MEGGY

A savanykás, nagy kedvenc, amely minden elkészítési formájában üdítően hat mind a felnőttekre, mind a gyermekekre. Nem véletlenül szeretjük annyira süteményekben, de gyümölcslének vagy frissen szedve is.

A meggy jótékony hatásai

Savanykás ízéből rögtön következtethetünk arra, hogy sok benne a C-vitamin. Ugyanakkor a meggyben rengeteg A-, B1-, B2-vitamin és jelentős mennyiségű cink, kalcium, káliummagnézium és vas is található.

Gazdag vitamin-, ásványi anyag-, valamint rosttartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. A meggy

  • gyulladáscsökkentő,
  • immunerősítő antioxidáns,
  • szív- és érfal erősítő,
  • vértisztító,
  • emésztést segítő,
  • serkenti a máj és a vese működését, valamint
  • fokozza a melatonin termelődését, amely miatt alvássegítő is (!).

 Mikortól adjunk meggyet a gyermekeknek?

A hozzátáplálás megkezdése után 1-2 hónappal adhatunk már meggyet a babának, de savanykás íze miatt inkább keverjük más, édesebb gyümölccsel az elején. Ne ijedjünk meg attól, hogy a pici megrázkódik a savanykás ízétől. Ez egy teljesen normális reakció, ahogy – gondolom–, neked is összefutott most a nyál a szádban.

Ha mégis túl savanyú lenne a meggy, párolással édesebbé tehetjük, esetleg más gyümölccsel összekeverve adhatjuk. A babák egy részénél a héj az első időkben hasfájást okozhat, emiatt javasolják annak eltávolítását. Ezt legkönnyebben fokhagyma nyomóval tudod megoldani, javaslom ne kezd el késsel hámozni a meggyet J.

Allergén-e a meggy?

Igenis és nem is. Tulajdonképpen keresztallergén. Vagyis ha valaki a nyírfapollenre allergiás, mindenképp tartózkodjon a meggytől, mert az csak fokozza a tüneteket. A legjobb, ha kiiktatjuk az életünkből ezt a gyümölcsöt. Kisbabákra viszont – ha nincs a fent említett allergia, nem veszélyes. Legfeljebb a savassága miatt kicsit kipirosodhat a szája körül, melyet megelőzhetsz, ha közvetlenül a fogyasztást követően tiszta vízzel megmosod a baba szája körüli bőrt. Emésztést javító hatása miatt pedig esetleg meghajthatja. Arra figyeljünk, hogy soha ne kapjanak a babák egyszerre túl sok meggyet. Ha nem tudod pontosan, mire figyelj a hozzátápláláskor, miből mennyit és mikor adhatsz, töltsd le ingyenes Hozzátáplálási kisokosunkat

Meddig friss a meggy?

Sajnos igen hamar megromlik, miután leszedték a fáról, ezért mindig tudatosan vásároljunk meggyet:

  • gondoljuk végig, mire akarjuk felhasználni,
  • van-e arra időnk (szörpkészítés, befőzés, sütés stb.),
  • és hogy mennyi meggyre van szükségünk.

Így biztosan elkerüljük, hogy idő előtt tönkre menjen.

 Tartósítása

A megggyel nagyon szerencsés helyzetben vagyunk. Szinte bármit megtehetünk vele, ahogy arra korábban már utaltunk is:

  • meggyléként a hűtőben eláll pár napig, de lefagyasztva akár a következő érésig is;
  • maga a gyümölcs is nagyszerűen fagyasztható,
  • de készíthetünk belőle egészséges meggylekvárt vagy befőttet is, természetesen tartósítószer nélkül.

Erre vonatkozó leírásunkat itt találod. Érdemes nézelődnöd a Manó Menü oldalán, mert nem csak a tartósításhoz találsz tippeket, hanem a meggy elkészítéséhez is. Próbáld ki a jobbnál-jobb recepteket is!

Pin It on Pinterest

Share This