Segítség a gyerek csak tésztát eszik!

Sok kisgyermekes szülő megtapasztalja, hogy bár próbálnak változatosan, minél többféle ételt felvonultatni a családi étkezések alkalmával, a gyereknek mindig csak egy szó hagyja el a száját, ha megkérdezik, mi legyen az ebéd vagy vacsora… ez a szó pedig a TÉSZTA!

Nézzük csak meg, mi lehet a háttérben, hogy a gyermekek többségének bizony eljön az az idő az életében, amikor szinte nem hajlandó mást enni, csak tésztát.

A gyerekeknek van egy evolúciós, veleszületett hajlama arra, hogy az édes és magas keményítőtartalmú élelmiszerek iránt lelkesednek. Ezek az élelmiszerek megfelelőek a fejlődő szervek és a gyorsan növekvő agy számára. Bár sok szülő úgy dönt, hogy korlátozza a szénhidrátokat a gyermek étrendjében, vagy csak a teljes kiőrlésű gabonát fogyaszthatja, ez általában nem ajánlatos, hacsak nem egészségügyi okokból, egészségügyi szakember kérésére, és annak szigorú kontrollja mellett történik ez. Kisgyermekek esetében lehetőleg ne haladja meg a teljes kiőrlésű gabona az 50%-ot, de vannak szakemberek, akik a 30% körüli arányt javasolják.

Ahelyett, hogy megpróbáljuk tiltani gyermekünket a túl sok tésztától, (ezzel frusztrációt okozva a napi étkezésben), sokkal jobb ötletnek tűnhet, ha kipróbálunk más, nem búza alapú tésztákat is.

Kezdjük mindjárt az én nagy kedvencemmel a vöröslencse tésztával.

A vöröslencséről érdemes tudni, hogy 100g-ban 25 g fehérje, 11 g rost, 41mg kalcium, 7,6 mg vas, és 72 mg magnézium van. Ezek mind egytől egyik nagyon hasznosak egy fejlődésben lévő szervezet számára, így mindenképpen ajánlom, hogy a szeretett sima búzatésztát hetente legalább egyszer egészítsük ki vöröslencse tésztával. Természetesen ahhoz, hogy a magasnak mondható vastartalomból, minél több hasznosulni tudjon, fontos, hogy C vitaminban gazdag zöldséget vagy gyümölcsöt is kínáljunk az étkezéskor gyermekünknek.

Másik nagy aduász lehet a változatosság elérésében a hajdina tészta.

A hajdina értékes vitaminforrás és antioxidáns, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Élelmirost tartalma magas, felhasználási módja sokoldalú. Furcsa módon nem annyira íze, mint inkább a tészta sötét színe, ami elsősorban eltér a sima tésztától, de mindenképpen megéri próbálkozni beépíteni a menübe. Ezenkívül érdemes kipróbálni még a csicseriborsóból készült tésztát is, mely szintén ízben, állagban és összetételben is hasznos tagja lehet az otthoni tésztaseregnek.

Ne feledkezzünk meg a nagyon tápláló köles és a quinoa tésztáról sem.

Miért érdemes kölest és quinoát fogyasztani? A legkedveltebb gluténmentes alapanyagok közé tartoznak, ami nem véletlen. 

A köles előnyös élettani tulajdonságai közé tartozik, hogy lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, azaz fogyasztása nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet. Másik nagy előnye, hogy gazdag rostanyagokban, amely az egészséges bélműködést elősegítheti, támogathatja. 

A quinoa fogyasztása segíthet az egészséges testsúly fenntartásában, mivel a magas fehérjetartalma és rosttartalma hosszabb ideig tartó jóllakottságérzetet biztosít.

***Tippek:

  • Ha tanácstalan vagy hozzátáplálás terén vagy gyermekednél valamilyen diétát kell követned, de bizonytalan vagy a megvalósításban szakértőink online tanácsadásainkon is tudnak segíteni illetve a Segítség nem eszik a gyerekem! online kurzusunk segítségével 10 témából álló közel 2.5 órás online tudásanyagunk szakszerű útmutatást ad 10 hónaposnál idősebb gyermekek szüleinek, hogy a családi étkezés újra pozitív hangulatú és szeretetteljes legyen.
  • Próbáld ki ManóMenü tésztáinkat is. -> shop.manomenu.hu/tésztákSzámtalan visszajelzést kaptunk és saját családunkban is tapasztaltuk, hogy sok esetben mennyire nehéz rávenni a gyerekeket a zöldségek elfogyasztására, így létrehoztuk ezt a finom és egészséges tésztát, mely 30% zöldségtartalommal /sárgarépa, paradicsom, cékla és spenót/ készült.
  • Sok esetben a zöldségek, húsok is jobban csúsznak, ha a hőn szeretett tészták között bújnak meg, ezért soha ne add fel a próbálkozást!
  • Ne félj újdonságokat kipróbálni, hiszen ezzel csak változatosabbá, gazdagabbá, kiegyensúlyozottabbá teheted gyermeked étkezését.

További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü


.

ALAPANYAG KISOKOS