Hogyan és milyen őszi finomságokat érdemes elraktározni?

Október derekán már jócskán érdemes abban gondolkodni, hogy melyek azok a – most még fellelhető – vitamindús, szezonális finomságok, amelyeket valamilyen formában “elmenthetünk” a téli szegényebb időszakra.

 Összeszedtem Nektek az én kedvenceimet, hogy könnyebb legyen tervezni, szervezni és feltölteni az elemózsiás raktárakat.

 Finomságok, amelyeket érdemes eltárolni:

 Alma Batáta Burgonya Gyökérzöldségek (cékla, répa, fehérrépa, stb.) Káposztafélék Tökfélék Spenót + a még fellelhető fűszernövények.

Természetesen a megőrzésnek nagyon sok alternatívája van:

 a gyümölcsöket (sőt, bizonyos zöldségeket) eltehetünk lekvárnak, befőttnek

 savanyíthatunk, száraz dunsztolhatunk

 az arra alkalmas terményeket tárolhatjuk simán száraz, hűvös helyen (esetleg kiszárítva – pl. fűszereket)

 vagy rengeteg mindent le is fagyaszthatunk. ⤵️Utóbbi esetet azért emelném ki, mert a hozzátáplálás kezdeti szakaszában szinte ez az egyetlen, biztonsággal használható módszer.

1️⃣ Fagyasztás esetén érdemes először beszerezni a megfelelő tárolókat! Én a babák adagjához természetesen a LFGB minősítéssel rendelkező ManóMenü szilikon püré – és jégkockatartókat ajánlom jó szívvel. (Megtaláljátok a webshopban! ➡️https://shop.manomenu.hu/57-fagyasztas )

2️⃣ Második lépésként érdemes átgondolni, hogy milyen alapanyagokat szeretnénk lefagyasztani! Itt érdemes azzal is számolni, hogy melyek lesznek azok a zöldségek, amelyek az elkövetkezendő hetekben, hónapokban kerülhetnek bevezetésre a babáknál!

3️⃣ Végül indulhat a nagyüzem: a zöldségeket, gyümölcsöket (nem mindegyiket) fontos, hogy megpároljuk, turmixoljuk, és a tartókba töltve így fagyasszuk! (Akár lehet mixelni is a püréket!) Ha pedig eljött az adott püré ideje, lehetőleg lassan, a hűtőbe áthelyezve olvasszuk ki!

Ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni a babád étrendjébe, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.

Hozzátáplálási napló / Hozzátáplálási kisokos | ManóMenü (harmonylife.hu)

ALAPANYAG KISOKOS