RETEK

A retekkel kapcsolatban nagyon sok kérdés felmerül a szülőkben. Adhatom a picinek? Nyersen vagy máshogy? Egyáltalán, lehet a retket párolva vagy főzve is enni? És melyik retekfajtát válasszuk? Ez mind olyan kérdés, amely nagyon is komolyan veendő.

Gyógyszer vagy méreg?

Van az a régi mondás, hogy a „retek reggel méreg, délben étek, este orvosság”. Nem tudom, te hallottad-e ezt már, mindenesetre az a része biztos, hogy régen gyógyszernek is használták. Már az ókorban is. Mert a reteknek nagyon jó hatása van a szervezetre. A görögök még isteneiknek is felajánlották és aranyszobrot is készítettek róla. A közhiedelemben megjelenő negatív hozzáállás a középkorból származik, ahol – ki tudja, miért – a veszekedés szimbóluma és így a gonoszság jelképe lett.

Egy biztos, a retek végül nem véletlenül lett népszerű az egész földön.

A retek fajtái – Avagy melyiket válasszuk?

Nagyon sokat ismerünk mi magunk is, de hazánkban rendszerint a hónapos, más néven vajretket fogyasztjuk leginkább. Érdemes azonban megbarátkoznunk a többi retekkel is. Van ugyanis

  • fehér (jégcsap-, sörretek)
  • sárga
  • lila
  • fekete és
  • piros retek, amelyek mind-mind különböző alakúak és méretűek lehetnek.

Hogy melyik mire jó, lejjebb részletezem is.

 Miért csíp a retek?

Először is fontos tudni, hogy nem mindegyik retek csíp. Sőt, nem is feltétlenül a fajtájától függ, hogy erős-e vagy sem, hanem az időjárástól. Ha hűvösebb területen ültettük a retket, az íze is lágyabb lesz. ha viszont melegebb körülmények között nevelgettük, erősebb, csípősebb. Sőt, minél később szedjük le, annál csípősebbé válik.

  • A hónapos (vaj-) retek borsosabb ízhatású, mint a jégcsap (fehérretek), így a kicsik ez utóbbit jobban kedvelik.
  • A sörretek is enyhe (ez a fehér, gömbformájú), amelyet már nyugodtan meg is főzhetünk vagy süthetünk.
  • A fekete retek a legerősebb ízű mindközül, viszont ez a legtartósabb retekfajta.
  • A Daikon (sárga is lehet) retek lédús, és szintén eléggé borsos.

A retek csípős ízét a mustárolaj-glikozidok és kéntartalmú illóolajoknak köszönhetjük (már ha szereted az erőset).

A retek jótékony hatásai

A retek tele van C-, A-, B1-, B6 vitaminnal, kálciummal, magnéziummal, rézzel, mangánnal, vassal, tiaminnal, de tartalmaz folsavat is. Magas rosttartalma miatt tipikus „fogyókúrazöldség”. Ezen kívül

  • étvágynövelő,
  • gyulladáscsökkentő,
  • a fekete retek köhögéscsillapító, náthaoldó is,
  • vízhajtó,
  • jót tesz az ér- és bélrendszernek,
  • segíti az emésztést, a vérkeringést, de
  • bőrproblémákat is kezelhetünk vele.

Túlzásokba azért ne essünk, mert mint minden gyógyszerre, a retekre is igaz, hogy nem kell belőle több, mint a megengedett. Vagyis ha eleve hasfájós a gyerek, vagy mi magunk gyomorproblémákkal küzdünk, vigyázzunk a túl nagy mennyiséggel.

Honnan tudom, hogy friss vagy jó a retek?

  • Nincs benyomódva
  • megütődve
  • fényes
  • kemény.

Puhát ne vegyünk, mert az belül biztosan szivacsos már.

Fogyasztása

Ahogy utaltunk rá, a retket többféleképpen lehet fogyasztani:

  • nyersen
  • párolva
  • főve (lágyabb lesz az íze)
  • sütve (így is lágyabb lesz az íze, nem fog csípni)
  • lé formájában.

Mikor adjunk retket a kicsiknek?

A hónapos retket akár már nyolc hónapos kortól is adhatjuk lereszelve, pürébe téve, megfőzve, párolva. Érdemes a sörretket is megpróbáltatni, mert az édeskésebb ízű. A feketeretek (szintén lereszelve) mézzel összekeverve igazi gyógyszere lehet a nagyobb náthás gyermekeknek, de ne feledjük, ez csípősebb fajta, és mézet is csak 1-1,5 év felett adjatok!

 Tárolása

És végül ejtsünk pár szót a tárolásról is. A retket szár nékül, hideg vízben megmosva, bedobozolva vagy zacskóban tegyük a hűtőbe. Elég sokáig eláll. Legtovább a fekete retek bírja, hiszen annak a legkevesebb a nedvességtartalma.

Ha lennének még kérdéseid a retekkel kapcsolatban, bátran írj nekünk, vagy olvasd el korábbi blogcikkeinket is.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This