A birsalma az a tipikus gyümölcs, amelyet csak lekvárként vagy sajtként tudunk elképzelni, pedig rengeteg elkészítési lehetőség rejlik benne. Sokan nem is szeretik, én viszont mindenképpen javaslom, hogy használd ki az őszi szezonját. A gyermeked nagyon hálás lesz érte. Csak azt tartsd észben, hogy nagyon laktató, így elég belőle kevesebb is.
A birsalma egészségügyi hatásai
A birsalma azért kitűnő gyümölcs, mert többek között
- csökkenti a megfázás tüneteit,
- gyulladáscsökkentő,
- megszűnteti a székrekedést,
- helyreteszi a bélflórát,
- hatásos hányinger ellen,
- segíti az allergia tüneteinek enyhítését,
- az asztmás rohamokat, valamint
- erős antioxidáns is.
Sőt a birsalmát tartalmazó kenőcsök az atópiás gyermekek bőrét is hatásosan gyógyítják, mézzel és sárgarépareszelékkel összekeverve pedig a vérszegény gyerekeknek is bátran adható.
Mit tartalmaz a birsalma?
Sejtheted, hogy csak olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek ezt a rengeteg pozitív egészségügyi hatást erősítik:
- Nagyon sok C- és B-vitamint,
- élelmi rostot (pektint),
- polifenolt,
- jótékony hatású tanninokat,
- karotint,
- cinket, káliumot, rezet, vasat, magnéziumot, kálciumot, foszfort, szelént.
Mit készíthetünk birsalmából?
Fent már említettem, és te is biztosan ismered a birsalmasajtot. Ebben a formában bármilyen ünnepen „bevetheted”, hiszen remekül faragható, kinyomóformákkal pedig cuki desszerteket készíthetsz belőle. Ebbe a műveletbe érdemes bevonni a nagyobb gyermekeket is. Tudod, nincs is jobb az együtt alkotásnál.
A birsalmasajton kívül azonban mást is készíthetsz:
- Gyümölcszselét,
- krémeket,
- levest,
- mártásokat,
- gyümölcslét és persze
- kompótot is.
Mire használták korábban és mire használható még a birsalma?
- A görögök igazság szerint nyersen ették, mert úgy érvényesülnek leginkább a gyümölcs pozitív hatásai (a fogaknak is nagyon jót tesz!), de a fanyarsága miatt mézzel fogyasztották.
- A rómaiak viszont inkább parfümöt készítettek belőle (csodás illóanyagai vannak),
- az arabok pedig gyógyításra használták.
- Te azonban akár aromaanyagként más ételek ízesítéséhez is felhasználhatod.
Milyen a friss birsalma?
Mindenképpen élénksárga és ép héjú gyümölcsöket válasszunk ősszel, mert ezek tarthatók el sokáig, és ezek tartalmazzák azt a számos értékes ásványi anyagot, amelyeket itt nem is részleteztem mindenre kiterjedően.
Hogyan tároljuk, tartósítsuk?
Nyersen feltétlenül hőtől, párától védve, hűvös, sötét helyen tároljuk a birsalmát.
Feldolgozva birsalmasajtként vagy lekvárként áll el a legtovább, de pürésítve fagyaszthatjuk is.
Manó Menü tipp
Ha rossz étvágyú a gyermekünk, próbáljuk meg a birsalmát, mert étvágygerjesztő. Édesítve, pürésítve, (de darabolva is) garantáltan meghozza az étvágyat. 10-11 hónapos kortól adhatjuk.
Ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni a babád étrendjébe, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.
Hozzátápláláshoz szükséges eszközöket keresel? Nézz szét webshopunkban: www.shop.manomenu.hu
Forrás:
https://gyogyaszvilag.hu/item/25-a-birsalma-jotekony-hatasai