Fogápolás megkezdése

Mikor kell elkezdeni a fogápolást?

Mivel a tejfogak épségét nehezebb megőrizni, minden édesanyában felmerül a kérdés, mikor érdemes/kell elkezdeni a baba fogainak ápolását, hogy minél hosszabb ideig épek maradjanak.
A fogak áttörése előtt is érdemes az ínyt áttörölni egy tiszta textilpelenka segítségével, az étkezések után, az első tejfogak megjelenését követően pedig, kezdetét veheti a rendszeres fogápolás. Ez azért is tűnik jó módszernek, hiszen a baba, már nagyon korán megszokja, hogy bizony “matatunk” a szájában, így nem lesz neki idegen az igazi fogápolási rítus bevezetése.
Eleinte próbálkozhatunk ujjra húzható babafogkefékkel, vagy tanulófogkefékkel (ez egyébként a fogzási fájdalom csökkentésében is nagy segítségünkre lehet), majd térjünk át kifejezetten életkornak megfelelő méretű, puha sörtéjű gyermekfogkefére.
 
Rengeteg színes vidám, különböző formájú, színű, és mesehőssel ellátott gyermekfogkefe megtalálható a boltok polcain, ami segítségünkre lehet a fogmosás játékos megkedveltetésében. Természetesen ehhez elengedhetetlen a személyes példamutatás is! Minél többet látja gyermekünk, hogy fürdés után vagy lefekvés előtt mi is megmossuk a fogunkat, úgy lesz neki minél természetesebb ez a feladat.
Eleinte leginkább rágcsálni fogja babánk a fogkefét, ezért a sörték állapotát minden használat előtt ellenőrizd! Legalább 3 havonta cseréljük gyermekünk fogkeféjét.

Mikortól lehet fogkrémet is használni?

Sok tévhitet olvashatunk a fluorid káros hatásairól, viszont azt tudnunk kell, hogy a fluoridnak lokálisan (fogkrém formájában) alkalmazva jelentős szerepe van a fogszuvasodás megelőzésében.
Természetesen választhatunk fluoridmentes gyermekfogkrémet is, de fontos, hogy bármelyik változatot használjuk is, az első időkben (míg nem tudja kiköpni) csak vékony filmrétegszerű mennyiséget tegyünk a sörtékre.

Meddig mossam én a gyermekem fogait?

Hagyni kell önállóan kísérletezni a gyereket, sőt az együttes fogmosás a legjobb módszer, de 6-7 éves korukig szükséges a szülői felügyelet!

Mikor érdemes először fogorvoshoz menni?

Ha nincs egyéb panasz, akkor körülbelül 3 éves kor az, amikor először érdemes megismertetni a fogorvossal gyermekünket. Így könnyebben megbarátkozik a rendelői környezettel, és később pedig nagyobb örömmel látogat vissza, hiszen pozitív volt az első élménye.

Mi a tejfogak szuvasodásának legfőbb okozója? Hogyan előzhetem meg?

Fontos tudni, hogy a tejfogak szuvasodása sokkal gyorsabban alakul ki, mint a felnőttkori fogszuvasodás. Az ép tejfogak meglepően rövid idő alatt szinte teljesen elpusztulnak, a szuvasodás pedig gyorsan terjed és egyik fogról a másikra vándorol.
A leggyakoribb oka a fogszuvasodásnak a cukor, a cukor tartalmú italok, gyümölcslevek, nyalókák, csokoládé, gumicukor, stb. Minimálisra kell csökkenteni ezeket az élelmiszereket a gyermek étkezésében. A szuvas tejfogak kezelése nagyon nehéz feladat, ezért a kulcs a megelőzést!
További érdekes blogbejegyzéseket találsz a weboldalon -> Blog | ManóMenü
ALAPANYAG KISOKOS