Medvehagyma a babák étrendjében

Március végén, április elején az első melegebb nappalokat követően jelenik meg a hazai erdőkbe a medvehagyma.
Bármilyen hihetetlen valóban van köze a medvehagymának a medvékhez, mégpedig az, hogy előszeretettel fogyasztják ők is ezt a nagyon erőteljes ízzel és illattal rendelkező növényt.

Szegény medvehagymát sem kerülte el a negatív PR, mert sokan hiszik mérgező növénynek, pedig ez nem igaz. A medvehagyma és a mérgezés mindössze olyan kontextusban kerülhet egy szövegkörnyezetben, ha a gyöngyvirágot is megemlítjük, melynek leveléhez valóban hasonlít a medvehagyma levele. Azonban (szerencsére) a két növény időben kis csúszással bújik ki a föld alól, illetve a medvehagyma aromás erős illata is nagyban segítségünkre van a megkülönböztetésben. Arról nem is beszélve, hogy a gyöngyvirág napjainkban már ritka növénynek számít az erdőkben, inkább a háztáji kiskertekben van lehetőség az összetévesztésre, ott is csak akkor ha a gyöngyvirágot és a medvehagymát egymás mellé ültetjük.

Nos, ha sikerült megnyugtatom benneteket arról, hogy bizony szegény medvehagyma nem mérgező, akkor lássuk is érdemes-e megismertetni babánkat ezzel a rövid ideig termő finomsággal, és ha igen, akkor hogyan és mikor?

A medvehagyma, ahogy a neve is mutatja a hagymafélékre hasonló ízzel és illattal bír, és azok kissé puffasztó hatásával rendelkezik. Így (bár valószínűsíthetően nem okoz különösebb gondot a hozzátáplálás elején sem), érdemes a 7-8 hónapos kort megvárni a medvehagyma bevezetésével.

Mivel a medvehagyma csak néhány hétig terem, érdemes belőle néhány csokorral eltenni a későbbiekre is. Legegyszerűbb módja az alapos mosást és szárítást követően apróra vágva lefagyasztani.

Később aztán hozzáadhatjuk kis mennyiségben akár zöldségpürékhez, mártásokhoz, húsokhoz, pogácsákhoz, sós muffinokhoz, tojásrántottába keverve, de még akár a házi készítésű péksüteményekhez is.
Gyerekek esetében mindig tartsunk mértéket a zöldfűszerek és a gyógynövények felhasználásával kapcsolatban, ezért ne készítsünk főzeléket, pestot vagy krémlevest nagy mennyiségű medvehagyma felhasználásával ha azzal őket is szeretnénk megkínálni.

Bár nagyon jó időtöltés medvehagyma szüretet tartani az erdőben, erre nem mindenkinek van lehetősége, ők nyugodtan fogyasszák a boltokban vagy piacokon megvásárolható medvehagyma csokrokat.

Ha nincs ötleted mit készíts medvehagymából, a honlapon találsz recepteket -> ManóMenü/medvehagymás receptek

Ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni a babád étrendjébe, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.

Hozzátápláláshoz szükséges eszközöket keresel? Nézz szét webshopunkban: www.shop.manomenu.hu

Forrás:

Wild garlic has a greater effect than regular garlic on blood pressure and blood chemistries of rats – PubMed (nih.gov)

Miért egészséges a medvehagyma? (vitalitas-magazin.hu)

ALAPANYAG KISOKOS