Mikortól vezethetjük be a rizst a baba étrendjébe?
A rizs a csecsemőknek kínált első táplálék szerte a világon. Magas a kalóriatartalma, finom, inkább semleges ízű gabona, amely könnyen elkészíthető és különféle alapanyagokkal párosítható.
Ezen tulajdonsága miatt, ha gyermekünk a hozzátáplálásra készen áll akár 6 hónapos kortól is adható.
Bár a rizs kiváló szénhidrát- és tápanyagforrás, fontos korlátozni a gyakoriságát a baba étrendjében, mivel egy természetes módon arzénhalmozó alapanyagról van szó, még akkor is, ha a bio gazdálkodásból származik.
De ne félj! Ebben a blogban sok-sok értékes információhoz juthatsz, ami rizsfajtákat illeti. Választ kapsz, hogy hogyan lehet biztonságosan rizst kínálni a gyermekednek és hogyan lehet csökkenteni az arzénszintet a rizsben. Szóval, kezdjük!
Miért tartalmaz a rizs arzént?
A gyümölcsök, zöldségek nyomokban arzént és más vegyi anyagokat is tartalmazhatnak a talajban lévő növényvédőszer-maradványok következtében. A növények felszívhatják a méreganyagokat a talajból és a vízből, és mivel a rizst általában áztatott talajban termesztik, a kockázat nagyobb.
Az arzénos rovarölő szerek használata számos EU tagállamban korlátozások alá esik, és a felhasználásukat fokozatosan korlátozták vagy betiltották a növényvédő szerekre vonatkozó jogszabályokban, így a mennyiség helyenként változik, és ennek eredményeként a rizsben lévő arzén mennyisége a forrástól és a feldolgozási módtól függ.
Az arzénról köztudott, hogy negatív hatással van a fejlődő idegrendszerre, fokozza a rák, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát. A rizsitalok is magas arzéntartalmúak lehetnek, és 5 évesnél fiatalabb gyermekek ne igyák tej helyett. Az arzénnek két formája van, szerves és szervetlen. A szerves arzén egy természetben előforduló nehézfém, amely talajban, kőzetben és vízben található. A legtöbb tenger gyümölcse szerves arzént tartalmaz, amely kevésbé mérgező. A szervetlen arzén megtalálható a talajban, a talajvízben és az ipari vegyszerekben.
Az élelmiszer-ellátásunkban található nagy mennyiségű szervetlen arzén többnyire szennyezett talajvízből és trágyából, műtrágyából, növényvédő szerekből és ipari hulladékkal szennyezett talajból származik.
Melyik rizsben legalacsonyabb az arzén?
Különböző rizsfajtákban eltérő arzén szintek lehetnek. A barna rizs magasabb arzén tartalommal rendelkezhet, mint a fehér rizs. A rizs egy olyan növény, amely hajlamos az arzén felszívására a talajból és a vízből, különösen a külső rétegében, amely a barna rizs esetében megmarad.
A feldolgozási eljárás során a barna rizsből előállítják a fehér rizst, amelyben a külső réteg, beleértve a korpahéjat és a csírát, eltávolításra kerül. Az arzén főként a külső rétegben található meg, így a fehér rizs alacsonyabb arzén tartalommal rendelkezik.
Fontos azonban megjegyezni, hogy az arzén jelenléte a rizsben nem jelenti automatikusan az egészségügyi kockázatot, de hosszú távon és nagy mennyiségben fogyasztva potenciális problémákat okozhat.
Az egészségügyi szervezetek általában ajánlásokat adnak a rizsfogyasztással kapcsolatban, hogy minimalizálják az arzén expozíciót, például a változatos étrend kialakításával és a rizs alapos áztatásával és öblítésével.
Mennyi rizst ehet a gyermek, mire figyelj?
Természetesen nem kell száműznünk a rizst az étlapról, csupán fontos, hogy néhány dolgot figyelembe vegyünk mielőtt gyermekünknek kínáljuk:
- Ha rizspelyhet vagy rizst tartalmazó gabonapépeket kínálunk az első 1 évben gyermekünknek az elsősorban csecsemőknek szánt termék legyen (Ezek bevizsgáltak)
- Ritkábban adj rizst a babádnak – ha lehet készíts inkább quinoát, amarántot vagy kölest.
- A rizst főzés előtt alaposan mosd meg, és főzd bő vízben.
- Ha rizst készítesz a babádnak, válaszd inkább a fehéret a barna helyett.
- Korlátozd heti 2 alkalomra a rizst tartalmazó ételeket, italokat, nassolni valókat: rizspufi, rizsital, stb, Fontos: a rizsitalok is magas arzéntartalmúak lehetnek, 5 évesnél fiatalabb gyermekek ne igyák tej helyett.
- Mindig figyelmesen olvasd el az élelmiszerek címkéit és az összetevők listáját, mivel a rizs különböző formákban is megjelenhet, beleértve például a rizslisztet és a rizsszirupot.
A részletes hazai ajánlást itt találjátok -> MDOSZ/Táplálkozási Akadémia/növényi italok
Hogyan kínáljuk a rizst a babának?
Mivel a rizsszem kisebb, mint a csecsemők légútja, így nem nevezhető fulladás veszélyes ételnek, viszont, ha sok rizsszem kerül a kanálra, az ’szétszóródhat’ a baba szájában így nyeléskor kellemetlen érzést vagy köhögést okozhat. Hozzátáplálás kezdetén, ha pépbe, pürébe vagy esetleg joghurtba kevered, akkor viszont csökkentheted a szóródást, így megkönnyítve gyermekednek a rizs fogyasztását. Nagyobb gyerkőcöknek 1 éves kor felett ez természetesen ez már nem lehet probléma.
Melyik típusú rizs a legjobb a babának?
A Magyarországon termesztett rizsfajták nehézfémtartalma rendkívül alacsony, köszönhetően a jó talajállapotnak és hogy hazánkban a nyersanyag kitermelés alacsony.
A Ricely kizárólag Magyarországon termesztett rizs felhasználásával készült. A Körösök és mellékfolyóinak vize megfelelő tisztaságú nehézfém tartalom szempontjából, így az innen árasztásos öntözéssel öntözött rizsek nehézfémtartalma is alacsony. A Valoryz cégcsoport több termelővel együttesen dolgozva igyekeznek a megfelelő talajállapot fenntartani, így a nehézfémtartalmat is csökkenteni.
A hazai rizsekből készült Ricely mindhárom ízkombinációja laboratóriumilag igazoltan 0,01mg/kg-nál kevesebb arzént tartalmaz. Így gyermekek is fogyaszthatják.
A nem magyarországi rizsek közül a kaliforniai, indiai és pakisztáni fehér basmati rizs, valamint az USA-ból származó sushi rizs átlagosan körülbelül fele annyi arzént tartalmaz, mint más külföldön termesztett rizsfajták. A kaliforniai fehér basmati rizsben a legalacsonyabb az arzén, így ez is egy jó választás a babák számára.
Hogyan csökkenthető az arzén a rizs elkészítése során?
- A rizs beáztatása és néhányszori alapos öblítése főzés előtt csökkentheti az arzén mennyiségét.
- Ajánlott a rizst elkészíteni az Ázsiában hagyományos rizsfőzési módszer szerint. Ehhez öblítsük le a rizst főzés előtt, és használjunk 6 csésze vizet 1 csésze rizshez, és a rizs főzése után szűrjük le a főtt rizst.
- Egy másik lehetőség, amely még hatékonyabbnak bizonyul az, hogy rizst adunk a már forrásban lévő vízhez (4 csésze víz 1 csésze rizshez), tovább forraljuk 5 percig, majd kiöntjük az összes vizet. Felöntjük friss vízzel (2 csésze víz 1 csésze rizshez), a főzőlapot közepes hőmérsékletre állítjuk és lefedve puhára főzzük.
Mindig érdemes tájékozódni az élelmiszerek eredetéről, a rizsfajták közötti különbségekről és az egészségügyi ajánlásokról, hogy a legjobban megfelelő választást tehessük a személyes táplálkozási szükségleteink és az egészségünk szempontjából.
További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü
Forrás:
https://www.consumerreports.org/cro/magazine/2015/01/how-much-arsenic-is-in-your-rice/
https://solidstarts.com/foods/rice/
https://mylittleeater.com/rice
Hírlevél feliratkozás
Iratkozz fel hasznos tanácsokért és receptekért!
Köszönjük szépen!
Az emailed már úton van, kérlek ellenőrizd a spam fiókodat is!