Milyen a jó babaolaj az otthoni sütés-főzéshez?

Azt már tudjuk, hogy a kisgyermekek egészséges fejlődése szempontjából a legfontosabb a szüleik szeretete és óvó gondoskodása. Csak azok a csecsemők lesznek képesek teljes fizikai és szellemi képességeik kibontakoztatására, akik szerető figyelmet és aktív támogatást kapnak a világ felfedezéséhez. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a kiegyensúlyozott étrendből származó tápanyagok is kiemelkedően fontos szerepet játszanak ebben.

 

Melyik a jó babaolaj?

A babaolaj fontos energiaforrásként szolgál a kicsik számára, ezen kívül értékes esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amely elengedhetetlen a kiegyensúlyozott fejlődéshez (növekedés, agyfejlődés, csontok fejlődése stb.)  Az értékes zsírsavak ráadásul segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is!

De melyik a legjobb olaj a baba számára?

Ez egy nagyon gyakori és fontos kérdés! Rengeteg különböző olaj érhető el a boltok polcain, de nem ismerjük az összetételüket, az előállításuk körülményeiket. Nézzük meg, mit érdemes tudni ezekről.

A finomított olajok

A finomított olajokat nagyon magas hőmérsékleten kémiai feldolgozásnak vetik alá, amelynek eredményeként az íz mellett a tápanyagok nagy része is elvész. A szilárd-folyadék oldószeres extrakció során a magból extrahálással és finomítással állítják elő az étolajat. A megtisztított magot aprítják, ami elősegíti az olaj könnyebb kinyerését. A magőrleményt pörkölik, majd préselik. A préselés után az extraháló berendezésbe oldószert juttatnak a présmaradványra, amely jellemzően hexán. Ennek célja a nagyobb olajkihozatal. Ezt követően megkezdődik az olaj finomítása, azaz nyálkátlanítják és savtalanítják, illetve szín-és szagtalanítják. Csak ezután palackozzák be.

A finomított olajok előnye

Magas a kihozataluk, ezáltal olcsóbban értékesíthetők.

A finomított olajok hátránya

Mivel az olajat szélsőséges hőnek vetik alá, nagy a valószínűsége, hogy mérgező anyagok keletkeznek az olajban, valamint a vitaminok és az esszenciális aminosavak elpusztulnak. A magas hőmérsékleten történő kezelés során az íze, színe és illata is elvész, így rendszerint nem friss, ráadásul gyengébb minőségű alapanyagokból állítják elő.

Mivel a finomított olaj táplálkozási szempontból nem értékes, az ilyen olajok fogyasztása nem jár egészségügyi előnnyel a csecsemők számára.

 

Hidegen sajtolt olajok

A hidegen sajtolás során a szárított, megtisztított magokat hőkezelés nélkül préselik. A hőmérsékletemelkedés kizárólag a fizikai súrlódás miatt következik be. A préselés után az esetlegesen fennmaradó szennyeződések eltávolítása szűréssel történik. Az olajgyártás a palackba töltéssel zárul. A kihozatal magtól függően változó, de mindig kevesebb, mint a finomított olajok esetében. A hidegen sajtolt olajok jelentős mennyiségben tartalmaznak

  • palmitinsavat,
  • sztearinsavat,
  • linol- és linolénsavat,
  • E-vitamint, illetve
  • antioxidáns vegyületeket is.

A hidegen sajtol olajok előnye

Mivel alapvetően nincs feldolgozás, a szűrt olajok megőrzik a vitaminok és ásványi anyagok nagy részét, valamint eredeti ízüket is. Ennek következtében a hidegen sajtolt olajok készítéséhez csak friss alapanyagokat lehet felhasználni, különben az olaj jelentős különbséget mutatna az íz, illat és szín tekintetében.

A hidegen sajtolt olajok hátránya

Az alacsonyabb kihozatal miatt drágább előállítani, illetve az erőteljes íz, illat és szín miatt is csak friss és kifogástalan minőségű alapanyagból készülhet, amely szintén költségesebb.

 

Mit tartalmaz egy jó minőségű babaolaj?

A vitaminok és ásványianyagok mellett omega-3 zsírsavat, amely különösen fontos a babáknak.

Az omega-3 zsírsavak egyre nagyobb figyelmet kapnak nálunk is, mert tudható, hogy csecsemőkorban mekkora szolgálatot tesznek az agy- és idegsejtek normál fejlődéséért. Az élet első 2 évében ugyanis az agy szokatlanul gyorsan növekszik, ezért rendkívül fontos az Omega-3 zsírsavak rendszeres bevitele.

Az omega-3 zsírsavak egyik legjobb növényi forrása a repceolaj és a lenmagolaj. A repceolaj különösen nagy mennyiségű Omega-3-at tartalmaz – tízszer többet, mint például az olívaolaj.

A repceolaj kedvező zsírsavszerkezete nagyon hatékony abban, hogy segítse a testet ezen esszenciális Omega-3 zsírsavak feldolgozásában. Pozitívuma még, hogy a repceolaj, ha bébiételekben használják, elég enyhe ahhoz, hogy ne befolyásolja az étel ízét – ez egyértelműen előnyös a kis ínyenceinkre nézve.

 

ManóMenü Étkezési Babaolaj és Sütőolaj

Fontos azonban megemlíteni, hogy ez egyes olajok keverése bár egyértelműen előnyös, ugyanakkor nagy odafigyelést is igényel. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott hidegen sajtolt olaj füstpontja alacsony vagy magas, tehát alkalmas-e arra, hogy hevítsük.

Éppen ezért a ManóMenü Étkezési Babaolajat úgy alkottuk meg, hogy a lehető legjobb összetétellel rendelkezzen az aprótalpúak ételeinek gazdagítására, de mivel kerülni kell a hőkezelést, így csak 40 fok vagy az alatti ételhez keverjük hozzá. 

Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal is, hogy egy tudatos család konyhájában sütőolajra is szükség van.

Ezért született meg a ManóMenü Sütőolaj, amely olyan hidegen sajtolt, kiváló minőségű olajok párosításából jött létre, hogy magas füstpontjának köszönhetően magas hőfokon is süthetünk vele. Kiválóan alkalmas olajsütőben, wokban, grillen, serpenyőben készült ételekhez.

Számos érdekes és hasznos hozzátáplálással kapcsolatos bolgbejegyzést találsz a weboldalon -> ManóMenü/blog

Töltsd le ingyenes hozzátáplálási applikációnkat! -> Applikáció letöltése 

Hozzátápláláshoz szükséges eszközöket keresel? Nézz szét webshopunkban is – > www.shop.manomenu.hu

ALAPANYAG KISOKOS