Ha egészségesen és kiegyensúlyozottan szeretnénk élni, fontos, hogy lehetőleg minél többféle gabonát fogyasszon gyermekünk is. Ezeket különböző módokon is elkészíthetjük, nem csak tésztaként vagy péksüteménynek, kenyérnek.
Használjunk teljes kiőrlésű gabonákat is, de figyeljünk arra, hogy a kicsiknek 1 éves kor alatt csak kifejezetten gyermekeknek szánt teljes kiőrlésű termékeket adjunk (pl. gabonapépek). Ezek rosttartalma nagyon magas, így például mi, felnőttek a szükséges napi 25-40 gramm élelmi rostmennyiséget is bevihetjük a segítségükkel.
Nézzük meg, hogyan is használhatjuk fel a gabonákat a legegyszerűbben.
A köles, a hajdina, a tönkölybúza, a bulgur, a zab, a kuszkusz vagy a quinoa mind tökéletes alternatívája a tésztaköretnek vagy éppen a rizsnek. Főzésükkor figyeljünk arra, hogy a súlyuknak körülbelül háromszorosára nőnek meg. Hogy mennyit együnk belőlük, arra a tányér-módszer az ideális megoldás.
Gondolatban osszuk el a tányért négyfelé, és az ételünk egynegyedét tegye ki a gabonaköret. Így biztosan nem eszünk belőle sem keveset, sem sokat, mégis nagyban hozzájárulunk mind a gyermekünk, mind a magunk megfelelő tápanyagellátottságához.
Hozzátáplálás alkalmával az alábbi ütemezést célszerű követni gabonafélék szempontjából:
- Hozzátáplálás kezdetekor: zab, rizs (basmati), barna rizs, búza
- 7-8 hónapos korban: köles, darált lenmag, quinoa, kuszkusz, bulgur
- 9-10 hónapos korban: hajdina, amarant
- 11-12 hó: minden eddig be nem vezetett gabonaféle
- 1-3 éves korban ügyeljünk rá, hogy a napi gabonaalapú táplálék legalább 50%-a teljes kiőrlésű legyen.
Nézzünk meg pár gabonafélét, miért is érdemes bevezetni a gyerkőc étrendjébe.
Zab
Az egyik legkedveltebb gabona hazánkban a ZAB, ami szuper, ugyanis: kiváló rostforrás, magas a béta-glükán tartalma, csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A zab hihetetlenül gazdag fitonutriensekben – olyan növényi vegyületekben, amelyek számos jótékony hatást fejtenek ki az emberi szervezetben, telítetlen zsírsavakban gazdag
A zab a hozzátáplálás elejétől adható kb 6 hónapos kortól bevezethető.
Hogyan kínáld? Isteni zabkásákat lehet készíteni, amit a kicsik is nagyon szeretnek.
- Készíthetitek nagyobb gyerekeknek tejben megfőzve, de vízben is kitűnően elkészíthető.
- Idénygyümölcsökkel, egy kis fahéjjal, esetleg dióval vagy mandulával fantasztikus zabpudingot készíthettek.
𝕄𝕒𝕟𝕠́𝕄𝕖𝕟𝕦̈ 𝕥𝕚𝕡𝕡: Kóstoljátok meg cukormentes zabkásáinkat shop.manomenu.hu/zabkásák
Quinoa
Az Andokból származó 𝙌𝙐𝙄𝙉𝙊𝘼 -t szinte alig fogyasztják a magyarok, pedig elképesztően sokoldalú, finom és egészséges gabona. Azon kívül, hogy gluténmentes (!) és zsírégető, C-, E- és B-vitamint, foszfort, cinket, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, emellett jelentős fehérjeforrás is.
Mivel íze kellemesen semleges, készíthetünk belőle édes vagy sós finomságokat is, reggelire például tejben főtt kását, de rizs helyett köretként is tökéletes néhány fűszerrel ízesítve.
A quinoa a gyermekek étrendjébe 7-8. hónapos kortól bevezethető.
𝕄𝕒𝕟𝕠́𝕄𝕖𝕟𝕦̈ 𝕥𝕚𝕡𝕡: A quinoát sokan bő vízben főzik, és ha elkészült, leszűrik a vizet. Ezzel a módszerrel könnyen túl puhára főhet. Viszont, ha másfélszeres vízmennyiséggel főzöd, az éppen elég ahhoz, hogy a szemek megpuhuljanak, és így a leszűréssel sem kell foglalkoznod.
Szuperfinom quinoa spagettinket megtalálod a webshopban: shop.manomenu.hu/tészták
Köles
Na de mi az a KÖLES?
Mostanában kifejezetten nagy népszerűségnek örvendő gabona, melyet nagyon sokféleképpen elkészíthetünk: édesen és sósan is isteni: felfújtként gyümölcsökkel vagy zöldségekkel, rakott ételként, vagy köretként szaftos ételekhez, levesbetétként, reggelinek kásaként.
Úgy gondolj rá, mint a rizsre és úgy is készítsd el, csak arra figyelj, hogy nagyon gyorsan megfő. Tehát ha nincs időd, érdemes a kölest elővenned.
A köles gyermekek étrendjébe 7-8 hónapos kortól bevezethető.
Főzés előtt válogasd szét a szemeket, ahogy nagyszüleink a rizzsel is tették annak idején. Nem kell megijedned, ez nem tart hosszú ideig, viszont mindenképp megéri a fáradtságot. Így biztosan kiszűrjük az egyéb magokat is (pl. csattanómaszlag magot), és már csak a jó alapos átmosás marad hátra.
𝕄𝕒𝕟𝕠́𝕄𝕖𝕟𝕦̈ 𝕥𝕚𝕡𝕡: Ha tejben főzöd meg (pl. kásához vagy felfújtakhoz) növeled az ásványianyag-tartalmát.
Szuper alternatíva lehet az egészségesebb étrendhez a kölesből készült tészta, melyet webshopunkban is megtalálsz: shop.manomenu.hu/tészták
Hajdina
Sokak furcsállják az illatát, pedig szerintem hamar meg lehet szokni. Az íze pedig különleges, és kifejezetten finom. Nem beszélve arról, hogy a hajdinával változatosabbá és egészségesebbé tehetjük az étkezésünket.
A hajdina élelmi rostban nagyon gazdag (rosttartalma 25-szöröse a rizsnek!), tele van kalciummal, magnéziummal és káliummal is. B1-, B2-, E- és P-vitamin (rutin) tartalma is jelentős, ráadásul antioxidáns.
A hajdina gyermekek étrendjébe 9-10 hónapos kortól bevezethető.
A gyermekek számára is fontos és hasznos a rostban gazdag étkezés, és mivel a hajdinát lisztben is megvásárolhatjuk, számtalan édes és sós finomság készülhet belőle.
𝕄𝕒𝕟𝕠́𝕄𝕖𝕟𝕦̈ 𝕥𝕚𝕡𝕡: Májgaluska helyett tégy hajdinagombócot a levesbe. Rakott és töltött ételeknél rizs helyett használd (ilyenkor főzzük egy kicsit tovább). Kásaként is kiváló desszertet készíthetsz belőle (főzd befőttlében és rétegezd gyümölcsökkel).
Lenmag
Te tudod miért adj lenmagot gyermekednek?
Mert tele van alfa-linolénsavval (ALA) és Omega-3 zsírokkal! (Előbbi szintén omega-3 forrás.)
- Mert jócskán bővelkedik antioxidánsokban is.
- Mert rostokban igen gazdag.
- Mert bő vízzel fogyasztva segíti a belek egészséges működését, ezáltal kiváló megoldás lehet azoknak, akiknél a “nagy dolgokkal” problémák adódnak.
- Mert az egyik legolcsóbb superfood (a chia és a kendermaggal összehasonlítva).
- Mert vízzel higítva tojás-helyettesítőként is használható, így remek alternatíva ételallergiában szenvedőknek, vagy vegánoknak!
- Mert finomra őrölt formában igazán könnyű az ételekhez keverni, vagy süteményekben elrejteni!
A darált lenmag gyermekek étrendjébe 7-8 hónapos kortól bevezethető.
Fontos: csak őrölt, vagy tört formájában egyétek, különben ugyanúgy távozik, ahogy el lett fogyasztva…
𝕄𝕒𝕟𝕠́𝕄𝕖𝕟𝕦̈ 𝕥𝕚𝕡𝕡: Semlegesebb ízének köszönhetően még a válogatósabb gyermekek se jönnek rá a turpisságra, és fogyasztják nagyobb eséllyel sok más superfooddal ellentétben.
Tönkölybúza
A fehérjebevitel mindig gondot jelent nekünk, szülőknek, hiszen igyekszünk nem túl húsközpontúan táplálni a családot. Ilyenkor törjük a fejünket, hogy mégis mit tegyünk az asztalra?
Nos, tegyetek egy próbát a tönkölybúzával! Ha hiszitek, ha nem, kimagasló a fehérjetartalma. Viszont az elkészítésénél vonatkoztassatok el attól, hogy búza. (Biztos vagyok benne, hogy lisztként jelenik meg előttetek.) Pedig hasonlóan kell elkészíteni, mint pl. a zabot.
Megfőzve: jó köretnek, rakott ételekbe, húspogácsába, de elkészíthetjük tönkölybúza-szeletnek is.
Ez utóbbi olyan, mint a müzliszelet (tojás, gyümölcsök, dió, magvak, méz együttese sütőben ropogósra sütve)
A tönkölybúza gyermekek étrendjébe 7-8 hónapos kortól bevezethető.
𝕄𝕒𝕟𝕠́𝕄𝕖𝕟𝕦̈ 𝕥𝕚𝕡𝕡: Ha húshoz keveritek, vagy hús mellé adjátok, felezzétek el a húst. A tönkölybúzának valóban olyan magas a fehérjetartalma, hogy le lehet mellette csökkenteni a húsadagot. A tönkölybúza viszont még B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és E-vitamint is tartalmaz.
További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü
Hozzátápláláshoz való eszközöket keresel? Nézz szét webshopunkban is -> www.shop.manomenu.hu
Forrás:
When Should You Introduce Grains into Your Baby’s Diet? – You are Mom
Whole grain foods – Healthy Eating for Babies Age 6-12 Months (gov.nl.ca)
Whole Grains – HealthyChildren.org