogyan, miként vonjuk be gyermekünket a konyhai teendőkbe? Kell-e egyáltalán, hogy együtt süssünk, főzzünk és ha igen, akkor mikortól lehet ezzel a közös programmal próbálkozni?

Talán többen tudjátok, hogy én nagy híve vagyok a gyerekekkel való közös sütésnek, főzésnek. Szerencsére Martin imád velem kreatívkodni a konyhában, így van szerencsém testközelből megfigyelni és megtapasztalni ennek a fajta együtt töltött időnek a pozitív hozadékait.

Azonban még mielőtt meggyőznélek titeket is arról, hogy miért jó és hasznos program a közös főzőcske, nem mehetünk el szó nélkül a biztonság fontossága mellett! Mint azt tavaly egy sebész olvasónktól megtudtam, évente több, mint 2000 olyan háztartási baleset történik hazánkban, amelynek égési sérülés lesz a vége. A balesetmentesség érdekében fontos tehát, hogy beszerezzünk minden olyan eszközt, amely gyermekünk biztonságát növelheti! Ezek lehetnek: lépcsős konyhai fellépők (pl. A ManóMenü összecsukható konyhai fellépő), biztonsági zárak, vagy – picit nagyobb – gyerekek számára kifejlesztett konyhai kések.

Fotó: Kiss Andrea /Happy photo

No de lássuk, miért éri meg gyermekünket is bevonni a konyhai teendőkbe?

1, Mert fejleszti a szenzoros érzékelést és a finommotoros mozgást: Gondoljatok csak bele, mennyi izgalmas textúra, mennyi érdekes alapanyag! A magok, a liszt, a húsok, a különböző zöldségek… van, amelyik hideg, van amelyik kérges, van, amelyik puha… Csupa izgalmas tapasztalás, amely arra sarkallja gyermekeket, hogy felfedezzenek, tapogassanak, csippentsenek, markoljanak, szagoljanak, vagy épp kóstoljanak – mindezzel pedig a szenzoros érzékelést és a finommotoros mozgást fejlesztik – játszva!

2, Mert edukál: a sok konyhai teendő és előkészület nemcsak az ételek elkészítésére, hanem az alapanyagok ismeretére, alapvető táplálkozási tudnivalókra, a mennyiségekre, összeadásra, vagy épp kivonásra, biológiára, kémiára is megtanít, és akár új szavakat ad a gyerekek szótárához! Higgyétek el, a konyha remek “mini tanterem”: izgalmas és interaktív!

3, Mert fejleszti a figyelmet és a szabálykövetést: egy recept értelmezése, elejétől a végéig való pontos követése nem kis feladat! Figyelmet és tudatos összpontosítást igényel, arról nem is beszélve, hogy remek példája annak, hogy a siker érdekében néha igenis szót kell fogadni… akár egy írott útmutatónak is.

4, Mert biztonságtudatra tanít: a nagyobbak megtapasztalhatják az előkészületek és a főzés közben, hogy mindez – noha rendkívül szórakoztató program – veszélyes tevékenység is! Óvatosságra, tudatosságra, meggondoltságra sarkall.

Főzés vagy sütés közben persze soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a kis séfünket, és jól gondoljuk át, hogy milyen – az életkornak megfelelő – feladatokat szabunk ki rá! (Erre is kitérek a következő cikkemben!)

5, Mert felkészít az önálló, felnőtt életre: szerintem mindannyiunk ismeretségi körében van legalább egy-két olyan felnőtt, aki még egy tojásrántottát sem tud összedobni. A főzés alapvető tudománya azonban egy olyan képesség, amellyel már minden fiatal felnőttnek rendelkeznie kell, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor hozza úgy az élet, hogy önállóan kell ellátnia magát – akár a konyhában is. Spóroljuk meg jövőbeni gyermekünknek a sok kínos pillanatot, tanítsuk meg neki legalább a legfontosabb konyhai praktikákat már pici korban!

6, Mert egészséges életmódra nevel: ha gyermekünk már kicsiként is azt látja, hogy otthon a konyhában készül az étel, ráadásul később ő maga is nagy magabiztossággal tudja elkészíteni azt (lásd előző pont), akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy későbbi életében nem fog feldolgozott, agyoncukorzott, vagy olajban tocsogó falatokon élni nap, mint nap.

7, Mert magabiztosságot ad: a konyha remek hely arra, hogy gyermekünk önbecsülését, önbizalmát és önértékelését növeljük, hiszen sütés-főzés közben rengeteg apró sikerélmény érheti őt, amelyet kellően ki is lehet hangsúlyozni és meg is lehet ünnepelni!

8, Mert remek közös program: a gyerekek oviban, suliban, mi pedig rohanunk egész nap… olyan ritkán van együtt a család! Az együtt főzés kitűnő, minőségi családi időt kínál: közben óhatatlanul is lehet beszélgetni, mókázni, nevetni… és a végén még egy jót is enni! Csupa előny, nemde?

9, Mert segít megelőzni, kezelni a válogatósságot: az ételek közös elkészítése, az alapanyagokkal való kísérletezés, a lehetőség, hogy beleszóljon, hogy mi kerüljön a tányérra, mind-mind az ételek felfedezésére, megértésére és örömtelibb elfogyasztására ösztönözheti gyermekünket!

+1 Az együtt készített ételek által a tradíciókat is átadjuk, őrizzük! Biztosan te is örömmel, a szívedben melegséggel emlékszel arra, mikor a nagyival vagy édesanyáddal sütöttél-főztél a konyhában. Még ma is érzed azt az ízt a szádban… A családi recepteket át lehet adni a gyerekeknek, és fel is lehet jegyezni egy saját receptfüzetbe, hogy aztán mindig velünk legyenek, generációkon keresztül! ❤️

Ahogy látható, a közös konyhai kalandok segítségével könnyedén egy okos, remek készségekkel megáldott, az ételek és a kulináris élvezetek iránt érdeklődő és fogékony gyermeket nevelhetünk…. Játszva, szórakozva, együtt, közösen.

S, hogy mi magunk is örömmel és nyugodtsággal vehessünk részt ebben a remek programban, összeszedtem néhány hasznos (vagy épp elengedhetetlen) konyhai eszközt – a biztonságosabb és kreatívabb közös főzés jegyében:

ManóMenü lépcsős konyhai fellépők: ITT

ManóMenü előke-kötény: ITT

Gyerek konyhai kések: ITT

Mókás kiszúrók: ITT

Családi receptkönyv: ITT

Kellemes – és hasznos – sütés-főzést kívánok Nektek!

Felhasznált források:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666314001573?via%3Dihub

https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/is-cooking-at-home-associated-with-better-diet-quality-or-weightloss-intention/B2C8C168FFA377DD2880A217DB6AF26F

https://www.facebook.com/manomenu2016/photos/a.1796372407339619/2621832601460258

További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü

ALAPANYAG KISOKOS