Hozzátáplálás kezdete – zöldborsó babáknak

Imádjuk a kora nyári időszakot, hiszen ilyenkor már megjelennek a piacokon a friss zöldborsó kupacok. Zsenge és édes, nyersen is nagy kedvenc. Nálatok is?

Ezen kívül persze számtalan egyéb jó tulajdonsága is van: kiváló tápanyagforrás, gazdag fehérjében, rostban, vitaminokban (különösen a C-vitaminban és a K-vitaminban), ásványi anyagokban (mint például a vas, kálium és magnézium) és antioxidánsokban.

Tudtátok, hogy gyulladáscsökkentő hatása is van? A zöldborsóban található antioxidánsok (például a C-vitamin és a flavonoidok) hozzájárulhatnak a krónikus gyulladásos betegségek, például az ízületi gyulladás kezeléséhez. Amilyen kicsi, olyan szuper erővel bír!

Sokan teszitek fel most a kérdést: és mikortól adható zöldborsó a babának, milyen formában?

Mivel kerek formája miatt fulladásveszély-kockázatot jelenthet, ezért ennek minimalizálása érdekében párold majd pépesítsd, vagy egy villa hátával finoman lapítsd el az egyes borsókat, és úgy kínáld a picinek 6 hónapos kortól. Persze így is legyél mellette folyamatosan étkezés közben!

Itt van egy egyszerű recept, amellyel borsópürét készíthetsz a babádnak:

Hozzávalók:

Elkészítés lépései:

  1. Ha friss zöldborsót használsz, előkészítsd úgy, hogy megtisztítod és megmosod. Ha fagyasztott borsót használsz, olvaszd fel a csomagoláson lévő utasítások szerint.
  2. Ha friss borsót használsz, tedd a borsót egy lábosba, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ha fagyasztott borsót használsz, ezt a lépést átugorhatod.
  3. Forrald fel a vizet, majd csökkentsd a hőfokot és főzd a borsót 5-7 percig, vagy amíg puha nem lesz. Ha fagyasztott borsót használsz, kövesd a csomagoláson található főzési időt.
  4. Szűrd le, majd hagyd kicsit hűlni.
  5. Tedd a borsót egy turmixgépbe, majd kezd el pürésíteni. Adj hozzá kevés vizet, hogy megfelelő állagú pürét kapj.
  6. Ha szeretnéd, hozzáadhatsz egy kis mennyiségű étkezési babaolajat a püréhez, hogy krémesebbé és ízletesebbé, tartalmasabbá tegye.
  7. Pürésítsd tovább, amíg a kívánt állagot el nem éred. Ha a püré túl sűrűnek tűnik, adj hozzá még egy kevés vizet.
  8. Engedd kicsit kihűlni a borsópürét, majd tálald a babádnak.

Okozhat-e allergiát a borsó?

A borsó nem gyakori allergén, de érdemes lassan, apró adagokban bevezetni a babának. Mint minden új étel bevezetésekor, először keveset kínálj neki. Ha nincs mellékhatás, fokozatosan növelheted a mennyiséget a következő étkezések során.

Nehezen emészthető a borsó a babák számára?

Nem. A borsó rengeteg rostot és egyéb összetevőt tartalmaz, amelyek gázt termelnek, amit néha tévesen úgy tekintenek, mintha a borsó nehezen emészthető lenne. Fokozatos és rendszeres bevezetése a baba étrendjébe azonban csökkentheti ezeket a kellemetlenségeket.

Kaphat-e a baba konzervborsót?

Igen, kaphat konzervborsót, de fontos néhány dolgot figyelembe venni. Amikor választasz konzervborsót a babának, ügyelj arra, hogy a konzervnek ne legyen hozzáadott só vagy más adalékanyag tartalma. Az egyszerű, só nélküli vagy alacsony sótartalmú konzervborsó a legjobb választás gyermekek számára. Bővebben a konzervekről az alábbi blogban olvashatsz: ManóMenu/konzervek a hozzátáplálás során.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy a friss vagy fagyasztott zöldborsó általában előnyösebb lehet, mivel azok frissebbek és kevesebb feldolgozáson mentek keresztül. Friss vagy fagyasztott borsó használata esetén is fontos, hogy alaposan megfőzd vagy megpárold, hogy megfelelően puhává váljon és könnyen emészthető legyen.

*TIPP:  ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.

További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü

Forrás:

Solidstarts.com/foods/peas

ALAPANYAG KISOKOS