Gyümölcs és zöldségkonzervek a hozzátáplálás során

Sokszor hallhatjuk, hogy konzerv termékek nem valók egy egészséges konyhába – helyettük mindenképp a friss élelmiszereket “illik” választani. De tényleg ekkora probléma lenne a konzervekkel?

A helyzet az, hogy igazságtalanul bánunk szegényekkel! Ahogy tőlem megszokhattátok, szerintem itt is a mértékre és minőségre való odafigyelés a kulcs!

Egészségesek a gyümölcs és zöldségkonzervek a gyermekek számára?

Bár a konzerválási folyamat során némi vitaminvesztés következik be, fogyasztásuknak vannak pozitívumai:

  • A gyümölcsök és zöldségek rosttartalmára nincs hatással konzerválási folyamat. A melegítési folyamat oldhatóbbá teszi a rostokat, segítve a szervezetet annak hatékonyabb felhasználásában.
  • A konzerv termékek A-vitamin szintje hasonló a friss vagy fagyasztott gyümölcsök és zöldségek szintjéhez. A kutatók azt is megállapították, hogy egyes zöldségekben (például sütőtökben) magasabb az A-vitamin szintje.
  • A konzervekben a tápanyagok nem csak megmaradnak, hanem sok esetben növelhetőek is. Például: a likopin, a paradicsomban található antioxidáns esetében a befőzési folyamat növeli a likopin mennyiségét.
  • Bár a gyümölcsök és zöldségek hőkezelése során előfordul némi C-vitamin -veszteség, a termék C-vitamin szintje befőzés után 1-2 éven keresztül állandó marad (azaz nem következik be további C-vitamin-veszteség). Ezzel szemben a friss termékek tápanyagminősége idővel csökken.

Vagyis, megfelelő szerepben kezelve a konzervek is gond nélkül helyet kaphatnak a picik étrendjében.

Mindannyian tudjuk, hogy fontos a zöldségek fogyasztása. Márpedig a konzerv zöldség is zöldség, ráadásul sok esetben könnyebb megetetni a babával (hiszen a puhább), mint friss társait.

Ráadásul az apró, színes kavalkád gyakran játékra, felfedezésre sarkallja a piciket, így a konzervekkel segíthetjük a zöldségekkel való ismerkedés, barátkozás folyamatát is. (Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy ez mennyire fontos a későbbi kiegyensúlyozott táplálkozás kialakításában és a válogatós hozzáállás elkerülésében!)

Az sem elhanyagolandó szempont, hogy bizony előfordulnak olyan alkalmak, amikor épp nincs lehetőségünk friss zöldséget beszerezni (pl. utazáskor), viszont egy konzervet gond nélkül magunkkal tudunk vinni bárhová.

Mi történik a gyümölcsökkel és zöldségekkel a konzerválás során?

A legtöbb konzervüzem a zöldség- és gyümölcstermelő területek közelében található. Ennek az az előnye, hogy kevés idő telik el a termés betakarítása és a konzerválási folyamat megkezdése között.

A szedés és a feldolgozás közötti idő nagyon fontos a tápérték szempontjából. A szedés után néhány órán belül megfőzött gyümölcsök és zöldségek tápérték szempontjából csúcsminőségűek lesznek a feldolgozás kezdetén.

Amint a termék a konzervgyárba érkezik, szükség esetén meghámozzák, majd gépi konzervdobozokba csomagolják.

A dobozokat ezután egy előre meghatározott szintig megtöltik a konzervfolyadékkal (általában vízzel, sóoldattal, sziruppal vagy gyümölcslével), és a lezárás előtt előmelegítik.

Végül a lezárt konzervdobozokat különböző hőmérsékletekre melegítik (a termék típusától függően). Ez elpusztítja azokat a kórokozókat, amelyek ételmérgezéshez vezethetnek, vagy olyan organizmusokat, amelyek az élelmiszer megromlását okozhatják, így biztosítva, hogy a termék hosszú ideig hűtés nélkül is tárolható legyen.

Mégis mire érdemes mégis odafigyelni a konzerv zöldségeknél?

 Sótartalom – Kerüljük a sózott változatokat, mivel a babáknak nem tesz jót a túlzott nátriumfogyasztás. Keressünk azt, amelynél sima, ízesítetlen vízben áznak a zöldségek!

 Csomagolás – Figyeljünk arra, hogy BPA-mentes legyen a csomagolás belső bevonata, mivel savas ételeknél ez a káros anyag nagyon könnyen kioldódik!

 Állag – A püréktől a szilárd táplálékok felé haladva szuper puha zöldségeket találhatunk a konzervek között, de szükség esetén kezdetben még ezeket is vágjuk inkább apróbb darabokra!

✅ Összefoglalva tehát mindenképp azt mondhatjuk, hogy nem érdemes kizárni a konyhából a konzerv ételeket, mivel alkalmanként, megfelelő körültekintéssel válogatva nagyon jó alternatívát és változatosságot jelenthetnek!

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

https://www.homemade-baby-food-recipes.com/making-baby-food-with-canned-vegetables-and-fruits.html

https://www.eatright.org/food/planning/smart-shopping/are-canned-foods-nutritious-for-my-family

https://www.bumkins.com/blogs/growing-with-bumkins/i-m-a-dietitian-and-this-is-why-i-feed-my-baby-canned-foods

ALAPANYAG KISOKOS