Húsvét a babával, avagy húsvétkor mit ehet a baba?
Ez a kérdés sok szülőben és nagyszülőben felmerül, főleg ha 1 év alatti baba van a családban.
Magyarországon az ünnepi hagyományokhoz szorosan kapcsolódik több olyan alapanyag is, melyek nagyobb arányban okozhatnak érzékenységet, ezért ezeket nem az ünnepi asztalnál tanácsos először adni a babának. Ennek oka nem más, mint az, hogy ebben az időszakban bizony a legtöbb helyen csak ügyelet van, így ha bármilyen probléma adódik, nehezebben jutunk segítséghez.
Nézzük mely élelmiszerek azok, melyek szinte biztosan megtalálhatóak lesznek a húsvéti asztalon, és adhatjuk-e 1 év alatti babának:
Füstölt sonka: magas sótartalma, és a füstölési eljárás miatt ne kínáljuk 1 év alatti gyermeknek.
Tojás: 7 hónapos kortól adható, kis mennyiségben /bevezetést követően/
Retek, saláta: A retekfajták többsége csípős lehet egy pici baba számára, illetve a kora tavaszi időszakban leginkább az üvegházban és fólia alatt nevelt tavaszi zöldségek kaphatóak, melyek nagyobb mennyiségű nitrátot tartalmaznak. Lehetőleg 1 év alatti babákat ne kínáljuk retekkel és salátával.
Torma: A hazai torma nagyon erős, így 1 év alatti babákat lehetőleg ne kínáljunk vele
Kalács: 1 éves kor alatt is kaphat a baba, de lehetőleg otthon készítsük el, odafigyelve arra, hogy csak természetes, jó minőségű alapanyagokat használjunk, melyek már bevezetésre kerültek korábban a baba számára. Weboldalunkon több receptet is találsz: Kalács
Majonéz: A házi majonéz, és tartármártás nyers tojást tartalmazhat, mely 1 év alatti babának nem javasolt.
Joghurt: 7 hónapos kortól adható /bevezetést követően/
Hal: 6-7 hónapos kortól
Dió, mák, mandula, kesudió, mogyoró: 11-12 hónapos kortól /csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben/
Tej: 11-12 hónapos kortól /ételhez adott mennyiségben, hőkezelve
FONTOS! Alkoholt tartalmazó ételt, vagy süteményt akkor se adjunk a babának ha hőkezelve van, mert bizony nem minden esetben sikerült az alkoholt semlegesíteni!
Ha tudod azt, hogy a fenti alapanyagok szerepelni fognak az ünnepi menüben, és babád életkora alapján már adható, akkor érdemes a bevezetést az ünnepek előtt pár héttel megtenni, hogy ne az ünnepi asztalnál okozzon gondot.
Szintén nagyon fontos, hogy nem csak az itt felsoroltakat, hanem más /addig nem bevezetett alapanyagot/ se adj babádnak az ünnepi időszakban.
Ha a fent leírtakat figyelembe véve készülsz a húsvéti ünnepre, akkor egészen biztosan boldog, békés napok várnak rátok.
Húsvéti reggeli ötlet:
A babacsinta nagy kedvenc, miért ne öltöztethetnénk ezt is ünnepi köntösbe?
Hozzávalók:
1 db banán vagy alma
1 evőkanál durumliszt
1 evőkanál zabpehely
1 db tojás
Díszítéshez gyümölcs.
Tipp: szuper aranyos formákat tudsz kiszúrni gyümölcsökből a kiszúróink segítségével. Dobd fel a gyermek reggelijét Te is 😉
Vöröslencsés krémleves
Hozzávalók:
3 db újhagyma
2-3 ek ManóMenü sütőolaj
3 db répa
1 db édesburgonya (közepes)
5 ek vöröslencse (mosva, nem kell áztatni)
só, bors ízlés szerint
1 dl tejszín (sima habtejszín, de lehet növényi is)
Elkészítés:
Párold meg az olajon a hagymát, majd add hozzá a szeletelt répát. 15 perc után add hozzá az édesburgonyát és a mosott lencsét. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje plusz 1 ujjnyi, és főzd meg. Esetleg tehetsz bele 4 levél bazsalikomot is, ha szeretitek. Mikor minden megpuhult add hozzá az 1 dl tejszínt, majd turmixold össze. Ha hígabbra szeretnéd tehetsz hozzá még vizet vagy leves alaplevet.
A füle pirított kifli, a szeme olajbogyó 🙂