Miért fontos, hogy szezonális, hazai zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk?

Tény: az egészséges táplálkozás egyik alappillére a szezonális étkezés kellene, hogy legyen.

Mégis, a mai világban, amikor a szupermarketek polcai már-már  télen is roskadoznak a pirosló paradicsomtól és egyéb, szezonon kívüli nyalánkságoktól, nehéz elképzelni, hogy mindez a bőség nem feltétlenül képezi egy egészséges étrend részét. 

Pedig nekünk, a hozzátáplálást megkezdő, a környezettudatosságot szem előtt tartó szülőknek igenis fontos lenne figyelembe vennünk, hogy milyen zöldségekkel és gyümölcsökkel vezetjük rá babánkat az evés élvezetére – több okból is. 

A szezonális étkezés fontosságáról beszélgettem Kövesdi Gáborral, a MyFarm Harta közösségi kert alapítójával a szélesebb rálátás érdekében. 

De mik is azok a szezonális zöldségek és gyümölcsök? 

“Nagyanyáink korában még nem volt kérdés a szezonalitás, hiszen nem nagyon volt miből válogatni. Nyáron az épp aktuális – azaz szezonon lévő –  zöldségek fogytak, télen pedig azok, amelyek a hidegebbre forduló időben is termeszthetőnek, vagy a kamrában jól eltarthatónak bizonyultak” – kezd bele a témába Gábor.

Manapság azonban a szezonalitás már nem ilyen egyértelmű. Az eper, a paradicsom, a cukkini és egyéb finomságok télen ugyanúgy elérhetőek a nagyobb üzletekben, mint nyáron. A különbség – vásárlói szemmel – épp csak az, hogy ilyenkor “aranyáron” kapjuk őket, jóval silányabb minőségben.

Miért válasszunk szezonális terményeket? 

A pocsék ár-érték arány mellett a – gyakran – külföldről behozott, szezonon kívüli élelmiszereknek bizony egyéb komoly negatívuma is van: az ilyenkor a polcokon sorakozó finomságok mindegyike vagy a fűtött és jól bevilágított üvegházakból, vagy messzi-messzi tájakról érkezik az áruházakba, félig még éretlen formában. Akármelyik verziót vesszük is, könnyű belátni, hogy ezek környezetre ható terhelése jóval nagyobb, mintha a napon érlelt szezonális társaikat vesszük alapul, az érésüket serkentő vegyszerek használatáról nem is beszélve!

“Jó példa erre a zamatos paradicsom, amely a nyári időszakban szinte minden különösebb ráfordítás nélkül terem meg minden balkonon, kiskertben, vagy épp ökogazdálkodásban, míg télen ugyanennek a piros csodának az ízetlen verzióját jóval több energia árán, mesterséges környezetben lehet csak felnevelni” – említi Gábor. 

Hogyan tervezzük meg a hozzátáplálást a szezonalitást alapul véve? 

A hozzátáplálás tervezésekor és megkezdésekor érdemes hát figyelembe vennünk, hogy épp milyen zöldségek és gyümölcsök vannak szezonon: böngésszük át a hozzátáplálási javaslatokat és táblázatokat, válasszuk ki belőlük azokat az élelmiszereket, amelyek éppen szezonon vannak és haladjunk ezen keresztmetszet szerint! 

Fontos, hogy ismerjük az étel eredetét, és tudjuk, hogy hogyan néz ki az adott zöldség vagy gyümölcs, amikor valóban érett! Erre leginkább akkor van lehetőségünk, ha a szezonális kínálatból választunk. Adjunk mindent a gyerekeknek is, ami éppen érik és kapható, akár már egészen pici korban, a hozzátáplálási útmutatókat követve! Ha így teszünk, rászoktathatjuk a babákat is a változatosabb étkezésre (esetlegesen elkerülve ezzel a válogatósságot) és az könnyebben előzhetjük meg a bizonyos ételekre való allergiák kialakulását is. 

Honnan szerezhetünk be egészséges, vegyszermentes, szezonális alapanyagokat? 

Szerencsére már hazánkban is egyre elterjedtebbek az olyan kosárközösségek, amelyek segítik a helyi, lokális kistermelők és a vevők közvetlen kapcsolatba kerülését. Az ötletesebbnél ötletesebb megoldásoknak köszönhetően így akár fővárosiként sem nehéz már könnyen és gyorsan hazai, sok esetben vegyszermentes finomságokhoz jutnunk. 

Talán mondanom sem kell, hogy mindennek – a fentiekben részletezettek mellett – olyan egyéb előnyei is vannak, mint a hazai mezőgazdaság – sok esetben családi vállalkozások – támogatása, erősítése. 

Hol keressük ezeket a kosárközösségeket? 

Leginkább az interneten, hiszen ezen vállalkozások, csoportosulások legtöbbje ügyesen ötvözi a technika vívmányait és modern lehetőségeinket a természetközeli, vegyszermentes termelés hagyományos – olykor már-már elfeledett – mechanizmusaival. 

Kiváló példa minderre a MyFarm Harta, akik idén már harmadik alkalommal vágtak bele a szezonba. Gáborék lelkes családi vállalkozásként kezdték, mára azonban már alapítványukon keresztül az ország több különböző pontján támogatják tudásukkal, tapasztalatukkal a helyi gazdákat a minőségi, vegyszermentes termesztésben és a megfelelő vevőkör megtalálásában.

Minket is az internet szele sodort össze részben, hiszen – a ManóMenühöz hasonlóan – a MyFarm csapat is benne van mindenben, ami egészséges, innovatív, hasznos, vagy közösséget építő, így igazán nem volt nehéz egymásba botlanunk. 

Számomra hatalmas öröm az ilyen és hasonló kezdeményezéseket látni, hiszen a célunk – valahol – egy és ugyanaz: bebizonyítani, hogy egészségesen, szezonálisan, vagy épp környezettudatosan élni és étkezni könnyebb, mint valaha! Csak nyitottnak kell lennünk az információkra, újdonságokra és tudatosabban kell figyelnünk életünk ezen területeire. 

Mindezzel a kevés ráfordítással pedig – lényegében – gyermekeink jövőjét óvjuk, biztosítjuk. 

Kell ennél több? 

További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

ALAPANYAG KISOKOS