Paprika a hozzátáplálásban

Mikor a paprikára gondolunk, valószínűleg sokaknak a T.V. paprika jut eszébe. Legutóbb mikor így mondtam, Martin megkérdezte, hogy ’Anya, mi köze a tv-nek a paprikához?’ 😃 Természetesen semmi.. a t.v. a ’tölteni való’ rövidítése persze nem csak töltve, hanem sokféleképpen jelen van a magyar konyhában ez az alapanyag és használjuk is bátran, mert nagyon egészséges.

A paprika az egyik legértékesebb zöldségnövényeink közé tartozik, szerencsénkre számtalan fajta közül válogathatunk: fehér, hegyes, kosszarvú, alma, paradicsom alakú (pritamin), kaliforniai, cseresznye, kápia, stb Gyerekeknek az édesebb ízű fajtákat célszerű adni.

A paprika a hozzátáplálás kezdetétől is adható, de erőteljes íze, és nyersen fulladásveszélyes volta miatt, én picit később javaslom a bevezetését, de természetesen ez a te döntésed lesz.

8-9. hónapos kortól sütve, főzve, vagy párolva kínáld gyermekednek, semmiképp se nyersen. De nézzük is meg miért jó, ha ez a nagyszerű étel terítékre kerül:

• Nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint. Ezek kulcsfontosságú tápanyagok, amelyekre szükségük van a gyerekeknek a megfelelő látásukhoz, bőrük és immunrendszerük fejlődéséhez. Egy paprika adagonként több C – vitamint tartalmaz mint egy narancs.

• B6 vitamin tartalma energiával látja el a gyerkőcöt és segít a kis testének azon hormonok előállításában, amelyek a hangulatát, alvási ciklusát és más testi funkcióit szabályozzák

• a paprika színétől is függ, hogy milyen jóság lakozik még benne. A narancssárga, piros és sárga a béta-karotin és más karotinoidok legfőbb forrása – mindkettőre szükség van az A-vitamin előállításához- míg a piros esetleg lilás színűek magas antioxidáns tartalommal is bírnak.

• ásványi anyagok közül elsősorban a magnézium, valamint kálium és vas tartalma jelentős.

A paprikának erős a rostszerkezete, így egy év alatti gyerekeknek sütve és hámozva, vagy főve és pépesítve, nyersen pedig csak a lereszelve kínáljuk.

Ha szeretnél finom magyar paprikát kínálni gyermekednek, feltétlenül nézz körbe a Kifli.hu kínálatában 🫑🥐https://bit.ly/3IKV2lA

Puhára párolva és hámozva nem jelent különösebb fulladásveszélyt (persze mindig figyeljük az éppen az étellel ismerkedő babát!), illetve komolyabb allergénként sem tartjuk számon.

Természetesen, mint minden új ételnél, a paprika bevezetésénél is kezdj inkább pici adagokban akár hozzákeverve a már ismert alapanyagokhoz, és mellékhatás híján növeld apránként a mennyiséget!

A későbbiekben persze nem feltétlenül kell hámozni, hiszen a bőrét a baba megeszi, ha már van annyi foga, hogy meg tudja rágni.

Érdemes aztán a cseperedő gyermekeket a paprika különböző textúráival is megismertetni: készíthetünk belőle krémeket, tálalhatjuk kisebb párolt darabokban, keverhetjük egyéb ételekhez, vagy a későbbiekben süthetjük és különböző töltelékekkel bolondíthatjuk meg.

Mi nagyon szeretjük a sült paprikát, ha van kedvetek próbáljátok ki az egyik kedvenc receptemet, melyet az alábbi linken találtok:

ManóMenü/receptek/fokhagymás sült paprika

Forrás:

Bell Peppers 101: Nutrition Facts and Health Benefits (healthline.com)

Top 5 health benefits of peppers | BBC Good Food

Bell Pepper Profile – Baby Foode

Can Babies Eat Bell Peppers | Bell Peppers for Babies • Easy Diapering

ALAPANYAG KISOKOS