Növényi italok – melyiket válasszuk babák számára?

 Az utóbbi években egyre ismertebbé és népszerűbbé váltak a növényi alapú tejalternatívák azon szülők körében is, akiknek gyermeke nem szenved különösebb tejjel összefüggésbe hozható allergiától vagy intoleranciától.

 Természetesen a növényi italok egyik legnagyobb pozitívuma, hogy csak a köznyelvi elnevezésben van közük a tejhez, annak összetevőit (pl. laktóz, tejfehérje) a valóságban nem tartalmazzák. Így ezeket fogyasztva a tehéntejjel kapcsolatos problémákat (pl. laktóz intolerancia, stb) teljességgel és könnyűszerrel kiküszöbölhetjük.

 Fontos azonban megjegyeznünk, hogy ezek az alternatívák csak funkcionálisan helyettesítik a tejet, tartalmi értékeikben nem!

‼️Mindenképp le kell szögeznünk, hogy a babák számára az abszolút legfontosabb és – lehetőség szerint – a legjobb választás az anyatej. A növényi tejeket / italokat pedig semmiképpen sem ajánljuk ennek helyettesítésére!

 A hozzátáplálás megkezdése után próbálhatjuk meg bevezetni őket – ha csak orvosunk, vagy dietetikai tanácsadónk mást nem mond – az általános gyakorlat szerint amennyiben szükséges:

✅ 12 hónapos kortól adhatjuk a cukrozatlan, vitaminnal és ásványi anyagokkal dúsított növényi italokat egy kiegyensúlyozott étrend részeként – az ételekhez keverve.  Legbiztonságosabban a zab, vagy a kókusz itallal kezdhetjük meg a kísérletezést.

✅ 2 éves kor felett már bátrabban kínálhatjuk, de figyeljünk arra, hogy ezzel ne csökkentsük az étvágyat a további egészséges ételek iránt, illetve hogy a tejalternatíva továbbra is hozzáadott cukrot nem tartalmazó, vitaminnal és ásványi anyagokkal dúsított termék legyen!

❌ A szója itallal azonban óvatosan kísérletezzünk, és különösen figyeljünk oda az esetleges emésztőrendszeri panaszokra!

❌ Gyermekünk 5 éves koráig kerüljük a magas cukor-, édesítőszer-,és koffeintartalmú italok fogyasztását! Érvényes ez az ízesített és magas cukortartalmú növényi italokra is!

Ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni a babád étrendjébe, töltsd le a hozzátáplálási kisokost. Hozzátáplálási napló / Hozzátáplálási kisokos | ManóMenü

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

Verduci, E., D’Elios, S., Cerrato, L., Comberiati, P., Calvani, M., Palazzo, S., Martelli, A., Landi, M., Trikamjee, T. és Peroni, DG (2019). Tehéntej-helyettesítők gyermekek számára: a különböző emlősfajokból származó tej táplálkozási vonatkozásai, különleges tápszerek és növényi alapú italok . Nutrients, 11(8), 1739.

Martin, CR, Ling, PR és Blackburn, GL (2016). A csecsemőtáplálás áttekintése: az anyatej és a csecsemőtápszer főbb jellemzői . Nutrients , 8(5), 279. DOI: 10,3390/nu8050279. Letöltve: 2021. május 14.

Muth, N. (2019). 0-5 éves gyermekek számára ajánlott italok . HealthyChildren.org az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémiától . Letöltve: 2021. május 18.

Mukkada, V. (2019). Tehéntejfehérje allergia . GI Kids . Letöltve: 2021. május 18.

ALAPANYAG KISOKOS