Éppen, ezért összeszedtem Nektek, hogy melyek azok a halfajták, amelyek fogyasztása biztonságos, tápanyagtartalmuk is kiemelkedő, valamint hogy milyen mennyiségben érdemes enni őket?
Felnőttek számára egy ‘adag’ körülbelül 12 dkg (nyersen mért) halat jelent, míg 2 éves gyermekeknél 2,5-3 dkg-s adagoktól indulhatunk, és növelhetjük azt egészen 11 éves korig – a kiskamaszok már a felnőtteknek szánt mennyiséget is bátran megehetik. (Várandós és szoptató nők számára heti 20-35 dkg hal és/vagy tenger gyümölcsei fogyasztása ajánlott.)
Mint tudjuk, a rendszeres halfogyasztás elősegíti a gyerekek növekedését és fejlődését, emellett az egészséges étrend részeként támogatja a szív működését, csökkenti az esélyt az elhízásra. Az Omega-3 zsírsavak mellett a tengeri állatok B12 és D-vitamin tartalma is jelentős, vas és egyéb ásványi anyagok (szelén, cink, jód) is találhatóak bennük.
Arra azonban figyeljünk, hogy inkább az alacsony higanytartalmú opciók közül válogassuk ezeket össze.
A legjobb választások – heti 2-3 adag:· atlanti árnyékhal, atlanti makréla, atlanti tőkehal, csuka, édesvízi pisztráng, fekete tengeri sügér, fésűs kagyló, foltos makrahal, foltos tőkehal, folyami rák, garnéla, harcsa, hering, homár, kagyló, lazac, lepényhal, márna, nagy maréna, nyelvhal, osztriga, pettyes cápa, sárga tőkehal, sügér (édesvízi és tengeri), szardella, szardínia, tarisznyarák, tilápia, tintahal, tonhal – konzerv, light (csíkoshasú is), vajhal, vándor alóza, vékonybajszú tőkehal, viaszlazac
VAGY Jó választások – heti 1 adag: atlanti cilinderhal, birkafejű hal, chilei tengeri sügér, csattogóhal, csíkos sügér (óceáni), fehér/csendes-óceáni árnyékhal, fekete tőkehal, fűrészes sügér, kékhal, laposhal, mahi mahi, ördöghal, patagóniai fogassügér, ponty, sárgaúszójú tonhal, spanyol makréla, tengeri géb, tengeri pisztráng, tonhal – konzerv, friss, fagyasztott (hosszúúszójú, fehér)
Kerülendők – a legmagasabb higanytartalommal rendelkező fajták: cápa, cilinderhal (Mexikói-öböl), gránátos sügér, kardhal, királymakréla, nagy szemű tonhal, nyársorrú hal
Ha rokontól vagy ismerőstől kapunk halat, akkor próbáljunk meg utánanézni, hogy az milyen fajtájú lehet! Ha nem sikerül azonosítani, akkor egy adagot együnk belőle, és azon a héten már ne fogyasszunk több halat.
A halaktól nem érdemes félni, inkább hozzunk tájékozott döntéseket, keressünk megbízható beszerzési forrásokat, és lehetőség szerint variáljuk a fagyasztott fajtákat is! Így biztosak lehetünk abban, hogy az egészségünk szem előtt tartásával élvezhetjük az általuk nyújtott összes pozitívumot.
Remélem, hogy jó ötletet adtam a heti menühöz! Halas recepteket találsz a ManóMenü weboldalon is.
Hozzátápláláshoz szükséges eszközöket keresel? Nézz szét webshopunkban: www.shop.manomenu.hu
Forrás:
U.S. Food & Drug Administration. (2021). Advice about eating fish. Retrieved March 24, 2022
United States Food and Drug Administration. (2017, Oct. 25). Mercury levels in commercial fish and shellfish (1990-2012). Retrieved March 24, 2022
Food Allergy and Anaphylaxis Connection Team. Food Allergy & Anaphylaxis – Fish. Retrieved March 24, 2022