Mikortól adható lencse a babáknak

Sokféle lencse létezik – mindegyiknek jellegzetes színe, íze és állaga van. Noha a tápanyagokban enyhe eltérések vannak az egyes típusok között, minden lencseféle egy fantasztikus táplálékforrás, emellett növényi alapú vas és fehérjeforrás, melyek fontos alkotóelemei főleg a legkisebbek étrendjének.

A lencse nemcsak gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik, hanem könnyen elkészíthető és sokoldalúan felhasználható.

Számtalan előnye van, mutatjuk miért érdemes bevezetni a babák étrendjébe a lencsét, valamint azt, hogy mi teszi ezt az apró hüvelyest annyira egészségessé.

Egészséges a lencse a babák számára?

Igen, sőt jótékony hatású lehet a lencse a babák számára. A hüvelyesek B-vitaminokban gazdagok, beleértve az idegrendszert támogató folátot, valamint az izmokat tápláló fehérjét és a bél mikrobiomát tápláló rostokat. Valójában a lencse szinte minden olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyekre a gyermekeknek szükségük lehet növekedésük során.

Miért fontos a babák étrendjében? A lencse tele van vassal és cinkkel, két olyan alapvető tápanyaggal, amelyekből a kicsik gyakran nem kapnak eleget az étkezéseik során.

Körülbelül 6 hónapos kor után minden csecsemőnek, különösen a szoptatott csecsemőknek rendszeresen szüksége van vasban és cinkben gazdag ételekre, mert tartalékaik természetes módon kimerülnek. A lencse kiváló forrása ezeket az alapvető tápanyagoknak, sőt, ha sok C-vitamint tartalmazó étellel (például bogyós gyümölcsök, citrusfélék) tálaljuk, a szervezet több vasat tud felvenni ebből a hüvelyesből.

★Tipp: A szárított lencsét nem kell mindenképp beáztatni, bár egyes fajtáknál lerövidíti a főzési időt, és megkönnyíti az emésztésüket (kevésbé puffaszt, ha áztatás után főzöd meg).

Mikortól adható lencse a babáknak?

Hozzátáplálás alkalmával a lencse kb 9.-10. hónapban bevezethető a gyerekek étrendjébe. A lencsefajták közül első körben a vöröslencsét javaslom, egyrészt édesebb íze van, másrészt nem kell áztatni, gyorsan megfő és könnyebben emészthetőbb, mint a többi fajta. Később, ha nagyobb a gyermek, bármelyik típusút (barna, zöld, fekete lencse) lehet kínálni.

Lencsefajták és jellemzőik

A lencsék színe változatos és többféle típus is létezik. A leggyakoribb lencsefajták közé tartoznak:

Barna lencse: Ez a legáltalánosabb és legelterjedtebb lencsefajta. Könnyen beszerezhető és sokoldalúan felhasználható. Főzési ideje 30-40 perc.

Vöröslencse: A vöröslencse kisebb méretű és gyorsabban fő, mint a barna vagy zöld lencse. Általában puha textúrájú, ezért ideális választás pürékhez, levesekhez és babaételekhez. Hántoláskor megfosztják a héjától, emiatt kevésbé puffasztó hatású. Főzési ideje 15-20 perc.

Zöld lencse: A zöld lencse kissé fűszeresebb ízű és kissé robusztusabb textúrájú, mint a barna lencse. Jól megőrzi formáját főzés közben, ezért ideális választás salátákhoz és egyéb ételekhez. Főzési ideje 35-40 perc.

Feketelencse: Ez a lencsefajta általában gazdagabb ízű és fűszeresebb, mint más lencsék. Jól illik indiai és mexikói ételekhez. Célszerű több órára beáztatni, így a főzési ideje 20-30 percre csökkenthető.

Minden lencsefajta más és más ízzel, textúrával és felhasználási lehetőségekkel rendelkezik. Próbáljátok ki bátran az összes fajtát.

Kell áztatni a lencsét?

A vöröslencsét nem kell. A többi típusnál az áztatásnak két szerepe van, egyrészt elősegíti a puhulást, hiszen magába szívja a vizet, másrészről kiázik belőle azoknak az anyagoknak egy része, ami a puffadást okozza. Vagyis az áztatás azt fogja eredményezni, hogy hamarabb megfő a hüvelyesünk, másrészt az arra érzékenyeknél mérsékelhető a puffadás.

Ami fontos, hogy minden esetben mossátok át a lencsét, ezzel el tudjátok távolítani az esetleges szennyeződéseket.

A lencse gyakori allergén?

Egyáltalán nem gyakori allergén. Lencseallergia azoknál lehetséges, akik allergiás a borsóra vagy a csicseriborsóra (és kisebb mértékben a földimogyoróra), ezek növelhetik a lencseallergia kockázatát.

A hüvelyesek közötti keresztreaktivitás azonban főként vér- és bőrvizsgálatokon derülhet ki, mint étkezés közben. A lencseallergiás gyermekeknek nem kell feltétlenül kerülniük az összes többi hüvelyes növényt. Azok a személyek, akik allergiásak a nyírfa pollenjére és/vagy az orális allergiás szindrómával élnek (más néven pollen-élelmiszer allergia szindróma), érzékenyek lehetnek a lencsére. Az orális allergiás szindróma általában rövid ideig tartó viszketést, bizsergést vagy égést okoz a szájban.

Mint minden új étel bevezetésekor, kis mennyiségű lencsével kezdjétek a bevezetését. Ha nincs mellékhatás, fokozatosan lehet növelni mennyiséget a következő étkezések alkalmával. Heti 1-2 alkalommal nyugodtan lehet lencsét kínálni, ezzel a gyakorisággal fogyasztva gyermek szervezete hozzászokik, így az esetleges puffadás valószínűsége is mérséklődni fog.

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

https://www.healthylittlefoodies.com/lentil-puree

https://solidstarts.com/foods/lentil

A hántolás, a csírázás és a főzés hatása a tápanyagokra, az antitápanyagokra, a zsírsav-összetételre és a lencse antioxidáns tulajdonságaira (Lens culinaris) . Élelmiszertudományi és -technológiai folyóirat, 54(4), 909–920. DOI:10.1007/s13197-016-2351-4.

https://link.springer.com/article/10.1007/s11694-022-01549-1?fromPaywallRec=true

ALAPANYAG KISOKOS