Karácsonyi fűszerek a hozzátáplálásban

Karácsonyi alapanyagok a hozzátáplálásban – fűszerek.

Ejtsünk most szót a karácsonyi fűszerekről és a sütemények egyéb alapanyagairól, hiszen abban biztosak lehetünk, hogy az ünnepi terülj-terülj asztalkámat látva kisgyermekünknek is megjön a kedve a kóstolgatáshoz! 😋

Ahogy az előző blogbejegyzésemben említettem: fontos, hogy időben megkezdjük a még ki nem próbált ételek bevezetését a gyermek étrendjébe, hogy az ünnepi kavarodásban ne kelljen mondjuk egy allergiás reakciótól tartanunk.

A bevezetéshez sokszor remek alapot adhat a babacsinta, amelyet könnyedén megbolondíthatunk például egy kis fahéjjal, vagy gesztenyével.

És hogy melyik karácsonyi alapanyagot illetve fűszert mikor vezethetjük be?

Mutatom! ⤵️

🔹 Aszalványok: darálva, mosva 11 hónapos kortól, darabolva, egészben 3-4 éves kor után (fontos, hogy lehetőleg kén-dioxid mentes legyen)

🔹 Citromhéjat tartalmazó étel: 9 hótól (kezeletlen citromból)

🔹 Csillagánizs: 9 hónaptól

🔹 Dió: 1 éves kor előtt (csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben)

🔹 Élesztő: 8 hónapos kortól

🔹 Fahéj: 6 hónapos kortól

🔹 Gesztenye: 7 hónapos kortól (natúr)

🔹 Kesudió: 1 éves kor előtt (csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben)

🔹 Mák: 1 éves kor előtt (csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben)

🔹 Mandula: 1 éves kor előtt (csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben)

🔹 Méz: 1 éves kor után (!)

🔹 Mogyoró: 1 éves kor előtt (csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben)

🔹 Sütőpor (foszfátmentes): 8 hónapos kortól. Kapható a ManóMenü webshopban is! 👉 ManóMenü foszfátmentes sütőpor

🔹 Szegfűszeg: 9-10 hónapos kortól

🔹 Szerecsendió: 9-10 hónapos kortól

🔹 Szódabikarbóna: 8 hónapos kortól

🔹 Vanília: 6 hónapos kortól

🔹 Zöldfűszerek: 7-8 hónapos kortól

Ahogy a fenti felsorolásban is látszik, a méz sajnos tilos egy éves kor alatt. Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy a családnak le kell mondania az ünnepi mézeskalácsról! 😉

Az alábbi videóban egy olyan bababarát verziót mutatok be nektek, amely könnyedén elkészíthető – és biztonságos alternatíva, ha az egyéb alapanyagok már be lettek vezetve. 👉 https://youtu.be/KpvHw3Gw7f4

Bababarát mézeskalács recept:

1 év alatti gyermekeknek nem szabad még hőkezeléssel sem mézet adni. Annak érdekében, hogy mégis kerülhessen az ünnepi asztalra ebből a karácsonyi finomságból, elkészíthetünk egy hamis verziót is, ami ízre nagyon hasonlít az eredeti mézeskalácshoz, de az összetételében mégsem szerepel méz.

A recept a Kifli támogatásával készült.
Hozzávalók:
  • 18 dkg liszt
  • 3/4 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy a már bevezetett fűszerek)
  • 2 evőkanál finomítatlan nádcukor 
  • 1/3 kávéskanál foszfátmentes sütőpor
  • Picike só
  • 1 kikapart vaníliarúd magja
  • 75 g szobahőmérsékletű vaj
  • 2-3 evőkanál tej (1 év alatt zabital)
  • Fél bio citrom héja 
  • 1 kk bio citromlé 

Elkészítés: 

A száraz hozzávalókat kimérjük és összekeverjük. A nedves hozzávalókat szintén kimérjük, és lassan hozzákeverjük a többi hozzávalóval és összegyúrjuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk és 20 percre a hűtőbe helyezzük. Kb 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, sütikiszúróval tetszőleges formákat szúrunk ki a tésztából és 170 fokon készre sütjük.

A ManóMenü webshopban találtok karácsonyi sütikiszúrókat is -> ManóMenü/karácsonyi kiszúró szett

További karácsonyi receptek a weboldalon -> ManóMenü/Karácsony 

ALAPANYAG KISOKOS