Hozzátáplálás: mennyit igyon a baba?

 – vetődik fel a népszerű kérdés minden évben, főleg amikor elkezdődik a hozzátáplálás.

Természetesen, mint sok egyéb kérdésben, itt sem lehet egyöntetű választ adni, ezért összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat életkor szerint lebontva.

  Csecsemőkorban még viszonylag egyszerű a dolog:
Akár anyatejes, akár tápszeres a baba, a pár óránkénti, az előírtaknak megfelelő, rendszeres táplálással a kicsi megkapja a szükséges folyadékmennyiséget is, ezért nincsen szükség pótlásra. Egyedül arra érdemes figyelni, hogy melegebb időben hamarabb lehet szomjas a pici, így érdemes az étkezések gyakoriságán növelni.

  Hat hónapos kor körül – amikor megkezdődik a hozzátáplálás – , viszont már figyelnünk kell a folyadékpótlásra is!
Noha kezdetekben a baba étrendjének túlnyomó részét még mindig a tejalapú táplálék adja, mégis figyeljünk rá, hogy minden étkezés után kínáljuk meg kismanónkat babavízzel, vagy forralt vízzel (semmiképpen sem gyümölcslével, vagy cukros teával)!
Nem kell azonban aggódnunk, ha az első időkben a baba még nem fogadja el a felkínált folyadékot, hiszen ez a tanulás időszaka! Próbálkozzunk többféle pohárral, de akár a kanálból kiszürcsölt víz is tökéletes megoldás lehet.

  Később, ahogy apadnak a szoptatások, tápszeres étkezések száma, úgy illendő egyre nagyobb hangsúlyt fektetnünk a vízivásra. Legyen mindig szem előtt az itatópohár! Így Te sem felejted el gyakran (akár 1-2 óránként) megkínálni gyermekedet, illetve neki is könnyebben eszébe jut, hogy szomjas, és kezd el mutogatni a látótávolságban lévő pohár irányába. Ha aggódsz, hogy a baba szomjazik, ellenőrizd a feje tetején a kutacs területét: amennyiben beesett, úgy bizony sürgősen itasd meg!

  Két éves kor körül már igazi kis gyerkőcökkel van dolgunk, akik már anyatej és tápszer helyett szilárd ételeket eszik. A gyerekek folyadékigénye ilyenkor nagyon sok tényezőtől függ, kezdve a hőmérséklettől a napi aktivitásig. A legjobb indikátora annak, hogy gyermekünk elég vizet fogyaszt-e, ha rendszeresen megfigyeljük a bili tartalmát: amennyiben a pisi sötét színű, minden bizonnyal kevesebbet iszik, mint amennyit kellene neki, következésképpen növelnünk kell a folyadékbevitelen, a cél ugyanis a világos sárga vizelet lenne.

⚠️ Fontos! Betegség, láz, hányás, hasmenés esetén fokozottan figyelj a folyadékbevitelre! Ilyenkor légy határozottabb a rendszeres ivás tekintetében, hogy elkerüljétek a kiszáradást!

Végül a legfontosabb tipp:
Legyen mindig kéznél az itatópohár és mutass Te magad is jó példát! Fogyassz kellő mennyiségű vizet, így nem csak gyermeked, de Te magad is egy hasznos szokással leszel gazdagabb. 

A ManóMenü webshopban többféle itatópohár közül válogathatsz -> shop.manomenu.hu/itatópohár

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

When Can My Baby Drink Water? (verywellfamily.com)

Recommended Drinks for Children Age 5 & Younger – HealthyChildren.org

How much water should a baby drink each day? | Practical Parenting

ALAPANYAG KISOKOS