Hal a babának – mikortól és milyen halat célszerű kínálni

A hal az egyik legegészségesebb húsféle melyet ehetünk, magas fehérjetartalmú, alacsony zsírtartalmú élelmiszer, fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Hal a babának: szerencsére a babák étrendjébe már a hozzátáplálás kezdetekor – általában 6 hónapos korban – bevezethető.

A karácsonyi menüben a legtöbb családnál szerepet kapnak a különböző halételek is. Pár információt összeírtam Nektek melyek segítségetekre lehetnek – remélem kedvet kaptok és sok-sok halat fogtok fogyasztani 🙂 az ünnepek alatt (is).

  • A hal zsírtartalmában találhatóak olyan zsírsavak, melyeket a szervezet nem tud előállítani, ezek az úgynevezett esszenciális zsírsavak. A halakban az Omega-3 zsírsavak közé tartozó EPA és DHA található meg. Miért fontosak ezek a zsírsavak? Mert az idegrendszer, az agy és a szem fejlődéséhez is nélkülözhetetlenek. A rendszeres halfogyasztás elősegíti a gyerekek növekedését és fejlődését, emellett az egészséges étrend részeként támogatja a szív működését, csökkenti az esélyt az elhízásra.
  • Az Omega-3 zsírsavak mellett a tengeri állatok B12 és D-vitamin tartalma is jelentős, vas és egyéb ásványi anyagok (szelén, cink, jód) is találhatóak bennük.

Felnőttek számára egy ‘adag’ körülbelül 12 dkg (nyersen mért) halat jelent, míg 2 éves gyermekeknél 2,5-3 dkg-s adagoktól indulhatunk, és növelhetjük azt egészen 11 éves korig – a kiskamaszok már a felnőtteknek szánt mennyiséget is bátran megehetik. (Várandós és szoptató nők számára heti 20-35 dkg hal és/vagy tenger gyümölcsei fogyasztása ajánlott.)

Arra azonban figyeljünk, hogy inkább az alacsony higanytartalmú opciók közül válogassuk ezeket össze.

A legjobb választásokheti 2-3 adag:· atlanti árnyékhal, atlanti makréla, atlanti tőkehal, csuka, édesvízi pisztráng, fekete tengeri sügér, fésűs kagyló, foltos makrahal, foltos tőkehal, folyami rák, garnéla, harcsa, hering, homár, kagyló, lazac, lepényhal, márna, nagy maréna, nyelvhal, osztriga, pettyes cápa, sárga tőkehal, sügér (édesvízi és tengeri), szardella, szardínia, tarisznyarák, tilápia, tintahal, tonhal – konzerv, light (csíkoshasú is), vajhal, vándor alóza, vékonybajszú tőkehal, viaszlazac.

VAGY Jó választások – heti 1 adag: atlanti cilinderhal, birkafejű hal, chilei tengeri sügér, csattogóhal, csíkos sügér (óceáni), fehér/csendes-óceáni árnyékhal, fekete tőkehal, fűrészes sügér, kékhal, laposhal, mahi mahi, ördöghal, patagóniai fogassügér, ponty, sárgaúszójú tonhal, spanyol makréla, tengeri géb, tengeri pisztráng, tonhal – konzerv, friss, fagyasztott (hosszúúszójú, fehér)

Kerülendők – a legmagasabb higanytartalommal rendelkező fajták: cápa, cilinderhal (Mexikói-öböl), gránátos sügér, kardhal, királymakréla, nagy szemű tonhal, nyársorrú hal.

Ha rokontól vagy ismerőstől kapunk halat, akkor próbáljunk meg utánanézni, hogy az milyen fajtájú lehet! Ha nem sikerül azonosítani, akkor egy adagot együnk belőle, és azon a héten már ne fogyasszunk több halat. Ha esetleg tartasz a szálkától, vásárolj halfilét, de fontos, hogy abban is lehet szálka, így mikor kínálod gyermekednek célszerű átnézni. A halaktól nem érdemes félni, inkább hozzunk tájékozott döntéseket, keressünk megbízható beszerzési forrásokat, és lehetőség szerint variáljuk a fagyasztott fajtákat is! Így biztosak lehetünk abban, hogy az egészségünk szem előtt tartásával élvezhetjük az általuk nyújtott összes pozitívumot.

Ha tanácstalan vagy milyen halas ételt készíts karácsonyra, ajánlom figyelmedbe az alábbi receptet. (Nem véletlen a recept ajánlás, Magyarországon az édesvízi halak közül a legtöbb omega3 zsírsav a pisztrángban és a busában van.)

Tippek, hogy mit tegyél, ha gyermeked nem eszi meg a halat:

Ha a gyermek önmagában nem fogadja el a halat, akkor célszerű trükkökhöz fordulni. A zöldséges vagdalt pogácsák kitűnőek lehetnek arra, hogy egy kis halat elrejtsünk benne. Például egy kis reszelt répa és összetört zöldborsó mellett szinte észre sem vehető, hogy hal is került bele.

Másik megoldás lehet, ha összetört főtt tojással, kevés kefirrel és párolt hallal készítesz szendvicskrémet. A tojás jellegzetes szaga miatt nem érződik ki belőle a hal. Ha te sem kedveled a halat, akkor célszerű a nagyszülőket megkérni, hogy segítsenek neked, kínálják ők a gyermeknek. Fontos, hogy ne lássa rajtad se az undor legkisebb jelét, mert akkor könnyen kiszúrja a turpisságot.

Ha a gyermek többszöri (10-15 alkalom) próbálkozás után sem fogadja el a halat, akkor más módon kell gondoskodni a megfelelő Omega-3 zsírsavak beviteléről. Erre egy jó módszer lehet a lazacolaj vagy a csukamájolaj készételekbe való keverése.

Lazacolajból már lehet kapni természetes citrom ízesítéssel készült változatot, melynél a hal ízét, szagát kevésbé ismerik fel a gyermekek. A termék kiválasztásához kérjétek ki a gyógyszerész véleményét, mivel a túl nagy mennyiségű Omega-3 bevitel se jó. Amennyiben a halolaj ízét, szagát egyáltalán nem fogadja el a gyerek, akkor növényi eredetű olajokkal kell biztosítani az Omega-3 szükséglet bevitelét – erre jó alternatíva lehet például a ManóMenü étkezési babaolaj.

A weboldalon találtok halból illetve hallal készült recepteket is ManóMenü receptek/hal

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

https://seafood.edf.org/benefits-eating-fish

U.S. Food & Drug Administration. (2021). Advice about eating fish. Retrieved March 24, 2022

United States Food and Drug Administration. (2017, Oct. 25). Mercury levels in commercial fish and shellfish (1990-2012). Retrieved March 24, 2022

European Food Safety Authority (EFSA): Dietary Reference Values for nutrients Summary report, 2017

Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, 2005

Mit tegyek, ha gyermekem nem eszi meg a halat – ManóMenü blog

ALAPANYAG KISOKOS