Miért jó a birsalma?

A birsalma az a tipikus gyümölcs, amelyet csak lekvárként vagy sajtként tudunk elképzelni, pedig rengeteg elkészítési lehetőség rejlik benne. Sokan nem is szeretik, én viszont mindenképpen javaslom, hogy használd ki az őszi szezonját. A gyermeked nagyon hálás lesz érte. Csak azt tartsd észben, hogy nagyon laktató, így elég belőle kevesebb is.

A birsalma egészségügyi hatásai

A birsalma azért kitűnő gyümölcs, mert többek között

  • csökkenti a megfázás tüneteit,
  • gyulladáscsökkentő,
  • megszűnteti a székrekedést,
  • helyreteszi a bélflórát,
  • hatásos hányinger ellen,
  • segíti az allergia tüneteinek enyhítését,
  • az asztmás rohamokat, valamint
  • erős antioxidáns is.

Sőt a birsalmát tartalmazó kenőcsök az atópiás gyermekek bőrét is hatásosan gyógyítják, mézzel és sárgarépareszelékkel összekeverve pedig a vérszegény gyerekeknek is bátran adható.

Mit tartalmaz a birsalma?

Sejtheted, hogy csak olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek ezt a rengeteg pozitív egészségügyi hatást erősítik:

  • Nagyon sok C- és B-vitamint,
  • élelmi rostot (pektint),
  • polifenolt,
  • jótékony hatású tanninokat,
  • karotint,
  • cinket, káliumot, rezet, vasat, magnéziumot, kálciumot, foszfort, szelént.

Mit készíthetünk birsalmából?

Fent már említettem, és te is biztosan ismered a birsalmasajtot. Ebben a formában bármilyen ünnepen „bevetheted”, hiszen remekül faragható, kinyomóformákkal pedig cuki desszerteket készíthetsz belőle. Ebbe a műveletbe érdemes bevonni a nagyobb gyermekeket is. Tudod, nincs is jobb az együtt alkotásnál.

A birsalmasajton kívül azonban mást is készíthetsz:

  • Gyümölcszselét,
  • krémeket,
  • levest,
  • mártásokat,
  • gyümölcslét és persze
  • kompótot is.

Mire használták korábban és mire használható még a birsalma?

  1. A görögök igazság szerint nyersen ették, mert úgy érvényesülnek leginkább a gyümölcs pozitív hatásai (a fogaknak is nagyon jót tesz!), de a fanyarsága miatt mézzel fogyasztották.
  2. A rómaiak viszont inkább parfümöt készítettek belőle (csodás illóanyagai vannak),
  3. az arabok pedig gyógyításra használták.
  4. Te azonban akár aromaanyagként más ételek ízesítéséhez is felhasználhatod.

Milyen a friss birsalma?

Mindenképpen élénksárga és ép héjú gyümölcsöket válasszunk ősszel, mert ezek tarthatók el sokáig, és ezek tartalmazzák azt a számos értékes ásványi anyagot, amelyeket itt nem is részleteztem mindenre kiterjedően.

Hogyan tároljuk, tartósítsuk?

Nyersen feltétlenül hőtől, párától védve, hűvös, sötét helyen tároljuk a birsalmát.

Feldolgozva birsalmasajtként vagy lekvárként áll el a legtovább, de pürésítve fagyaszthatjuk is.

Manó Menü tipp

Ha rossz étvágyú a gyermekünk, próbáljuk meg a birsalmát, mert étvágygerjesztő. Édesítve, pürésítve, (de darabolva is) garantáltan meghozza az étvágyat. 10-11 hónapos kortól adhatjuk.

Ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni a babád étrendjébe, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.

Hozzátápláláshoz szükséges eszközöket keresel? Nézz szét webshopunkban: www.shop.manomenu.hu

Forrás:

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/igy_keszul_a_birsalmasajt_es_a_birsalmaleves_receptek/

https://gyogyaszvilag.hu/item/25-a-birsalma-jotekony-hatasai

https://hillvital.hu/a-birs-elettani-hatasai

ALAPANYAG KISOKOS