Főzelék babáknak – receptgyűjtemény

Miért vezessük be a főzelékeket a gyerekek étrendjébe?

Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú elemei a rendszeresen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök. A kiegyensúlyozott élelmezésre törekedve válogassunk a gyerkőcök étrendjébe is különféle főzelékeket. A főzelékek rengeteg zöldséget elnyelnek, és könnyedén lehet olyan alapanyagokkal gazdagítani, melyekből kevesebbet fogyasztanak a gyermekek ( tejtermékek, gabonák, stb). Gyorsan elkészíthetőek, nem igényelnek túl sok konyhai tapasztalatot, és minden korosztály számára megfelelő ebés vagy vacsoraötlet. Nagyon változatosan elkészíthető, így biztosan nem lesz unalmas, érdemes hát bőségesen fogyasztani belőlük!

Így lehet még egészségesebb a főzelék:

Az eleve egészséges főzelékek apró trükkökkel még egészségesebbé tehetőek.

Például

  • cukor helyett gyümölcsökkel vagy aszalványokkal érdemes ízesíteni
  • tejet, tejszínt, joghurtot vagy növényi italokat is használjunk az elkészítéséhez
  • habaráshoz vagy rántás helyett szórjuk csak meg kevés teljes kiőrlésű lisztel, vagy még jobb annak elhagyása és saját magával pürésítve sűríteni az ételt,
  • a tejfölt lecserélhetjük natúr kefírre vagy joghurtra, zsír helyett pedig étkezési sütőolajat, vajat vagy akár olívaolajat is használhatunk

Összegyűjtöttünk pár receptet:

Tökfőzelék

fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma és vitamintartalma csekély, viszont fontos értéke a kiváló rostanyag tartalma és a biológiailag tiszta víztartalma.

Vajbabfőzelék

A zöldbab kiváló K-vitamin forrás, mely a véralvadásban játszik fontos szerepet. Tartalmaz még A-vitamint, mely az egészséges látásért és immunrendszerért felel, C vitamint, B vitaminokat. Jelentős az élelmi rost tartalma, kiváló fehérje forrás.

Vöröslencse főzelék

Más hüvelyesekhez hasonlóan a vöröslencse is kiváló tápértékű alapanyag. Fehérjetartalma a növényi eredetű alapanyagok között kiemelkedő, 25 g fehérje található 10 dkg vöröslencsében. Élelmirost tartalma is magas, ami segíti bélrendszerünk működését. A vöröslencse könnyebben emészthető a többi hüvelyeshez képest, mert hántolással eltávolítják a héjrészét.

Sült zöldségfőzelék

Egy szuper és egyszerű recept édesburgonyával. A batáta már a hozzátáplálás korai szakaszában, 6 hónapos kor körül adható alapanyag, ráadásul édeskés, de nem túl erős íze miatt a babák is kedvelni szokták. Különösen gazdag béta-karotinban, amelyet az emberi test A-vitaminná alakít, és amely így segíti a szem, a bőr és az immunrendszer egészséges fejlődését (főképpen a babáknál!).

Brokkolifőzelék hajdinával

Briliáns párosítás. A brokkoli az egyik legjobb természetes „gyógyszerünk”. Ha tehetnénk, receptre írnánk fel. Összegyűjtöttünk mindent, amit tudnod kell erről a zöld csodáról -> ManóMenü/blog/brokkoli. A hajdinában nem található káros anyag, viszont számos tápanyagot tartalmaz, mint például kiváló minőségű fehérjéket. Ebből kifolyólag szuper húspótló és az emésztésre is jó hatással van.

Zöldborsó főzelék csicseriborsó fasírttal

A zöldborsó kiváló rost-, szénhidrát- és fehérjeforrás, amely segíti a baba fejlődő bélmikrobiómáját, valamint serkenti a növekedést és fejlődést. Ezenkívül jó cink-, folsav- és B6-vitaminforrás, amelyek együttesen támogatják az immunrendszer működését, az idegrendszer fejlődését és az egészséges anyagcserét. Végül, a borsó gazdag antioxidánsokban. A csicseriborsó hihetetlenül tápláló hüvelyes, gazdag fehérjében, szénhidrátban és rostban. A benne lévő tápanyagok együttesen támogatják a baba idegrendszeri fejlődését, anyagcseréjét, növekedését, valamint íz- és szagérzékelését.

Számos finom és kipróbált receptet találsz a weboldalon -> ManóMenü/receptek

Nézz szét webshopunkban is -> www.shop.manomenu.hu

Jó étvágyat minden Manócskának!

 

 

 

ALAPANYAG KISOKOS