A csecsemők hozzátáplálása során sok szülő gondolkodik azon, hogy mikor és hogyan vezessék be a különböző ételeket a babájuk étrendjébe. Az egyik ilyen élelmiszer, amely sok tápanyagot tartalmaz, a csirkemáj. De mikor és mennyit adhatunk a babánknak? Milyen egészségügyi szempontokat kell figyelembe venni? Az alábbi blogbejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.
Mikortól ehetnek a babák csirkemájat?
A csirkemáj bevezetését a hozzátáplálás kezdeti szakaszában célszerű megvalósítani, amikor gyermeked már különböző szilárd ételekkel ismerkedik, azaz hat hónapos kor után elkezdhetjük a csirkemáj bevezetését a baba étrendjébe.
Ne feledd azonban, hogy a csirkemájban rengeteg A-vitamin található – egy alapvető tápanyag – amely túlzott fogyasztás esetén mérgező lehet. Emiatt ügyelj az adagok méretének és gyakoriságának korlátozására; hetente egyszer 1-2 evőkanálnyi csirkemáj bőven elég. 1 éves kor után hetente maximum 2 alkalommal kínálj májat a gyerkőcnek.
Egészséges a csirkemáj a babák számára?
Igen, de mértékkel. Ami a májat olyan táplálóvá teszi, az az alapvető tápanyagok sűrű kombinációja. A csirkemáj minden aminosavat tartalmaz – a fehérje építőköveit – amelyekre szervezetünknek szüksége van a megfelelő működéshez.
Szuper vasforrás, vitaminforrás: A-vitamin, B12-vitamin és más B-vitaminok, például folsav, kolin és biotin forrás. Szelént is tartalmaz mely támogatja a pajzsmirigy működését, cink tartalma pedig az immunrendszer erősítésére is kiváló.
A máj az egyik legtáplálóbb étel, amit ehetünk. Egyéb állatok mája: pulykamáj, kacsamáj, sertésmáj, marhamáj és a halmáj is kiváló tápanyagforrás. A máj fogyasztása több szempontból előnyös: segít megtisztítani szervezetünket a méreganyagoktól, valamint emésztés során feldolgozza a vitaminokat és ásványi anyagokat, egy részüket átadja a testi funkciók táplálására, másrészüket pedig energiaként tárolja. Az embereket gyakran megosztja ez a táplálék, vagy szeretik, vagy utálják jellegzetes íze miatt – viszont jól párosulnak hozzá az édes gyümölcsök és zöldségek, valamint ízletes zsírokkal gazdagítva jól lehet kombinálni.
Tudtad? Mivel a máj dolgozza fel a szervezetbe jutó méreganyagokat, sokan úgy gondolják, hogy emiatt nem ’biztonságos’ étel. A máj azonban biztonságosan fogyasztható mértékkel (a mértékletesség inkább az A-vitamin potenciális toxicitását jelenti, mint az egyéb lehetséges szennyeződéseket). Mint a legtöbb élelmiszer esetében, az előnyök meghaladják a kockázatokat.
Milyen típusú máj a legjobb babáknak?
Kis mennyiségű csirkemáj, és egyéb állatokból származó társai (pulyka, sertés, marha, halmáj) jól beépíthető alapanyagok a gyermekek étrendjébe. A csirkemáj majdnem kétszer gazdagabb vasban, mint a marhamáj, ráadásul nincs benne annyi A-vitamin, emiatt a csirkemáj ideális választás csecsemők és kisgyermekek számára. A bolti pástétomoktól célszerű tartózkodni, mert rendkívül sok nátriumot tartalmazhatnak, helyette inkább készítsetek házi májpástétomot:
A kisgyermekek számára az egyes májfajták táplálkozási értékei hasonlóak lehetnek, de vannak különbségek is. Fontos figyelembe venni a kisgyermek egészségi állapotát, ételallergiáit és a családi étkezési szokásokat is.
Az egyes májfajták közül a csirkemáj és a pulykamáj általában könnyen emészthető és kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint például a sertésmáj vagy marhamáj. A halfélék, például a lazacmáj (omega-3 zsírsavak forrása), szintén jó lehetőség lehet, mivel az omega-3 zsírsavak fontosok az agy- és szemfejlődés szempontjából.
A libamáj rendkívül gazdag tápanyagokban, de magasabb zsírtartalommal is jár, így a kisgyermekek esetében mértékletességre van szükség.
Fontos, hogy a kisgyermekek étrendjét változatosan alakítsuk ki, célszerű többféle típusú májat kínálni az étkezések alkalmával.
Fulladásveszélyes a máj a gyerekek számára?
A máj nem jelent gyakori fulladásveszélyt. A kockázat minimalizálása érdekében szeleteld fel vékonyra vagy turmixold kenhetőre. Mint mindig, most is gondoskodj arról, hogy biztonságos étkezési környezetet teremts és karnyújtásnyira legyél a babától étkezés közben!
A máj gyakori allergén?
Nem gyakori élelmiszer-allergén, bár baromfiallergiás esetek ritkán előfordulnak. Mint minden új étel bevezetésekor, nagyon kis mennyiséget kínálj. Ha nincs mellékhatás, fokozatosan növeld a mennyiséget a következő étkezések során. Fél éves kor után 1 éves korig hetente egyszer 1-2 evőkanálnyi csirkemáj bőven elég. 1 éves kor után lehet hetente maximum 2 alkalommal kínálj májat a gyerkőcnek.
Máj felhasználhatósága, tárolás – fagyasztás
A friss máj általában 1-2 napig tárolható a hűtőszekrényben, de javasolt a lehető leghamarabb felhasználni. A fagyasztás is lehetséges, mind a friss vagy a már főtt, sült májak is fagyaszthatóak. Az alábbi lényeges szempontokra figyelj ha le szeretnéd fagyasztani a májat:
- Mindig hagyd kihűlni a főtt vagy sült csirkemájat a szobahőmérsékletűre, mielőtt becsomagolnád és fagyasztóba tennéd.
- Használj légmentesen zárható fagyasztózacskót a máj becsomagolásakor. Győződj meg róla, hogy a csomagolás légmentes, így meg tudod akadályozni, hogy átvegye más ételek illatát.
- Mindig jelöld a fagyasztás dátumát, így könnyen nyomon követhesd az eltarthatóságát.
- A fagyasztóból a hűtőszekrénybe áthelyezve, fokozatosan hagyhatod felengedni. Ezt azért javasoljuk, mert a lassú felengedés segít megőrizni a minőségét.
Fontos megjegyezni, hogy a fagyasztás után a máj állaga kissé megváltozhat, és bár továbbra is biztonságosan ehető lesz, az íze és a textúrája enyhén változhat.
Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás
Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu
Forrás:
solidstarts/chicken-liver
https://www.homemade-baby-food-recipes.com/can-babies-eat-liver.html