Olívaolaj sütéshez? Étolajok és jellemzőik.

“Süthetek-e olívaolajjal❓“- hangzott el a kérdés a minap a ManóMenü csoportban. (A csoportba itt tudtok belépni ➡️https://www.facebook.com/groups/752237094919260)

Sajnos rengeteg (!) tévhit terjeng a kérdéskörben, így a válasz is megér egy-két misét… hát gondoltam szülessen belőle egy hasznos kis blog bejegyzés!  Ahhoz, hogy a kérdést jól megválaszoljam, engedjétek meg, hogy egy picit messzebbről induljak!

Kétféle étkezési olajat különböztetünk meg ugyanis: ▪️ A finomított, és ▪️ a hidegen sajtoltakat.

 Míg előbbi olcsóbb, táplálkozási szempontból sajnos semmiféle értékkel nem rendelkezik: kémiai eljárásoknak és a magas hőkezelésnek “köszönhetően” ugyanis az összetevőkben található vitaminok és az esszenciális aminosavak elpusztulnak és helyüket ráadásul a hevítés folytán felszabaduló mérgező anyagok is átvehetik.

✅ Ezzel szemben a hidegen sajtolt olajok összetevőit hőkezelés nélkül préselik. Ezek “hozama” mindig jóval kevesebb, mint a hevített társaiké, ráadásul itt elengedhetetlen, hogy az olaj minőségi és friss alapanyagokból készüljön, ezért ezek a palackozott csodák sajnos azonban jóval drágábbak… ☝️ Noha a hidegen sajtolt olívaolaj ezen utóbbi kategóriába tartozik, sajnos a sütéssel, főzéssel járó hevítést nem viseli túl jól, ezért ilyen formában NEM ajánlott a fogyasztása! Ez azonban nem feltétlenül igaz az összes hidegen sajtolt olajra!

Mivel az olajok alapvető fontosságú energiaforrások és tele vannak esszenciális zsírsavakkal, így a babák számára is elengedhetetlen támogatói az egészséges fejlődésének. Kell hát valami jó alternatíva!

⤵️Éppen ezért fejlesztettük ki pár éve a ManóMenü hidegen sajtolt olajokat!

 Míg a ManóMenü Babaolajat úgy alkottuk meg, hogy a lehető legjobb összetétellel rendelkezzen akár a legkisebbek ételeinek gazdagítására, addig a ManóMenü Sütőolaj összetevőit a hevíthetőség érdekében válogattuk össze.

 Előbbi tehát egészséges és ízletes kiegészítője lehet a fogásoknak, utóbbival viszont biztosra mehetünk, ha megfelelő olajjal szeretnénk sütni, főzni. (♻️ Ráadásul a fenntarthatóság és zero waste szellemében a hidegen sajtolt magokból kiváló ajakápolók és szappanok készülnek! )

Az olajokat és a kozmetikumokat a webshopban itt találjátok ➡️https://bit.ly/3mH5UI0 Remélem, így már kicsit tisztább a kép “olaj ügyben” ☺️

További érdekes témákról a blogbejegyzéseimben olvashatsz -> ManóMenü/blog

Forrás:

5 Reasons to STOP Cooking with Olive Oil – Savory Lotus

Can You Fry With Olive Oil? What to Watch Out For – Utopia

Top 6 benefits of cold-pressed oils – Pristine Organics

Go for Cold Pressed Oils for Amazing Health Benefits (netmeds.com)

ALAPANYAG KISOKOS