Hozzátáplálás – nitrát veszélyei a babára

Ahogy beköszönt a tavasz, egyre több friss és ízletes idényzöldséggel találkozhatunk az élelmiszerboltokban vagy a piacon. Azonban a zöldségek fogyasztása során érdemes tudatosan odafigyelni néhány fontos tényezőre, például a nitrát tartalomra. A nitrátok természetes módon jelen vannak a talajban és a növényekben, de a műtrágyázás is hatással lehet a zöldségek nitrát szintjére.

Sokan nem tudják, hogy a zöldségek egy részének nitráthalmozó tulajdonsága van, ezért 8 hónapos kor alatt célszerű kerülni ezeket az alapanyagokat, illetve csak megfelelő óvintézkedések mellett kínálhatóak.

Mik azok a nitrátok?

A nitrátok vegyületek, melyek természetes módon jelen vannak a talajban, és a növények számára fontos tápanyagforrást jelentenek. A növények felveszik a nitrátokat a talajból, majd azokat a növényi fehérjék és egyéb vegyületek felépítéséhez használják fel. A zöldségek nitrátszintje olyan tényezőktől függ, mint például a zöldség típusa, a növény kora, a növekedési hőmérséklet, a napsugárzás, a talaj nedvességtartalma és összetétele, valamint a felhasznált nitráttartalmú műtrágya mennyisége.

Igen, sajnos a műtrágya mennyisége hatással lehet a növények természetes nitrát tartalmára. A műtrágyázás során a növények számára szükséges tápanyagokat is bejuttatják a talajba, ideértve a nitrátot is. A túlzott műtrágyázás vagy a nagy mennyiségű műtrágya használata növelheti a talaj nitrát tartalmát. Ha a talajban túl sok nitrogén van, akkor a növények többet vesznek fel, mint amennyire szükségük lenne, és az feleslegként megmarad bennük. Ennek eredményeként a növények magasabb nitrát tartalommal rendelkezhetnek. Ez különösen igaz lehet olyan növények esetében, amelyek könnyen felvehetik a nitrogént a talajból, mint például a spenót vagy a cékla.

Hozzátáplálás -nitrát veszélyei a babára

A csecsemőknél magasabb a kockázata annak, hogy a nitrátok nitritekké alakulnak át, ami a vérben metahemoglobin képződést okozhat, ami csökkenti a vér oxigénszállító képességét. A nitritek megzavarják a vörösvértestek oxigénszállítását, ami cianózishoz, (a bőr vagy nyálkahártya kék, illetve lila elszíneződése, amely a bőrfelszín közeli szövetek alacsony oxigénszintjének következménye) egy súlyos állapothoz vezethet. A három hónaposnál fiatalabb csecsemők különösen érzékenyek. A nitrit a csecsemők szervezetébe magas nitrát tartalmú (ásott kutas) ivóvíz fogyasztásával is bejuthat, ezért fontos szerepe van a közüzemi vízellátásnak, amelynek nitrát tartalma szigorúan és rendszeresen ellenőrzött, ugyanúgy, mint a bébiételeké.

Miért a 8 hónapos kor a határ?

Mert a baba szervezetében akkor termelődik már, azaz enzim, ami le tudja bontani a nitrátot. Enzim hiányában egyfajta mérgezés következik be, a nitrátból az emésztés hatására kialakuló nitrit a vérben lévő hemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigén szállító feladatát, ezért oxigénhiány jöhet létre. A tünetek jellegzetesek: a kisbaba bőre és szája kékeslila színűvé válik, amit légzési nehézség kísér. Sajnos ezek igen komoly reakciók és azonnali orvosi beavatkozást igényelnek.

A legtöbb gyökérzöldség – és közülük is leginkább a cékla – “hajlamos” a nitrát/nitrit halmozására. Ez egyszerűen a “természetükből” fakad, nem feltétlenül a környezetből vagy a műtrágyázásból. (Éppen ezért az otthoni, kertben termett cékla is nitráthalmozó lehet!)

Noha egyre több mérés, adat és infó áll a gyökérzöldségek nitrát-tartalmáról rendelkezésre, a téma még mindig eléggé elhanyagolt itthon.

Az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról szóló rendelet szerint az élelmiszeripar által előállított bébiételek esetében 200 mg/kg nitrit határérték van meghatározva. A leveles zöldségekre (saláta, spenót) vonatkozó határértékek 2000 és 4500 mg/kg között mozognak, céklára pedig nincs meghatározott határérték.

A nitrát az ivóvíz révén is a szervezetbe kerülhet, de ez csak ásott kút esetében lehetséges. A vezetékes ivóvíz vagy babavíz természetesen csak a megengedett határérték alatt tartalmaz nitrátot.

Magas nitráttartalmú zöldségek

Magyarországon legismertebb nitráthalmozó növények: cékla, fejes saláta, sárgarépa fehérrépa, karalábé, mángold, spenót, sóska, retek.

Tipp: Ha bébiételt készítesz, minél frissebb zöldségeket válassz és a lehető leghamarabb használd fel azokat. Minél tovább állnak a konyhapulton vagy a hűtőszekrényben, annál több nitrát halmozódik fel bennük. Alternatív megoldásként használhatsz fagyasztott zöldségeket, amelyeket gyakran közvetlenül a betakarítás után fagyasztanak le, így akár frissebbek is lehetnek, mint a boltban vásárolt társaik.

A nitrit mérgezést csecsemőknél előidézheti például a házi készítésű sárgarépa püré és például a főtt cékla fogyasztása is, melyet inkább csak 10-12 hónapos kor körül célszerű bevezetni.

Kivételt képeznek a kereskedelmi forgalomban lévő bébiételek, melyek összetételét szigorúan ellenőrzik, így elviekben ezek nem jelenthetnek veszélyt a csöppség egészségére.

Bébiétel készítése otthon

Te is készíthetsz egészséges házi bébiételeket, de fontos, hogy azokat mindig megfelelően tárold. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy hogyan lehet/lehet-e csökkenteni az otthon készített bébiételek nitrát tartalmát?

Teljesen nullára nem fogod tudni csökkenteni, de mutatunk pár tippet, ami segíthet, amivel minimalizálni tudod a nitrát tartalmat:

  • Vásárolj bioterméket, részesítsd előnyben a szezonális és szabadtéri zöldségeket.
  • Ne tárold a hűtőszekrényben (vagy szobahőmérsékleten) hosszú ideig a zöldségeket– a betakarítás vagy vásárlás után a lehető leghamarabb készítsd el és tálald a babának.
  • Távolítsd el a szárat és a külső réteget. Például a répa pürénél, mindig vágd le a répa 2 végét, mert itt koncentrálódik a nitrát! Ha nagytermelőtől származik a répa, mindenképp hámozd is meg, vagy egy kés életlen felével kapard le a külső felületét.
  • Elkészítés után azonnal tálald a bébiételt, vagy tedd be a hűtőszekrénybe.
  • Ha plussz mennyiséget készítettél, vagy nem fog elfogyni a már elkészített bébiétel, akkor miután kihűlt fagyaszd le, például szilikon pürétartóban.
  • Három hónap után már ne használd fel, ha a fagyasztóban voltak.
  • Célszerű hűtőben felolvasztani a korábban elkészített püréket – ne hagyjuk hosszabb ideig szobahőmérsékleten állni.

A nitrát elsősorban a szárban, a levelekben és a gyökerekben található. Emiatt a leveles zöldségek, például a spenót, sóska, saláta és a gyökérzöldségek, például a cékla gazdagok nitrátokban.

A biozöldségek használata – megszünteti vagy csökkenti a nitrátokat?

A bioélelmiszereket a kereskedelmi forgalomban kapható nitrát műtrágyák használata nélkül termesztik, így a nitrátszennyeződés/koncentráció kockázata kisebb, de nem szűnik meg illetve szüntethető meg.

A biozöldségek használata általában csökkentheti a nitrátok jelenlétét az otthon készített pürékben, ételekben. A biogazdálkodás során tilos vagy korlátozott az ökológiai rendszerekre káros hatással bíró vegyszerek, műtrágyák és növényvédő szerek használata. Emiatt a biozöldségekben kevesebb lehet a nitrát, mivel a termesztők általában természetes vagy szerves trágyákat használnak a növények táplálására, és a vegyszeres kezelések is korlátozottak.

Az organikus termesztési gyakorlatok, mint például a komposztálás, a trágyázás szerves anyagokkal, a talajminőség javítása és a káros rovarok elleni biológiai védekezés, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a növények egészségesebbek legyenek és kevesebb nitrátot halmozzanak fel.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a biozöldségek általában alacsonyabb nitráttartalommal rendelkeznek, ugyanúgy fontos az alapos mosás és a megfelelő tárolás, hogy minimalizáljuk az esetleges egészségügyi kockázatokat.

A spenóttal és különösen a nitrátokkal végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a nem megfelelő tárolás és előkészítés esetén a nitrátszint valóban megemelkedhet. A megfelelő előkészítés és azonnali felhasználás vagy fagyasztós módszerrel történő tárolás segít kiküszöbölni ezt a kockázatot (a nitrátszint növekedését) a leveles zöldségekben.

A zöldségek főzése eltávolítja a nitrátokat?

A zöldségek főzése nem feltétlenül távolítja el a nitrátokat, mivel azok hőstabilak, azaz a főzés során nem bomlanak le. Azonban, ha a zöldségeket vízben főzzük, akkor a víz egy része kimoshatja a szennyező anyagok egy részét, így célszerű leönteni a zöldségek főzővizét. A párolás is hasonló hatással lehet, de az eredmény a zöldség típusától, méretétől és főzési időtől is függ.

Záró gondolatként szeretném hangsúlyozni, hogy a főként a hozzátáplálás kezdetekor kiemelten fontos odafigyelni a nitrátok jelenlétére. A tudatosság és az elővigyázatosság segíthet abban, hogy minimalizáljuk a nitráttal kapcsolatos egészségügyi kockázatokat, és biztosítsuk gyermekeink számára az egészséges táplálkozás alapjait. Az információk és az óvintézkedések betartása mellett a friss, szezonális és lehetőleg biotermesztésű zöldségek választása segíthet csökkenteni a nitrátok expozícióját. A gondos előkészítés, tárolás és feldolgozás, valamint az egészséges táplálkozási szokások kialakítása mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy gyermekeink biztonságban élvezhessék a hozzátáplálás időszakát.

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

https://portal.nebih.gov.hu/-/magas-nitrat-tartalmu-zoldsegek-fogyasztasanak-kockazata-csecsemoknel

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/ezek_az_etelek_mergezik_a_csecsemoket

https://www.verywellfamily.com/nitrates-and-homemade-baby-foods-284422

https://www.swissmom.ch/de/baby/babybrei-und-beikost/ernaehrungswissen-zur-beikost/nitratgehalt-im-gemuesebrei-19972

https://healthcastle/nitrates-and-baby-foods

ALAPANYAG KISOKOS