Mikor és mennyit eszik a baba? Milyen állaggal kínáljam?

„A babák annyira különbözőek, hogy minden normális,” szoktuk mondani, úgyhogy hallgass az ösztöneidre és a babád étvágyára. Az egész lényege, hogy pozitív élmény legyen a babának és neked is. Az viszont tény, hogy az anyatejről szilárd ételre váltani hosszú tanulási folyamat a babának, amit a saját tempójában, kis lépésekben haladva érdemes végigcsinálni. Na de mikor mennyit eszik a baba? Milyen állaggal kínáld az ételt? Hogyan győződhetünk meg róla, hogy az étel, amit babánknak kínálunk, megfelelő állagú számára, amit örömmel és könnyedén tud fogyasztani? Segítünk:

A hozzátáplálás kezdetekor /általában 6 hónapos baba/

ÁLLAG: Ha a pürés hozzátáplálást választod, az első falatok folyékony méz állagúak legyenek. Ezt úgy tudod elérni, hogy a párolt zöldséget vagy gyümölcsöt pürésíted, majd anyatejet vagy tápszert hozzákeverve hígítod a kívánt állagig.

MENNYISÉG: 1-2 evőkanálnyi.

Természetesen, ha többet szeretne enni, még tartja a száját, láthatóan kívánja az ételt, adhatsz többet is. Azt fontos megfigyelned nem okoz-e hasfájást, mert akkor kisebb adagokban kell továbbhaladnotok.

GYAKORISÁG: Naponta 1x lehetőleg tízórai vagy ebédidőben kóstoltass

TUDTAD? Azért érdemes egyszerre mindig csak egyféle alapanyagot adni a babának, hogy kiderüljön nem érzékeny-e rá.

 

7 hónapos baba

ÁLLAG: Ha eddig jól vettétek az akadályokat, lassan itt az idő, hogy a tiszta püré állagú étele darabosabb püré legyen.  Ha eddig turmixgépben vagy botmixerrel készítetted az ételeit, nem kell felhagynod ezzel a szokásoddal, csak kicsit korábban hagyd abba a turmixolást, mikor még maradt a pürében néhány apróbb darab.

Ha eddig szitán törted át az ételeit, törd át most is a püré legnagyobb részét, de hagyj meg egy kis adagot. Ezt alaposan törd össze villával, majd keverd hozzá a szitán áttört püréhez.

MENNYISÉG: ha még csak kiegészíted az étkezést, akkor 3-5 evőkanál, ha már szeretnél kiváltani étkezést, akkor annyit amennyivel a baba jóllakik /kb. 120-150 ml/

GYAKORISÁG: Naponta 1-2 alkalommal. Új íz bevezetése tízóraira, megszokott alapanyag uzsonna időben.

TUDTAD? Ha nincs a babának / vagy a családban közeli hozzátartozónak/ allergiára való hajlama, és eddig az új ízek bevezetése zökkenőmentesen zajlott, akkor nem szükséges 4 napot várni az új alapanyagok bevezetése között, tudtok gyorsabban is haladni.

 

8-9 hónapos baba

ÁLLAG: Ha a babád jól reagált az első kisebb darabokra, próbálkozhatsz sűrűbb, darabosabb ételekkel. Ne turmixold le az ételét, hanem egy részét reszeld le, és úgy add a püréhez, hogy megismerkedjen a darabosabb állaggal is.

Ha a puhább ételeket, mint például a banánt vagy a krumplit innentől lehetőleg ne turmixoljuk, hanem villával törjük össze számára, azzal szintén a nagyobb darabokkal ismerkedhet. A darált hús arra ösztönözheti, hogy kicsit többet rágjon, de továbbra is legyenek kisebb mértékben folyékonyak azok az ételek, amiket a babának kínálunk.

Ezek mellett bevezethetünk kézzel ehető, puha falatkákat, például kenyérkatonákat, puhára párolt répahasábokat, vagy banándarabokat, hogy hozzászoktassuk a szilárdabb állagokhoz.

MENNYISÉG: Ebben az életkorban a legtöbb babánál kiváltódik már 1-1 étkezés, így 150-200 ml közötti mennyiségeket fog elfogyasztani.

GYAKORISÁG: Naponta 2-3 alkalommal.

Új íz bevezetése továbbra is a délelőtti időpontban történjen. Ha úgy tűnik, hogy a babádat nem izgatja az evés, ebben a korban napi három alkalmat is biztosítani lehet neki, hogy felfedezze az ételeket.

TUDTAD? Gyakori, hogy a 8-9 hónapos vagy annál idősebb babák úgy döntenek, hogy mindnet maguk akarnak csinálni. Vannak babák, akik nem fogadják el a kanalat, vagy maguk szeretnének kanalazni. Ez teljesen normális.

10-12 hónapos baba

ÁLLAG: 10 hónapos korára a baba készen áll a kicsit felnőttesebb fogásokra. Kínálj neki egyszerűbb tésztaszószokat babáknak való tésztával, melyet apróra vágsz. A rizst például ebben a korban már nem szükséges áttörni vagy turmixolni. A babák többsége ekkorra, már tud bánni az hasábra vágott vagy apróbb zöldségekkel is.

Mostanra már a családnak főzött jó néhány ételből ehet a baba kisebb nagyobb változtatással, de minden, fulladásveszélyt jelentő hozzávalót törj át, vagy kicsit darabolj fel. Ha eddig még nem nyúlt az ételek után, most vezesd be a kézzel ehető falatokat. Olyan ételekkel próbálkozz, amik könnyen szétomlanak a szájában, például az általad készített babapiskóta, vagy puha gyümölcsök. Csak ezek után vezessük be a keményebb falatokat, mint például a kenyérropi, vagy a puffasztott rizskorong stb.

MENNYISÉG: kb.180-250 ml. Természetesen emellett továbbra is fontos az igény szerinti szoptatás minél további fenntartása, és figyelni kell, hogy az anyatej vagy tápszer legalább 500 ml legyen.

GYAKORISÁG: 10 hónapos korban általában három, 12 hónapos korban 4-5 étkezés van kiváltva.

TUDTAD? Ahogy a baba egyre önállóbbá válik, élvezi, ha sok különféle színű és állagú ételt szedegethet fel a tányérjáról a püré mellett. Ne feledd, teljesen normális ha a babának vannak étvágytalan napjai is. Lehet, hogy fogzik, fáradt, melege van, vagy nyaraltok, és ezek mind befolyásolhatják az étvágyát. Külön-külön is kínálhatod az ételt, ha a baba úgy könnyebben megeszi. Erre nagyon jók az osztott tányérok.

Étkezések kiváltásának ajánlott sorrendje: Tízórai, Uzsonna, Ebéd, Reggel, Vacsora.

Még több hasznos információt szeretnél ebben a témában? Nézd meg youtube videómat is: Manó Menü – Hozzátáplálás – Életkoronkénti mennyiségek

Mi legyen a baba tányérján, hogy az teljes értékűnek minősüljön? Mit kínáljak a főétkezésekre?

Gyakori kérdés ez a hozzátáplálási konzultáción a menüvel kapcsolatban, ezért most hozok nektek 4 példát a gyermekeknek szánt teljes értékű ételekre, tanácsokkal, amelyeket remélem, nagyon hasznosnak fogtok találni!

És ne feledjétek!

👉 A képek az ötletadást szolgálják, nyugodtan változtass rajta gyermeked ízlésének megfelelően

👉 Az ételek textúráját és méretét a gyermeked jelenlegi fejlettségéhez kell igazítani.

👉 Fontos, hogy családként étkezzetek együtt (amikor csak lehet), példát mutatva, szeretettel kínálva az ételt és tiszteletben tartva ezt az időt.

👉 Mi felnőttek megfelelő, biztonságos és elegendő ételt kínálunk, de fontos, hogy a gyermek dönti el, hogy mit fogad el a felkínált ételből és mennyit eszik meg.

Ha bármilyen kérdésed van, itt tudsz időpontot foglalni hozzánk: ManóMenü/tanácsadás

Nem eszik? Válogat? Online tudásanyagunk szakszerű útmutatást ad 10 hónaposnál idősebb gyermekek szüleinek, hogy a családi étkezés újra pozitív hangulatú és szeretetteljes legyen: ManóMenü/online tudásanyag

Ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni a babád étrendjébe, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.

Hozzátápláláshoz szükséges eszközöket keresel? Nézz szét webshopunkban: www.shop.manomenu.hu

ALAPANYAG KISOKOS