Közös konyhai sütés-főzés a gyerekkel – Mikor, mit, hogyan? 

Nemrégiben összeszedtem 9 érvet amellett, hogy kisgyermekes szülőként miért érdemes csemeténkkel együtt sürögnünk-forognunk a konyhában? 

Noha a közös sütés-főzés egy remek program, nem árt mindezt tudatosabban megterveznünk: fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő biztonságra, készítsük fel konyhánkat a megfelelő biztonsági eszközökkel (például egy konyhai fellépővel), valamint fontos, hogy lélekben mi magunk is helyén kezeljük az elvárásainkat az elkövetkezendő egy-két órával (és annak végeredményével) kapcsolatosan.

Hogy lehetőleg minél nagyobb sikerrel záruljon a közös főzőcske és minél lazábban átvészelhessétek a kritikus pillanatokat, kigyűjtöttem néhány tippet, és életkorokra bontottam, hogy mikor, milyen teendőkkel érdemes (és biztonságosabb) próbálkozni. 

Ahhoz tehát, hogy se az idegrendszerünk, se a konyha ne hasonlítson egy katasztrófa sújtotta területre a közös program után, érdemes a következőkkel készülnünk: 

1, Nagy adag türelem – Ne álljatok neki a közös konyhai kalandnak, ha valamelyikőtök épp feszült valami miatt! Tény: ami lepotyoghat, az le is fog potyogni, ami kiömölhet, az ki fog ömölni… érdemes erre előre felkészülni! 

2, Idő – Alapszabály, hogy gyerekkel nem lehet sietni. Sajnos ez hatványozottan igaz a konyhára is, így számoljatok az átlagos sütési/főzési idő duplájával! 

3, Megfelelő öltözet – Egy konyha számtalan olyan érdekességet tartogat egy gyerek számra, amelyet ki kell szórni, szét kell kenni, vagy épp el kell maszatolni! Azért, hogy a foltos ruha ne legyen ok az aggodalomra, érdemes beszerezni egy strapabíró előke-kötényt

4, Szabályok – Legyen a gyerekkel előre megbeszélve, hogy mit szabad és mit nem a konyhában! Így kisebb az esély a “kiakadásra”, “hisztire” és a “de én akarom” kezdetű mondatokra. (No és persze elkerülhetetlenek az előírások a biztonság megtartása érdekében is!)

5, Bizalom – Miután megvannak a szabályok, lépjünk egyet hátra és hagyjuk érvényesülni a kis séfet! Legyünk ott, segítsünk ha kell, instruáljunk ha igény van rá, de hagyjuk, hogy gyermekünk maga birkózzon meg a kiszabott tennivalóval! 

De melyik életkorban milyen feladatokat bízhatunk gyermekünkre a konyhában? Mutatom!

 

0-1 éves kor körül

Véleményem szerint soha nem lehet elég korán kezdeni gyermekünk konyhai teendőkbe való bevonását! Már egészen pici korban társaink lehetnek a főzésben – persze a kezdetekkor csak megfigyelőként, a biztonságukat messzemenőkig szem előtt tartva! 

A balesetek miatt a hordozás ilyenkor nem javasolt, ugyanakkor az etetőszék, vagy a járóka biztonságából nyugodtan figyelhetik a ténykedésünket. Közben magyarázzunk nyugodtan, és adjunk lehetőséget az alapanyagokkal és az eszközökkel való ismerkedésre! 

 

1-2 éves kor körül 

Az ilyen korú gyermekek lelkesedése általában nagy, figyelmük azonban még nagyon illékony, ezért sok türelemre, instrukcióra és folyamatos felügyeletre van még szükség, ha be akarjuk őket vonni a konyhai teendőkbe. 

Gyors és könnyű feladatokat érdemes ilyenkor adni a piciknek, úgymint: 

  • Turmixgép ki-be kapcsolása
  • Zöldség, gyümölcs mosása
  • Kimért összetevők tálba öntése
  • (Előre kimért) fűszerek ételhez szórása
  • Sütemények tojásfehérjével való megkenése

 

(Hogy a kicsi biztonsággal felérje a konyhapultot, érdemes egy lépcsős konyhai fellépőt beszereznünk!) 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a biztonság fontosságát, főleg ebben a korban! A gáztűzhelytől, sütőtől, forró edényektől, éles evőeszközöktől és szerkezetektől MINDIG tartsuk távol gyermekünket, hiszen egy pillanat alatt meg lehet a baj!

 

3-5 éves kor körül

Ebben a korban már a gyerekek finommotoros mozgása és figyelme is fejlettebb, így megpróbálkozhatunk a valamivel részletesebb, bonyolultabb feladatokkal is. A lurkók lelkesedése és képességei ugyanakkor elég széles skálán mozoghatnak, így ha csemeténknek az 1-2 éves kornál felsorolt feladatokhoz van csak kedve / türelme, az sem baj, de előfordulhat az is, hogy már a következő bekezdés foglalatosságaiból is válogathatunk számára. 

Feladatok, amelyekkel már egy ilyen idős gyerkőc – szigorúan felnőtt felügyelete mellett – is megpróbálkozhat: 

  • Gyümölcsfacsarás
  • Víz kinyomkodása például a lereszelt zöldségekből
  • Tojástörés
  • Pürésítés (például főtt krumpli összenyomkodása)
  • Főtt tojás pucolása (ha már kihűlt a tojás!) 
  • Puha ételek (pl. banán, eper) vágása gyerekeknek való késsel
  • Saláta tépése
  • Panírozás
  • Dagasztás
  • Tészta gyúrása, formázása
  • Puhább alapanyagok (pl. sütemény tészta, kenyér) kivágása kiszúró formákkal 

 

(Hogy a kicsi biztonsággal felérje a konyhapultot, érdemes – ha még nem tettük – egy lépcsős konyhai fellépőt beszereznünk!) 

 

6-10 éves kor körül

A gyerekek figyelme ilyenkor már jóval kitartóbb, így a konyhában való sürgés-forgás remek alkalmat adhat az iskolában tanult készségek gyakorlására is! Olvashatjuk együtt a recepteket, kimérhetjük együtt a hozzávalókat, beszélgethetünk alapvető fizikai és kémiai jelenségekről. 

Ráadásul az ehhez társuló feladatok megoldásában a gyerekek önbizalmat szerezhetnek és nagyobb önállóságra tehetnek szert! A lényeg, hogy dicsérjük őket sokat, hiszen a lelkesedésüket ezzel ösztönözhetjük a leginkább! Fontos, hogy lépjünk egyet hátra és hagyjuk a gyerkőcöket kibontakozni, gyengéden, csak a háttérből segítsünk!

Feladatok, amelyeket már egy ilyen korú gyermekre bízhatunk (a korábban említett feladatokon túl): 

  • Zöldségek, sajtok reszelése (téglalap alapú reszelővel)
  • Konzervnyitó használata
  • Pogácsák, fasírtok formázása
  • Mixer használata
  • Alapanyagok kimérése (mérleg és csészék segítségével)
  • Szendvicsek és wrap-ok készítése
  • Olló használata
  • Szeletelés gyerekeknek való késsel
  • Főzés (velünk) a tűzhelynél 
  • A sütő beállítása és használata (segítséggel)

 

11 éves kor felett

Ha már viszonylag korán megismertettük gyermekünket a konyhai eszközökkel és a főzés tudományával, akkor erre a korra már egy kész kis mini séfet kapunk, aki – szinte – teljesen önállóan elboldogul a konyhában! Természetesen az önállósodás és a főszakács kinevezés előtt fontos, hogy a gyerekek temérdek konyhai tapasztalattal rendelkezzenek és minden szabállyal, valamint biztonsági előírással maximálisan tisztában legyenek! 

Ugyanakkor elsődleges fontosságú még ebben a korban is, hogy a konyhában tevékenykedő gyermek ne maradjon felnőtt felügyelete nélkül, hiszen véletlen balesetek sajnos bárkivel, bármikor előfordulhatnak! 

Feladatok, amelyekkel az ilyen korú gyerekek már ügyesen megbírkózhatnak: 

  • Főzés recept alapján
  • Az ételek keverése, átfordítása vagy megkenése
  • Sütés önállóan (a tepsit be- és kihúzva a sütőből)
  • Kések használata
  • Különböző konyhai eszközök használata
  • Grillezés

Fontosnak érzem kiemelni, hogy természetesen minden gyerek más és más, így érdeklődésük a konyhai teendők iránt is eltérő lehet. Ennélfogva a fent felsorolt életkori felosztások is csak egy vázlatos segédletet jelenthetnek csupán, nem szabad túlzott következtetéseket alapozni rájuk! 

Ti ismeritek a leginkább gyermekeiteket, így ti tudjátok igazán, hogy mikor milyen feladatba vonhatjátok be őket sikerrel. A lényeg, hogy semmit sem szabad erőltetni, és a biztonság, balesetek elkerülése alapvető felelősségünk – mindig, minden helyzetben! 

Az ételek elkészítése persze nem a konyhában kezdődik, ezért kulcsfontosságú, hogy az alapanyagok beszerzésébe (bevásárlás, helyi termelők vagy piac felkeresése), illetve a főzés utáni takarításba is ugyanúgy bevonjuk a gyerekeket, mint magába a konyhai folyamatokba! 

Így teljes a kör, és így nevelhetünk gyermekeinkből igazán felelős, igényes, és magabiztos felnőtteket. 

ManóMenü termékek, amelyek megkönnyíthetik a közös sütés-főzést:

ManóMenü lépcsős konyhai fellépők: ITT

ManóMenü előke-kötény: ITT  

Gyerek konyhai kések: ITT

Mókás kiszúrók: ITT

 

Kellemes – és hasznos – sütés-főzést kívánok Nektek! 

 

Felhasznált források:

https://www.facebook.com/manomenu2016/photos/a.1796372407339619/2635487600094758/

https://www.facebook.com/manomenu2016/photos/a.1796372407339619/2646991535611031/ 

 

Pin It on Pinterest

Share This