A retekkel kapcsolatban nagyon sok kérdés felmerül a szülőkben. Adhatom a picinek? Nyersen vagy máshogy? Egyáltalán, lehet a retket párolva vagy főzve is enni? És melyik retekfajtát válasszuk? Ez mind olyan kérdés, amely nagyon is komolyan veendő.
Gyógyszer vagy méreg?
Van az a régi mondás, hogy a „retek reggel méreg, délben étek, este orvosság”. Nem tudom, te hallottad-e ezt már, mindenesetre az a része biztos, hogy régen gyógyszernek is használták. Már az ókorban is. Mert a reteknek nagyon jó hatása van a szervezetre. A görögök még isteneiknek is felajánlották és aranyszobrot is készítettek róla. A közhiedelemben megjelenő negatív hozzáállás a középkorból származik, ahol – ki tudja, miért – a veszekedés szimbóluma és így a gonoszság jelképe lett.
Egy biztos, a retek végül nem véletlenül lett népszerű az egész földön.
A retek fajtái – Avagy melyiket válasszuk?
Nagyon sokat ismerünk mi magunk is, de hazánkban rendszerint a hónapos, más néven vajretket fogyasztjuk leginkább. Érdemes azonban megbarátkoznunk a többi retekkel is. Van ugyanis
- fehér (jégcsap-, sörretek)
- sárga
- lila
- fekete és
- piros retek, amelyek mind-mind különböző alakúak és méretűek lehetnek.
Hogy melyik mire jó, lejjebb részletezem is.
Miért csíp a retek?
Először is fontos tudni, hogy nem mindegyik retek csíp. Sőt, nem is feltétlenül a fajtájától függ, hogy erős-e vagy sem, hanem az időjárástól. Ha hűvösebb területen ültettük a retket, az íze is lágyabb lesz. ha viszont melegebb körülmények között nevelgettük, erősebb, csípősebb. Sőt, minél később szedjük le, annál csípősebbé válik.
- A hónapos (vaj-) retek borsosabb ízhatású, mint a jégcsap (fehérretek), így a kicsik ez utóbbit jobban kedvelik.
- A sörretek is enyhe (ez a fehér, gömbformájú), amelyet már nyugodtan meg is főzhetünk vagy süthetünk.
- A fekete retek a legerősebb ízű mindközül, viszont ez a legtartósabb retekfajta.
- A Daikon (sárga is lehet) retek lédús, és szintén eléggé borsos.
A retek csípős ízét a mustárolaj-glikozidok és kéntartalmú illóolajoknak köszönhetjük (már ha szereted az erőset).
A retek jótékony hatásai
A retek tele van C-, A-, B1-, B6 vitaminnal, kálciummal, magnéziummal, rézzel, mangánnal, vassal, tiaminnal, de tartalmaz folsavat is. Magas rosttartalma miatt tipikus „fogyókúrazöldség”. Ezen kívül
- étvágynövelő,
- gyulladáscsökkentő,
- a fekete retek köhögéscsillapító, náthaoldó is,
- vízhajtó,
- jót tesz az ér- és bélrendszernek,
- segíti az emésztést, a vérkeringést, de
- bőrproblémákat is kezelhetünk vele.
Túlzásokba azért ne essünk, mert mint minden gyógyszerre, a retekre is igaz, hogy nem kell belőle több, mint a megengedett. Vagyis ha eleve hasfájós a gyerek, vagy mi magunk gyomorproblémákkal küzdünk, vigyázzunk a túl nagy mennyiséggel.
Honnan tudom, hogy friss vagy jó a retek?
- Nincs benyomódva
- megütődve
- fényes
- kemény.
Puhát ne vegyünk, mert az belül biztosan szivacsos már.
Fogyasztása
Ahogy utaltunk rá, a retket többféleképpen lehet fogyasztani:
- nyersen
- párolva
- főve (lágyabb lesz az íze)
- sütve (így is lágyabb lesz az íze, nem fog csípni)
- lé formájában.
Mikor adjunk retket a kicsiknek?
A hónapos retket akár már nyolc hónapos kortól is adhatjuk lereszelve, pürébe téve, megfőzve, párolva. Érdemes a sörretket is megpróbáltatni, mert az édeskésebb ízű. A feketeretek (szintén lereszelve) mézzel összekeverve igazi gyógyszere lehet a nagyobb náthás gyermekeknek, de ne feledjük, ez csípősebb fajta, és mézet is csak 1-1,5 év felett adjatok!
Tárolása
És végül ejtsünk pár szót a tárolásról is. A retket szár nélkül, hideg vízben megmosva, bedobozolva vagy zacskóban tegyük a hűtőbe. Elég sokáig eláll. Legtovább a fekete retek bírja, hiszen annak a legkevesebb a nedvességtartalma.
Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás
Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu
Forrás:
Moms Are Talking About: Feeding Radishes to Their Baby – Ruth Yaron
Radish: Health Benefits, Nutrients per Serving, Preparation, and More (webmd.com)