Hozzátáplálás kezdete: cukkini bevezetése a babának

Szerencsére, egy jó kis hazai superfoodról beszélünk! (Ugyanúgy, mint a paradicsomról, a cukkiniről is elmondható, hogy szigorúan véve egy gyümölcsről van szó, de a kavarodás elkerülése miatt én továbbra is zöldségként fogok utalni rá.)

Hogy miért is superfood a cukkini?

Mert bővelkedik béta-karotinban, melyet szervezetünk könnyedén A-vitaminná alakít. Utóbbi pedig jótékonyan támogatja immunrendszerünket és szemünk egészségét is. A cukkini rengeteg C-vitamint is kínál, amely segíti a növényi eredetű élelmiszerekből származó vas felszívódását szervezetünkben. Végül, de nem utolsó sorban ez a zöldség is bővelkedik (többek között) B6 -vitaminban, folsavban, K -vitaminban és rézben – ezek szintén fontos szerepet játszanak a kicsik fejlődésében. (A B6 -vitamin elengedhetetlen az agy fejlődéséhez, a folsav pedig létfontosságú a megfelelő növekedéshez.)

Mikortól kaphat cukkinit a baba?

Hozzátápláláskor a cukkini már a kezdeti alapanyagok között bevezethető, hiszen megfelelően előkészítve (puhára főzve, vagy párolva) nem jelent különösebben fulladásveszélyt, és komoly allergénnek sem mondható. Érdemes viszont hozzáfűzni, hogy a parlagfű-allergiában szenvedők a nyers vagy enyhén főtt cukkini elfogyasztása után orális allergia szindróma tüneteit (szájüregi viszketést és bizsergést, és néha enyhe hasi fájdalmat) tapasztalhatják. A jó hír az, hogy az orális allergiás szindróma csak ritkán kapcsolódik súlyos reakciókhoz. Ettől függetlenül ajánlott a cukkinit is kis lépésenként, apró adagban bevezetni, figyelve az esetleges allergiás reakciókat. 

Hogyan kínáld a babának a cukkinit?

A legkisebbeknek érdemes a hosszanti csíkokra vágott, párolt, főtt vagy megsütött cukkinit önmagában kínálni, hogy megismerkedhessenek az ízével. Később belereszelhetjük egyéb ételekbe (például fasírtokba, muffinba, szószokba, vagy akár süteménybe is), illetve adhatjuk a felcsíkozott változatot panírba forgatva, olvasztott sajttal, vagy mártogatósként is. 

Cukkini tartósítása

Legegyszerűbben pürésítve érdemes fagyasztani.

  • Mosd meg, majd hámozd meg a cukkinit. Vágd fel kisebb darabokra vagy szeletekre.
  • Tedd a cukkinit egy aprítógépbe vagy turmixgépbe, majd pürésítsd. Ha túl sűrűnek érzed, adj hozzá egy kis vizet vagy növényi alaplevet.
  • A turmixolt pépet töltsd fedeles szilikon jégkockatartóba, vagy pürétartóba, így akár gyorsan és egyszerűen tudsz később finom pépeket, mártásokat is készíteni hőkezelést követően.
  • Ne felejtsd el felcímkézni a tárolóedényeket a tartalommal és a dátummal. Így könnyebb lesz nyomon követni, hogy mikor készítetted és meddig tárolod a fagyasztóban.

A fagyasztott cukkinipüré általában 8-10 hónapig fagyasztható, ha megfelelően tárolod a fagyasztóban. A fagyasztás egy kiváló módszer arra, hogy a szezonális cukkinit hosszabb időn keresztül kínálhasd gyermekednek az év többi részében!

Cukkinis receptek

A cukkini bevezetése a baba étrendjébe egy szuper lehetőség, mert könnyen emészthető, gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így hozzájárulhat a kisbabák egészséges fejlődéséhez. Emellett könnyen elkészíthető, és sokféleképpen felhasználható az ételkészítés során. Fontos azonban, hogy minden új ételt fokozatosan vezessünk be, figyelve a baba reakcióira és az esetleges allergiás tünetekre. A cukkini fokozatos bevezetése segít abban, hogy a baba megszokja az új ízeket és textúrákat, elősegítve az egészséges étkezési szokások kialakulását.

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

Dewey, K. G. (2013). The Challenge of Meeting Nutrient Needs of Infants and Young Children during the Period of Complementary Feeding: An Evolutionary Perspective. The Journal of Nutrition, 143(12), 2050–2054.

Mayo Clinic. Food Allergy. Retrieved August 27, 2020

Reindl, J., Anliker, M. D., Karamloo, F., Vieths, S., & Wüthrich, B. (2000). Allergy caused by ingestion of zucchini (Cucurbita pepo): Characterization of allergens and cross-reactivity to pollen and other foods. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 106(2), 379–385.

American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Oral Allergy Syndrome (OAS) or Pollen Fruit Syndrome (PFS). Retrieved August 27, 2020

https://solidstarts.com/foods/zucchini

ALAPANYAG KISOKOS