Október derekán már jócskán érdemes abban gondolkodni, hogy melyek azok a – most még fellelhető – vitamindús, szezonális finomságok, amelyeket valamilyen formában “elmenthetünk” a téli szegényebb időszakra.
Összeszedtem Nektek az én kedvenceimet, hogy könnyebb legyen tervezni, szervezni és feltölteni az elemózsiás raktárakat.
Finomságok, amelyeket érdemes eltárolni:
Alma Batáta Burgonya Gyökérzöldségek (cékla, répa, fehérrépa, stb.) Káposztafélék Tökfélék Spenót + a még fellelhető fűszernövények.
Természetesen a megőrzésnek nagyon sok alternatívája van:
a gyümölcsöket (sőt, bizonyos zöldségeket) eltehetünk lekvárnak, befőttnek
savanyíthatunk, száraz dunsztolhatunk
az arra alkalmas terményeket tárolhatjuk simán száraz, hűvös helyen (esetleg kiszárítva – pl. fűszereket)
vagy rengeteg mindent le is fagyaszthatunk. Utóbbi esetet azért emelném ki, mert a hozzátáplálás kezdeti szakaszában szinte ez az egyetlen, biztonsággal használható módszer.
Fagyasztás esetén érdemes először beszerezni a megfelelő tárolókat! Én a babák adagjához természetesen a LFGB minősítéssel rendelkező ManóMenü szilikon püré – és jégkockatartókat ajánlom jó szívvel. (Megtaláljátok a webshopban! https://shop.manomenu.hu/57-fagyasztas )
Második lépésként érdemes átgondolni, hogy milyen alapanyagokat szeretnénk lefagyasztani! Itt érdemes azzal is számolni, hogy melyek lesznek azok a zöldségek, amelyek az elkövetkezendő hetekben, hónapokban kerülhetnek bevezetésre a babáknál!
Végül indulhat a nagyüzem: a zöldségeket, gyümölcsöket (nem mindegyiket) fontos, hogy megpároljuk, turmixoljuk, és a tartókba töltve így fagyasszuk! (Akár lehet mixelni is a püréket!) Ha pedig eljött az adott püré ideje, lehetőleg lassan, a hűtőbe áthelyezve olvasszuk ki!
Ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni a babád étrendjébe, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.
Hozzátáplálási napló / Hozzátáplálási kisokos | ManóMenü (harmonylife.hu)