Húsvét a babával, avagy húsvétkor mit ehet a baba?

Ez a kérdés sok szülőben és nagyszülőben felmerül, főleg ha 1 év alatti baba van a családban.

Magyarországon az ünnepi hagyományokhoz szorosan kapcsolódik több olyan alapanyag is, melyek nagyobb arányban okozhatnak érzékenységet, ezért ezeket nem az ünnepi asztalnál tanácsos először adni a babának. Ennek oka nem más, mint az, hogy ebben az időszakban bizony a legtöbb helyen csak ügyelet van, így ha bármilyen probléma adódik, nehezebben jutunk segítséghez.

Nézzük mely élelmiszerek azok, melyek szinte biztosan megtalálhatóak lesznek a húsvéti asztalon, és adhatjuk-e 1 év alatti babának:

Füstölt sonka: magas sótartalma, és a füstölési eljárás miatt ne kínáljuk 1 év alatti gyermeknek.

Tojás: 7 hónapos kortól adható, kis mennyiségben /bevezetést követően/

Retek, saláta: A retekfajták többsége csípős lehet egy pici baba számára, illetve a kora tavaszi időszakban leginkább az üvegházban és fólia alatt nevelt tavaszi zöldségek kaphatóak, melyek nagyobb mennyiségű nitrátot tartalmaznak. Lehetőleg 1 év alatti babákat ne kínáljuk retekkel és salátával.

Torma: A hazai torma nagyon erős, így 1 év alatti babákat lehetőleg ne kínáljunk vele

Kalács: 1 éves kor alatt is kaphat a baba, de lehetőleg otthon készítsük el, odafigyelve arra, hogy csak természetes, jó minőségű alapanyagokat használjunk, melyek már bevezetésre kerültek korábban a baba számára. Weboldalunkon több receptet is találsz: Kalács

Majonéz: A házi majonéz, és tartármártás nyers tojást tartalmazhat, mely 1 év alatti babának nem javasolt.

Joghurt: 7 hónapos kortól adható /bevezetést követően/

Hal: 6-7 hónapos kortól

Dió, mák, mandula, kesudió, mogyoró: 11-12 hónapos kortól /csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben/

Tej: 11-12 hónapos kortól /ételhez adott mennyiségben, hőkezelve

FONTOS! Alkoholt tartalmazó ételt, vagy süteményt akkor se adjunk a babának ha hőkezelve van, mert bizony nem minden esetben sikerült az alkoholt semlegesíteni!

Ha tudod azt, hogy a fenti alapanyagok szerepelni fognak az ünnepi menüben, és babád életkora alapján már adható, akkor érdemes a bevezetést az ünnepek előtt pár héttel megtenni, hogy ne az ünnepi asztalnál okozzon gondot.

Szintén nagyon fontos, hogy nem csak az itt felsoroltakat, hanem más /addig nem bevezetett alapanyagot/ se adj babádnak az ünnepi időszakban.

Ha a fent leírtakat figyelembe véve készülsz a húsvéti ünnepre, akkor egészen biztosan boldog, békés napok várnak rátok.

Húsvéti reggeli ötlet:

A babacsinta nagy kedvenc, miért ne öltöztethetnénk ezt is ünnepi köntösbe? 

Hozzávalók:

1 db banán vagy alma

1 evőkanál durumliszt

1 evőkanál zabpehely

1 db tojás

Díszítéshez gyümölcs. 

Tipp: szuper aranyos formákat tudsz kiszúrni gyümölcsökből a kiszúróink segítségével. Dobd fel a gyermek reggelijét Te is 😉 

 Vöröslencsés krémleves

Hozzávalók: 

3 db újhagyma

2-3 ek ManóMenü sütőolaj

3 db répa

1 db édesburgonya (közepes)

5 ek vöröslencse (mosva, nem kell áztatni)

só, bors ízlés szerint

1 dl tejszín (sima habtejszín, de lehet növényi is)

Elkészítés:

Párold meg az olajon a hagymát, majd add hozzá a szeletelt répát. 15 perc után add hozzá az édesburgonyát és a mosott lencsét. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje plusz 1 ujjnyi, és főzd meg. Esetleg tehetsz bele 4 levél bazsalikomot is, ha szeretitek. Mikor minden megpuhult add hozzá az 1 dl tejszínt, majd turmixold össze. Ha hígabbra szeretnéd tehetsz hozzá még vizet vagy leves alaplevet.

A füle pirított kifli, a szeme olajbogyó 🙂

Pin It on Pinterest

Share This