“Süthetek-e olívaolajjal“- hangzott el a kérdés a minap a ManóMenü csoportban. (A csoportba itt tudtok belépni https://www.facebook.com/groups/752237094919260)
Sajnos rengeteg (!) tévhit terjeng a kérdéskörben, így a válasz is megér egy-két misét… hát gondoltam szülessen belőle egy hasznos kis blog bejegyzés! Ahhoz, hogy a kérdést jól megválaszoljam, engedjétek meg, hogy egy picit messzebbről induljak!
Kétféle étkezési olajat különböztetünk meg ugyanis: A finomított, és a hidegen sajtoltakat.
Míg előbbi olcsóbb, táplálkozási szempontból sajnos semmiféle értékkel nem rendelkezik: kémiai eljárásoknak és a magas hőkezelésnek “köszönhetően” ugyanis az összetevőkben található vitaminok és az esszenciális aminosavak elpusztulnak és helyüket ráadásul a hevítés folytán felszabaduló mérgező anyagok is átvehetik.
Ezzel szemben a hidegen sajtolt olajok összetevőit hőkezelés nélkül préselik. Ezek “hozama” mindig jóval kevesebb, mint a hevített társaiké, ráadásul itt elengedhetetlen, hogy az olaj minőségi és friss alapanyagokból készüljön, ezért ezek a palackozott csodák sajnos azonban jóval drágábbak… Noha a hidegen sajtolt olívaolaj ezen utóbbi kategóriába tartozik, sajnos a sütéssel, főzéssel járó hevítést nem viseli túl jól, ezért ilyen formában NEM ajánlott a fogyasztása! Ez azonban nem feltétlenül igaz az összes hidegen sajtolt olajra!
Mivel az olajok alapvető fontosságú energiaforrások és tele vannak esszenciális zsírsavakkal, így a babák számára is elengedhetetlen támogatói az egészséges fejlődésének. Kell hát valami jó alternatíva!
Éppen ezért fejlesztettük ki pár éve a ManóMenü hidegen sajtolt olajokat!
Míg a ManóMenü Babaolajat úgy alkottuk meg, hogy a lehető legjobb összetétellel rendelkezzen akár a legkisebbek ételeinek gazdagítására, addig a ManóMenü Sütőolaj összetevőit a hevíthetőség érdekében válogattuk össze.
Előbbi tehát egészséges és ízletes kiegészítője lehet a fogásoknak, utóbbival viszont biztosra mehetünk, ha megfelelő olajjal szeretnénk sütni, főzni. ( Ráadásul a fenntarthatóság és zero waste szellemében a hidegen sajtolt magokból kiváló ajakápolók és szappanok készülnek! )
Az olajokat és a kozmetikumokat a webshopban itt találjátok https://bit.ly/3mH5UI0 Remélem, így már kicsit tisztább a kép “olaj ügyben”
További érdekes témákról a blogbejegyzéseimben olvashatsz -> ManóMenü/blog
Forrás:
5 Reasons to STOP Cooking with Olive Oil – Savory Lotus
Can You Fry With Olive Oil? What to Watch Out For – Utopia
Top 6 benefits of cold-pressed oils – Pristine Organics
Go for Cold Pressed Oils for Amazing Health Benefits (netmeds.com)