Montessori torony, tanulótorony

Az Montessori pedagógiai módszer egyre népszerűbb világszerte, és egyik alapvető eleme a Montessori torony, amely jelentős szerepet játszik a gyermekek fejlődésében és önállósodásában. Ez az egyszerű, de hatékony eszköz melyet hazánkban tanulótoronynak, illetve konyhai fellépőnek is neveznek lehetővé teszi, hogy a gyerekek a mindennapi tevékenységekben aktív résztvevőkké váljanak, megtanulják önállóan végezni a feladatokat, és fejlesszék kreativitásukat. Bárhogy is nevezzük, ennek az eszköznek a sokoldalúsága révén a konyhapulthoz tolva, vagy más tevékenységek során is hasznos segítséget nyújt, hozzájárulva a gyermek fejlődéséhez és önbizalmának növeléséhez.

Mi az a Montessori – tanulótorony?

A Montessori torony, más néven tanulótorony vagy konyhai fellépő, egy magas szerkezet, amely lehetővé teszi a gyermek számára, hogy a konyhapulthoz vagy más magasabb felületekhez könnyen hozzáférjen. Ezáltal a gyermek szemmagasságban érzékeli a szükséges eszközöket és lehetőséget, hogy aktívan részt vegyen a mindennapi tevékenységekben, mint például a főzés, mosogatás, vagy akár asztalterítés.

Montessori – tanulótorony előnyei:

  1. Fejleszti az önállóságot: A tanulótorony segíti a gyermeket abban, hogy önállóan végezze el a mindennapi feladatokat. Amikor a gyermeknek van arra lehetősége, hogy önállóan megtegyen dolgokat, például megmoshat egy almát vagy egy paradicsomot 🙂 erősödik az önbizalma és önállósága.
  2. Kreativitás és önkifejezés: lehetővé teszi a gyermek számára, hogy kreatívan közelítse meg a feladatokat, például így aktívan részt tud venni a konyhai tevékenységekben vagy más háztartási feladatokban. Lehetővé teszi a gyermeknek, hogy megtalálja saját útját és segíti az önkifejezését.
  3. Fejleszti a kézügyességet: a magasabb felületekhez való hozzáférés lehetővé teszi a finom motoros készségek fejlesztését. Például, a főzés vagy a szakácsolás során a gyermek finom mozdulatokkal mérhet, adagolhat, és keverhet az ételekkel.
  4. Támogatja az értelmi és fizikai fejlődést: A tanuló torony segíti a gyermeket abban, hogy megértse a tevékenységek sorrendjét és összetettségét. Az ilyen típusú tevékenységek fejlesztik a gyermek memóriáját, koncentrációját és problémamegoldó képességét.
  5. Támogatja a családi együttműködés és segít a tapasztalatszerzésben: A gyermek részvétele a konyhai tevékenységekben vagy házimunkákban elősegíti a családi együttműködést. A közös tevékenységek megerősítik a családi kötelékeket és a pozitív élmények révén a gyermek számára kellemes és pozitív kapcsolat alakul ki az otthoni feladatokkal.
  6. Biztonságos: A legtöbb tanulótorony-modell úgy van kialakítva, hogy a gyermek önállóan tudjon be- és kimászni a toronyba. Egy vagy több lépcsőfokkal rendelkeznek, amelyek biztonságossá teszik az eszköz használatát.

Hogyan és hol használható a tanulótorony?

A Montessori torony sokoldalú eszköz, amelynek használatát szinte minden mindennapi tevékenységhez lehet alkalmazni:

Konyhai tevékenységek: használatával a gyermek könnyen hozzáférhet a konyhapulthoz, így segíthet az ételkészítésben, sütésben, asztalterítésben, vagy éppen a mosogatásban. Ha gyermeked melletted áll főzés közben, az elképesztő előnyökkel járhat az étvágya és az új ételek kipróbálására való hajlandósága tekintetében.

Az a tény, hogy a kisgyermek a saját feltételei szerint fedezheti fel a pl a zöldségeket, segítheti abban, hogy később vacsora közben megkóstolja őket.

fellépő gyerekeknek

Takarítási feladatok: segítségével a gyermek magasabb polcokra vagy helyekre is felérhet, így könnyebben segíthet a takarításban, porolásban vagy rendrakásban.

Öltözködés: hozzáférést biztosít a gardrób magasabb részeihez, így a gyermek önállóan veheti le és teheti fel a ruháit, cipőit.

A tanulótorony, illetve fellépő egy rendkívül hasznos eszköz a gyermekek fejlődésének támogatásában és önállóságuk fejlesztésében. Segít abban, hogy a gyermek aktívan részt vegyen a mindennapi tevékenységekben, és kreatívan kifejezhesse magát, használatával fejlődik az önállósága. Az eszköz segíti a gyermeket abban, hogy megtanuljon felelősséget vállalni a feladatokért, és önállóan végezze el azokat. Ezzel megerősödik az érzése, hogy képes saját maga is megoldani a kihívásokat, ami pozitív hatással van az önbizalmára és motivációjára.

A konyhapultnál vagy más magasabb felületeknél használt tanulótorony kiváló lehetőséget nyújt a gyermek számára, hogy fejlessze a finom motoros készségeit. A pontos mozdulatokkal, például mérés, keverés, vagy mosogatás során, a gyermek fejlődik a kézügyességben, ami fontos szerepet játszik az írás és más tanulási tevékenységek előkészítésében.

Korábbi blogbejegyzésemben kifejtettem a közös konyhai tevékenységek előnyeit, bővebben itt olvashatsz róla -> ManóMenü/blog/sütés, főzés a gyerekkel – 9 érv amiért engedd, hogy segítsen.

A tanuló torony egy rendkívül hasznos és sokoldalú eszköz, amely hozzájárul a gyermek fejlődéséhez és önállóságához. Kreatív környezetet teremt, ahol a gyermek aktív résztvevővé válik a mindennapi tevékenységekben, fejleszti az önbizalmat és a gyermek készségeit, emellett pozitív hatást gyakorol a családi életre is. Ha szeretnéd támogatni gyermeked fejlődését és önbizalmát, érdemes fontolóra venni ennek az eszköznek a használatát az otthonotokban.

A ManóMenü webshop választékában megtaláljátok saját gyártású konyhai fellépőnket, melynek további előnye, hogy összecsukható, így kisebb konyhában is elfér:

ManóMenü webshop/tanuló torony – praktikus fellépő

Montessori torony, tanuló torony. konyhai fellépő gyerekeknek

Biztonságos és stabil: A fellépőt úgy alakítottuk ki, hogy a gyermek ne tudjon kiesni belőle. A lépcsőt biztonsági füllel láttuk el, hogy a gyerekek ne tudják kihúzni a helyéről, de szétszerelés esetén kivehető legyen.

Nagy teherbírás: Akár 50-60 kg súlyt is elbír, így akár két gyerek is használhatja egyszerre. A magasság kialakításánál figyelembe vettük az átlagos gyermekek súlypontját, így megfelelő használat mellett a kiesés esélye minimális. Azonban a használatához elengedhetetlen a szülői felügyelet. Csak akkor szabad használni, ha már stabilan tud járni a gyermek, és maximum 4-5 éves korig ajánlott.

Gyerekbarát alapanyag: A fellépő szerkezete fából, azaz rétegelt lemezből készült, ami kezeletlen. Semmilyen kemikáliát nem tartalmaz, így, ha a gyerkőc a szájával hozzáér, esetleg megrágcsálja, akkor sem lehet semmi baja. Ha mégis kezelni szeretnék a felületét, festékkel, olajjal vagy lakkal, akkor egy jó program, amit a gyerekkel együtt is csinálhatsz. Mivel natúr kezeletlen a fa, ha szeretnéd otthon lekezelni, bármilyen színt tudsz választani, ami a legjobban igazodik a konyha színvilágához.

Szakértőink elérhetősége: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

ManóMenü/blog/sütés, főzés a gyerekkel – 9 érv amiért engedd, hogy segítsen

www.montessoriup.com/learning-tower

ALAPANYAG KISOKOS