Hozzátáplálási táblázat – Mikor milyen alapanyagot vezessünk be?

Ha már tájékozódtál a témában, biztosan találkoztál azzal az ellentmondással, hogy egyes zöldségek gyümölcsök, más-más hozzátáplálási táblázatban máshol foglalnak helyet. Biztosan benned is megfogalmazódott már az a kérdés, hogy

Mi lehet a hozzátáplálással kapcsolatos ellentmondásoknak az oka?
 • Egyrészt az ajánlások folyamatosan változnak, pontosodnak.
 • Másrészt több kutatás is bebizonyította, hogy a különböző éghajlati öveken élő népcsoportok (s így ugyebár az ő gyermekeik) emésztése, genetikai felépítése különbözik. A legtöbb eltérést a különböző országok ajánlásai között fogod találni.

Hogy miért lehet igaz ez is és az is? A különböző éghajlati öveken más-más zöldségek gyümölcsök teremnek meg. Ezért nem elhanyagolható az a tény, hogy a genetikai különbözőségeink, és hogy mely földrészen élünk, igenis hatással vannak még egy olyan egyszerűnek tűnő témában is, mint a hozzátáplálás, vagyis, hogy mikor és mit kezdjünk el bevezetni a gyermekeink étkezésébe, az első egy-két évben.

Fontos szempont az is, hogy mindig tartsuk szem előtt, hazánkban mely zöldségek, gyümölcsök a szezonálisak, és főleg ezeket célszerű előtérbe helyezni a bevezetésekkor. Természetesen ma már szinte minden alapanyagot beszerezhetünk a boltok polcairól, így ha ezeket amúgy is fogyasztja a család, akkor érdemes a babát is megismertetni az ízekkel, hiszen közös étkezéseken találkozni fog vele. Arról nem is beszélve, hogy az csak csökkenti a későbbi válogatósságot, ha minél több ízzel ismerkedik meg a baba.

Ha a babád megfelelően fejlődik, vidám, boldog, aki eszik, alszik, és a viselkedése olyan, mint ami abban a korban elvárható, akkor ne görcsölj rá a táblázatra! 

Már csak azért sem, mert nem létezik olyan táblázat, amelyet bármilyen magyarországi vagy világszervezet jóváhagyott volna, ezért szigorúan követni volna ajánlatos. Miért vannak mégis hónapokra bontva az alapanyagok? Azért, hogy segítsék a szülőket, így ezt betartva kisebb valószínűséggel jelenik meg nem kívánt reakció vagy hasfájás, stb. Természetesen vannak olyan élelmiszerek, melyek bevezetési időpontját szigorúbban kell venni (pl. cékla, tej stb.) de ennek oka kizárólag a baba biztonsága.

Készítettünk egy könnyen áttekinthető hozzátáplálást – alapanyag bevezetés nyomon követését könnyítő segédanyagot, melyet akár a konyhában is kifüggeszthetsz, és jelölheted rajta, hol tartasz az új ételek bevezetésében:

Hozzátáplálási táblázat

Az alábbi linket eléritek a letölthető, nyomtatható hozzátáplálási táblázatot:

ManóMenü/hozzátáplálási táblázat

Fontos, hogy nem szabad a gyerekekre semmi olyan ételt rákényszeríteni, amit nem szeretnek. Ha beletukmálsz bármit is a babádba, mert muszáj, az nagyon mély nyomot hagy. Az erőltetéssel éppen ellentétes hatás érhető el. Nem történik semmi baj, ha valamit később vezetsz be vagy az ő igényeit figyelembe véve vezetsz be valami újat, ami szezonális. 

Az allergének bevezetése:

Nagyon fontos, hogy bármit olvasol vagy hallasz is a baba etetésével, gondozásával kapcsolatban, az soha nem fogja helyettesíteni a személyes konzultációt a gyermekorvossal, illetve a védőnővel.

Nézzük meg, melyek azok a pontok, amelyek, ha igazak babádra, arról mindenképpen tájékoztasd a gyermekorvosotokat, hogy megfelelő segítséget tudjon nyújtani, például az allergének bevezetésének ütemezésében, vagy az esetleges tünetek megfelelő diagnosztizálásában.

 •  A baba koraszülött.
 • Császármetszéssel született.
 • Antibiotikum-kúrát kapott, amely károsította vagy károsíthatta a bélflórát.
 • Nem sikerült legalább 4 hónapig kizárólagosan szoptatni.
 • Előfordul a közeli családtagoknál diagnosztizált allergia, ekcéma, szénanátha, asztma.
 • A vele együttlakók közül valaki rendszeresen dohányzik.
 • A baba nem az addig megszokott ütemben fejlődik (percentilis görbe).

Ez a felsorolás nem azt jelenti, hogy ha bármelyik igaz a babádra, akkor nem egészséges, csupán olyan rizikófaktorok, amelyeket figyelembe kell venni még a hozzátáplálás kapcsán is, ezért fontos, hogy a gyerekorvosotok tisztában legyen vele.

Az allergének bevezetésének ajánlása jelenleg átalakulóban van, már, ami a hazai ajánlásokat illeti. Tekintsétek át mi is várható, illetve melyek a legfrissebb „csecsemőkori allergiamegelőzés korszerű irányelvei és lehetőségei”:

a régebbi ajánlások a késleltetett bevezetést javasolták az allergénekkel kapcsolatban (pl. a tehéntej, tojás, hal, földimogyoró, olajosmagvak stb.). Ezzel szemben a legújabb nemzetközi állásfoglalásban leírtak szerint, a késleltetett bevezetés fokozhatja a táplálékallergiák kialakulásának kockázatát. Ennek megfelelően az allergének bevezetésének meg kell vagy kellene történnie egészséges babáknál még az első születésnap előtt. Természetesen arra is kitér az állásfoglalás, hogy ezt csak akkor ajánlatos ennek megfelelően végrehajtani, ha a baba nem tartozik az ún. magas allergiakockázatú csoportba. Ha bármelyik fent felsorolt jellemző igaz a babádra, akkor gyermekorvossal, allergológussal kell a bevezetés ütemezését átbeszélned. 

hozzátáplálási táblázat 2023

Fulladásveszélyes ételek – Hogyan tudod minimalizálni a fulladás kockázatát?

A hozzátáplálás elkezdése rengeteg kérdést felvet a szülőkben, főként első gyermeknél. Általában pürés ételekkel kezdődik ez az időszak, majd szépen fokozatosan bekerülnek az étrendbe a darabosabb falatok, melyek kapcsán egy aggodalommal teli időszak is kezdetét veszi.

Én általában minden hozzám forduló szülőt arra bíztatok, hogy ne ’görcsöljön’ rá túlzottan a szilárd ételek bevezetésére! Nem kell félni, de vannak dolgok, amikre érdemes figyelni, hiszen ennek a folyamatnak is vannak olyan szempontjai, amiket nem szabad fél vállról vennünk.

Ezek közé tartozik:

 • az étkezéshez megfelelő biztonságos környezet biztosítása;
 • a fulladásveszélyes ételek ismerete, megfelelő előkészítése és tálalása;
 • valamint az éppen étkező baba szemmel tartása is.

Fulladásveszélyes minden olyan tárgy, amely a gyermek torkába akadhat, elzárva a légutakat, és megnehezítve vagy lehetetlenné téve a légzést. Lehet, hogy te is találkoztál már többféle listával, hogy mely ételek fulladásveszélyesek, illetve hogyan lehet – kell elkészíteni őket, hogy csökkenteni tudd a kockázatot. De a valóság az, hogy bármilyen étel fulladást okozhat bármely ételkorban még akkor is, ha megfelelően és biztonságosan tálalod őket!

Annak érdekében, hogy valóban hasznos és célravezető tudás birtokában legyetek, úgy döntöttem, segítek nektek.Korábbi blogbejegyzésemben összeírtam, hogy pontosan miket tudsz-tudtok tenni a fulladás kockázatának minimalizálása érdekében -> ManóMenü/fulladásveszélyes ételek

Az alapanyagokról bővebben az alábbi linken olvashatsz -> ManóMenü/alapanyag kisokos

Hozzátápláláshoz szükséges eszközöket keresel? Nézz szét webshopunkban – > ManóMenü webshop

.

Felhasznált irodalom

ALAPANYAG KISOKOS