Földimogyoró és mogyoróvaj a babáknak

Legújabb blogbejegyzésemben, egy olyan témát fogunk körüljárni, amely sok szülőt érdekel:

a földimogyoró és mogyoróvaj szerepét a babák étrendjében.

Az első években az étkezési szokásokat kialakító döntések kulcsfontosságúak, itt vagyunk, hogy segítsünk eligazodni ezen a fontos területen.

A cikkem célja, hogy átfogó képet adjon a földimogyoró és mogyoróvaj bevezetéséről a kisbabák étrendjébe. Tudjuk, hogy ez a téma sok kérdést és aggodalmat felvet, ebben a bejegyzésben igyekszünk részletesen kifejteni, mikor és hogyan lehet ezeket a táplálékokat bevezetni, valamint milyen előnyöket és kockázatokat jelentenek.

Földimogyoró allergia – kik a veszélyeztetettek?

Okkal aggódnak a szülők a földimogyoró bevezetésétől, hiszen ez az egyik leggyakoribb élelmiszer-allergén a gyermekeknél. Kutatások bizonyították azonban, hogy a földimogyoró korai bevezetése a baba étrendjébe jelentősen csökkentheti a földimogyoró-allergia kialakulásának kockázatát.

Az allergiás megbetegedések bárkit érinthetnek, azonban kialakulásuknak nagyobb az esélye azoknál a családoknál, ahol a közvetlen hozzátartozóknál korábban már diagnosztizáltak allergiás megbetegedést. A gyermekek 2-8%-ban fordul elő a táplálkozással összefüggő allergia, melyek 85%-ánál 3-5 éves korra kialakul a tolerancia az ételből származó allergén anyaggal (antigén) szemben (megszűnnek a tünetek). Annak ellenére, hogy több, mint 170 kóros immunreakciót kiváltó táplálék-összetevőt azonosítottak már, kisgyermekkorban jellemzően a tehéntej, a tojás, a glutén, a szója és a mogyorófélék tekinthetőek a fő allergia forrásoknak. A kizárólagosan szoptatott csecsemőknél ugyanúgy kialakulhatnak a tünetek, mivel az anyatejjel kis mennyiségben bejutnak a csecsemő szervezetébe a táplálék-antigének is. 

Az egyik leggyakoribb kérdés: Kell-e várni a földimogyoró bevezetésével?

A földimogyoró és mogyoróvaj bevezetése sokak számára komoly kérdés lehet, és sok tényezőt kell figyelembe venni. Egyesek aggódhatnak a túl korai bevezetés miatt, míg mások kíváncsiak lehetnek, hogy miként lehet ezeket a táplálékokat hatékonyan beilleszteni a babák étrendjébe.

Az alapvető tény, hogy a földimogyoróval és mogyoróvajjal kapcsolatban elkerülhetetlen az információforrások közötti zűrzavar. Így hát itt vagyunk, hogy alaposan megvizsgáljuk a témát, és segítsünk a döntésben, a gyermek egészségének és jóllétének szempontjából.

Az élelmiszerek bevezetése a baba étrendjébe mindig komoly lépés, és a földimogyoró és mogyoróvaj esetében különösen fontos a megfelelő megközelítés. Sok szülő aggodalmaskodik az allergiával kapcsolatban, és nem véletlenül. A földimogyoró az egyik leggyakoribb élelmiszer-allergén a gyermekek között.

Mivel a LEAP tanulmány szerint a földimogyoró korai bevezetése drámaian csökkentette a földimogyoró-allergia kialakulásának kockázatát (mintegy 70-80%-kal!), ezért egyöntetű a szakmai vélemény.
Változtatni kell az ajánlásokon a földimogyoró vonatkozásában.

A földimogyorót a hozzátáplálás megkezdése után, de a gyermek egy éves kora előtt célszerű bevezetni.

A korai bevezetés lehetőséget nyújthat a gyermek immunrendszerének az élelmiszerekkel szembeni tolerancia kialakítására.

A földimogyoró jótékony hatásai

A földimogyoró egy valódi tápanyagbomba.

Gazdag fehérjében és rostban, melyek elengedhetetlenek a gyermek egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez. A mogyoró magas antioxidáns tartalma támogatja a szív egészségét, míg a B6-, E- és B3-vitaminok, valamint a folsav, cink és magnézium is hozzájárulnak a gyermek immunrendszerének és agyi fejlődésének optimális működéséhez.

Hogyan kínáld a mogyorót?

Ahhoz, hogy a mogyorót könnyedén be tudjuk illeszteni a babák étrendjébe, fontos kreatívan gondolkodni, mert fulladásveszélyes alapanyag, emiatt egészben véletlenül se kínáld gyermekednek, vágd apróra, vagy darált verziót válassz.

Az apróra vágott vagy darált mogyorót könnyen hozzáadhatjuk a reggeli zabkásához, vagy például a joghurthoz, de akár piskótába ‘rejtve’ is kínálható -> ManóMenü/receptek/diós vagy mogyorós piskóta

De ne feledkezzünk meg a finom mogyoróvajról sem, ami számtalan módon variálható – például puha gyümölcsre kenve, zabpehelyhez adva, vagy éppen babacsintába vagy joghurtba keverve.

Fontos tanács: figyeld a gyermeked reakcióit

Mint minden új étel esetében, a földimogyoró és mogyoróvaj esetében is fontos az óvatosság. Mindig figyeljük a gyermekünkre az új étel elfogyasztása után néhány órán belül, és figyeljük a reakcióit, mint például a bőrpír, duzzanat vagy hasi panaszok.

Allergiás reakciók lehetnek: kipirosodik, vagy feldagad a gyermek szája körül, kóstolás után közvetlenül kihányja a baba, hasmenése lesz esetleg a bőrén kiütések jelentkeznek. Ha ilyet észlelsz függeszd fel a mogyoró kóstoltatását és keressétek fel gyermekorvosotokat.

Amennyiben nem tapasztalsz allergiás reakciót, 24 óra elteltével ismét lehet próbálkozni.

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25705822/

https://www.niaid.nih.gov/sites/default/files/addendum-peanut-allergy-prevention-guidelines.pdf

https://www.uptodate.com/contents/introducing-highly-allergenic-foods-to-infants-and-children

http://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/2981/fajlok/EMMI_szakmai_iranyelve_%20csecsemo.pdf

ALAPANYAG KISOKOS