Melyik almát válasszam? – ALMAKISOKOS

Melyiket válasszam? Alma kisokos következik!

 Tudtátok, hogy a világon több ezer almafajta létezik? Közülük több tucat nálunk is kapható. A különböző ízvilág és állag miatt azonban nem mindegy, hogy melyiket mire használjuk! Összeszedtem Nektek az itthon legelterjedtebb almafajokat:

 Gála: Piros, illetve sárga színekben pompázó fajta, vele találkozhatunk leggyakrabban a boltokban, és a piacokon. Kásás, lédús, édeskés alma, amely önmagában, de főzve, vagy párolva is finom. Pitébe nem való, hiszen nagyon sok a nedvességtartalma!

 Idared: Szintén egy közismert fajta, a Gálával szemben azonban nagy és teljesen piros. Nem túl édes, nem túl savanyú, lassan puhul, de nyomódásra, ütődésre érzékeny fajta. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, remek választás pitékhez, szószokhoz, kompótokhoz, de akár almalének is.

 Jonatán: Talán a legismertebb hazai termesztésű fajta, bár mára már ritkábban látni a polcokon. Színe sárgás-pirosas, húsa lédús, íze egyszerre édes és fanyar. Eléggé lédús fajta, ezért sütésre nem feltétlenül a legalkalmasabb.

 Golden Delicious: Az egész világon népszerű, sárgászöld színű, édeskés ízű alma. Héja vastagabb, ezért sokan meghámozzák. Sajnos könnyen barnul, pitébe viszont remek választás!

 Jonagold: A Golden Delicious és a Jonatán szerelemgyereke: ennek megfelelően sárgás-pirosas színe van. Jellegzetes illatú, íze savanykás-édes, húsa lédús. Kiváló alapanyag sütéshez-főzéshez, de tehetjük salátákba, desszertekbe, szószokba, és sajtok mellé is felszolgálhatjuk.

 Granny Smith: Az igazi zöldalma. Kemény, roppanós, savanykás ízű alma, héja viaszos. Nem barnul hamar és sokáig eláll. Igazi friss, üde gyümölcs, kiváló magában, vagy akár salátákba kockázva is. Remek választás a rétesekhez is.

 Starking: Jellegzetes alakjáról könnyen felismerhető fajta: alul apró kis “púpjai” vannak. Színe sötét, inkább bordós jellegű, alakja kissé nyújtott, nem gömb formájú. Édes, zamatos, nem túl leves gyümölcs, de húsa kásásodásra hajlamos, ezért sütéshez nem ajánljuk.

 Pink Lady: Egyre népszerűbb és elterjedtebb fajta, amely rózsaszínes, pöttyös színezetével méltó a nevéhez. Húsa ropogós, de nem túl kemény, szaftos, enyhén savanykás. Rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában, de sajnos itthon nem termeszthető, ezért elég drágán lehet hozzájutni.

Ha kedved támadt sütni egy finom almás pitét vagy sütit a weboldalon számos kipróbált és finom receptet találsz: https://manomenu.hu/?s=alma

Forrás:

https://hu.monarkinsulation.com/9388-50-varieties-of-apples-with-photos-and-descriptions.html

https://pullulo.hu/alma-fajtak-fajtaleiras

ALAPANYAG KISOKOS