Természetes, hogy szülőként a legjobbat akarjuk a kisbabánknak, ezért kizárólag jó minőségű, ellenőrzött forrásból származó, egészséges élelmiszereket akarunk kínálni neki. De vajon mi az egészséges, ha a rengeteg terméktípust kínáló tejtermékekről van szó?
Melyik joghurt ideális a babának?!
Cukros vagy cukormentes? Teljes tejből készült, alacsony zsírtartalmú vagy laktózmentes? Hagyományos tehéntejes vagy növényi eredetű joghurt? Natúr vagy ízesített? Márkás vagy sajátmárkás? Ezernyi kérdés, amire választ kell találnunk.
Mikortól lehet joghurt a baba étrendjében?
Jelenlegi tudásunk szerint az iható tej bevezetésével érdemes az első születésnapig várni, a joghurt azonban már jóval korábban, a 6-8. hónap táján adható a mindennapok során. A joghurt bevezetése, mint minden új élelmiszeré, fokozatosan történjen. Kezdetnek egy-két mokkáskanál joghurt kerülhet a már ismert gyümölcs- vagy zöldségpürébe, főzelékbe. Fokozatosan növelve a mennyiséget pedig idővel egy kisétkezést is kiválthatunk a joghurt segítségével.
Szeretnél többet megtudni a tejtermékek szerepéről a hozzátáplálásban? Hallgass bele a ManóMenü podcast Mit érdemes tudni a tejről? című adásába!
A joghurt fogyasztásának előnyei
A joghurt nemcsak finom, hanem hasznos is, hiszen a benne található probiotikumok hozzájárulnak emésztő- és bélrendszerünk flórájának egyensúlyához. Ne feledjük! Immunrendszerünk egyik, ha nem a legfontosabb alapkövéről beszélünk.
A joghurtban megtalálható a kalcium – ügyeljünk a D-vitamin bevitelre, hogy fel is szívódjon! -, a B6- és B12-vitamin, a kálium, a riboflavin és a magnézium is. Ráadásul a joghurtban megtalálható probiotikumok és zsír segítik egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, támogatják az emésztést és hozzájárulnak a rendszeres székeléshez is.
A joghurt fajtái: mit kell tudni róluk?
Rengeteg különféle típusú joghurttal találkozhatunk, de vajon tudjuk is, mi a különbség közülük? Az alábbiakban bemutatom nektek a leggyakoribbat, hogy ti is tudjátok, melyik mitől különleges.
- Natúr joghurt: általában 5%-os tejből, joghurtkultúrával történő oltás után, alvasztással jön létre.
- Görögjoghurt: krémesebb, lágyabb ízhatást tapasztalhatunk, melynek oka, hogy az eljárás során lényegesen nagyobb mennyiségű tejsavót távolítanak el, mint a normál joghurtok esetében.
- Gyümölcsjoghurt: natúr joghurtból gyümölcsök, gyümölcskivonatok és cukor, valamint további adalékanyagok hozzáadásával készül.
- Növényi joghurt: kókusztejből, mandulatejből vagy szójatejből a hagyományossal közel azonos módon készül. A mandula- és szójaalapú változatait legkorábban betöltött egy éves kor után, szójajoghurt esetén a fitoösztrogének jelenléte miatt korlátozott mennyiségben érdemes fogyasztani. Kókusztejes verziója viszont kiváló választás tejallergiás gyermekek számára, ha a kicsi a kókuszra nem mutat keresztallergiás reakciót.
- A skyr, vagyis izlandi joghurt készítése során háromszor-négyszer annyi tejet használnak, mint a hagyományos joghurtok esetében. Így a kész joghurt fehérjetartalma kiemelkedően magas.
- Zsírmentes: 0%-os vagy lefölözött tejből készül, előfordul azonban, hogy az optimális ízhatás elérése érdekében magasabb cukortartalommal bír, mint zsíros versenytársai.
- Zsírszegény: 2%-os tej felhasználásával készítik, ezért a késztermék zsírtartalma alacsony.
Milyen a baba számára ideális joghurt?
Nem mindig az a legjobb, ami elsőre annak látszik! Ha kisbabádnál semmilyen ismert allergia vagy emésztési rendellenesség nem áll fenn, válassz teljes tejből készült, 3-5%-os zsírtartalmú normál vagy görög NATÚR joghurtot.
Fontos tudni, hogy a görögjoghurt állaga kicsit szilárdabb, ezáltal könnyebben adható, magasabb fehérjetartalma miatt azonban érdemes figyelni a kicsi által fogyasztott mennyiségre. A fehérje fontos, a túl sok fehérje azonban gondokat is okozhat!
Figyelned kell továbbá a cukrokra és édesítőszerekre, különféle ízesítésekre is. A babák- különösen hat hónapostól tizenkét hónapos korukig- valódi felfedezők, akik szívesen és nyitottan barangolják be az ízek világát. A legjobb, ha nemcsak édes, hanem sós, savanyú, vagy akár keserű ízekkel is megismertetjük őket.
Házi joghurt és különleges joghurt ízesítések
Ha szívesen kísérletezel a konyhában, akár otthon is elkészítheted a különféle joghurtokat. Nagyon fontos azonban, hogy megbízható, ellenőrzött helyről szerezd be a tejet és mindig vesd alá megfelelő hőkezelésnek az alapanyagokat!
Ha a kicsi kitartó próbálkozás ellenére sem fogadja el a natúr joghurtot, ne add fel, hanem dobd be a különleges joghurt ízesítéseket! Egy kis kanálnyi mogyoróvaj, egy kanálka natúr – cukor- és édesítőszermentes – lekvár, vagy gyümölcspüré, esetleg egy kis rögös túró csodát művel még a legegyszerűbb joghurttal is!
Ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni a babád étrendjébe, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.
Hozzátápláláshoz szükséges eszközöket keresel? Nézz szét webshopunkban: www.shop.manomenu.hu
Savaiano D. A. (2014). Lactose digestion from yogurt: mechanism and relevance. The American journal of clinical nutrition, 99(5 Suppl), 1251S–5S. DOI: 10.3945/ajcn.113.073023. Retrieved May 4, 2021.
Centers for Disease Control and Prevention. Raw Milk Questions and Answers. Retrieved May 4, 2021.
Conlon, M. A., & Bird, A. R. (2014). The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients, 7(1), 17–44. DOI: 10.3390/nu7010017. Retrieved April 30, 2021.
Moore, R. E., & Townsend, S. D. (2019). Temporal development of the infant gut microbiome. Open biology, 9(9), 190128. DOI: 10.1098/rsob.190128. Retrieved April 30, 2021
O’Sullivan, T A, Schmidt, K A, & Kratz, M, (2020). Whole-Fat or Reduced-Fat Dairy Product Intake, Adiposity, and Cardiometabolic Health in Children: A Systematic Review, Advances in Nutrition, 11 (4), 928–950, DOI: 10.1093/advances/nmaa011. Retrieved April 30, 2021.
Leung AK, Sauve RS. (2003). Whole cow’s milk in infancy. Paediatrics Child Health, 8(7), 419-421. DOI: 10.1093/pch/8.7.419. Retrieved April 30, 2021.