Húsvét a babával, avagy mit ehet húsvétkor a baba?

Húsvét a babával, avagy húsvétkor mit ehet a baba?

Ez a kérdés sok szülőben és nagyszülőben felmerül, főleg ha 1 év alatti baba van a családban.

Magyarországon az ünnepi hagyományokhoz szorosan kapcsolódik több olyan alapanyag is, melyek nagyobb arányban okozhatnak érzékenységet, ezért ezeket nem az ünnepi asztalnál tanácsos először adni a babának. Ennek oka nem más, mint az, hogy ebben az időszakban bizony a legtöbb helyen csak ügyelet van, így ha bármilyen probléma adódik, nehezebben jutunk segítséghez.

Nézzük mely élelmiszerek azok, melyek szinte biztosan megtalálhatóak lesznek a húsvéti asztalon, és adhatjuk-e 1 év alatti babának:

Füstölt sonka: magas sótartalma, és a füstölési eljárás miatt ne kínáljuk 1 év alatti gyermeknek.

Tojás: 7 hónapos kortól adható, kis mennyiségben /bevezetést követően/

Retek, saláta: A retekfajták többsége csípős lehet egy pici baba számára, illetve a kora tavaszi időszakban leginkább az üvegházban és fólia alatt nevelt tavaszi zöldségek kaphatóak, melyek nagyobb mennyiségű nitrátot tartalmaznak. Lehetőleg 1 év alatti babákat ne kínáljuk retekkel és salátával.

Torma: A hazai torma nagyon erős, így 1 év alatti babákat lehetőleg ne kínáljunk vele

Kalács: 1 éves kor alatt is kaphat a baba, de lehetőleg otthon készítsük el, odafigyelve arra, hogy csak természetes, jó minőségű alapanyagokat használjunk, melyek már bevezetésre kerültek korábban a baba számára. Bababarát kalácsreceptért kattints a linkre -> ManóMenü/húsvéti kalácskenyér

Majonéz: A házi majonéz, és tartármártás nyers tojást tartalmazhat, mely 1 év alatti babának nem javasolt.

Joghurt: 7 hónapos kortól adható /bevezetést követően/

Hal: 6-7 hónapos kortól

Dió, mák, mandula, kesudió, mogyoró: 11-12 hónapos kortól /csak darálva, hőkezelve, kis mennyiségben/

Tej: 11-12 hónapos kortól /ételhez adott mennyiségben, hőkezelve/

FONTOS! Alkoholt tartalmazó ételt, vagy süteményt akkor se adjunk a babának ha hőkezelve van, mert bizony nem minden esetben sikerült az alkoholt semlegesíteni!

Ha tudod azt, hogy a fenti alapanyagok szerepelni fognak az ünnepi menüben, és babád életkora alapján már adható, akkor érdemes a bevezetést az ünnepek előtt pár héttel megtenni, hogy ne az ünnepi asztalnál okozzon gondot.

Szintén nagyon fontos, hogy nem csak az itt felsoroltakat, hanem más /addig nem bevezetett alapanyagot/ se adj babádnak az ünnepi időszakban.

Ha a fent leírtakat figyelembe véve készülsz a húsvéti ünnepre, akkor egészen biztosan boldog, békés napok várnak rátok.

Húsvéti recepteket az alábbi linken találtok -> ManóMenü/receptek/Húsvét

További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> ManóMenü/blog

Hozzátáplálással kapcsolatos termékeket keresel? Nézz be webshopunkba -> ManóMenü webshop

ALAPANYAG KISOKOS