Tényleg veszélyes az eper? Valóban allergén? Mire figyeljünk oda? Hány hónapos kortól adhatjuk a kicsiknek? A ManóMenü most minden kérdést megválaszol.

EPER

A gyümölcsök királynőjeként is nevezett epertől (hivatalos nevén szamócától)sokan tartanak. Ha azonban odafigyelünk, és betartunk pár szabályt, nincs mitől félnünk. Főleg azért, mert az epernél gazdagabb és egészségesebb gyümölcs kevés van.

Mi mindent tartalmaz az eper?

Felsorolni is nehéz. Az eper igazi C-vitaminbomba, amelyre mindenkinek szüksége van. 10 dkg eperrel simán bevihetünk a szervezetünkbe 60 gramm C-vitamint is! Tehát jó, ha nem spórolunk az ilyen csodás finomságokkal. A gyerekek esetében sem. Hogy mindezt hány hónapos vagy éves kortól tehetjük, arra hamarosan kitérek.

Az eper egy kifejezetten lédús gyümölcs, amelynek

 • 90%-a víz,
 • közel 5%-a cukor,
 • 5 %-a pedig rost, ásványianyag és vitamin.

A fent említett C-vitamin mellett tartalmaz még – és most jön az a jó hosszú felsorolás, amelyet az előbb említettem – A-, B6-, K- és E-vitaminokat, tiamint, niacint, kálciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, folsavat, nyomokban pedig cinket, mangánt és rezet is. Ráadásul a benne lévő és gyönyörű színét okozó fenolnak köszönhetően erős antioxidáns és állítólag rákmegelőző szerepe is van.

Láthatod, az eper valóban igazi kincs, ezért fontosnak tartom, hogy kisgyermekes szülőként győzzük le a félelmeinket és lássunk tisztán az eper allergizáló oldalával kapcsolatosan.

Mennyire veszélyes az eper?

Mivel ez a leggyakrabban elhangzó kérdés, ezt a cikket kezdhettem volna ezzel is. De beláthatod, nem célom a riogatás, sokkal inkább a tényszerű információátadás.

Két dolog miatt tartunk az epertől:

 • a növényvédőszerek miatt és
 • az allergén énje miatt.

Kezdjük az előbbivel. Tudnunk kell, hogy hazánkban mindenhol csak engedélyezett növényvédőszerekkel lehet kezelni az epret, és kereskedelmi forgalomba kerülés előtt már egyáltalán nem tartalmazhat szermaradványt. Ezt hazánkban a NÉBIH  ellenőrzi, szúrópróbaszerűen. A gazdáknak nem éri meg csalni, mert komoly büntetésre számíthatnak. Így ne aggódj az amerikai és egyéb cikkek miatt, amik az epret szennyezett gyümölcsnek állítják be, szerencsére hazánkban ez nincs így. Mindenképpen azt javaslom tehát, hogy ha mi magunk nem tudunk epret termeszteni, vegyünk hazait, és lehetőleg termelői piacokról.

Ne bízzunk a bolti, óriásira duzzasztott eprekben – főleg, ha nem tudjuk az eredetüket–, mert azokkal többet árthatunk, mint használunk.

Az eper mint allergén gyümölcs

Az eperben lévő fehérje a nyírfapollen allergénjéhez hasonló szerkezetű, ennek köszönhető, hogy egyik kedvenc gyümölcsünk allergiás tüneteket okozhat. Sőt maga az eper is képes hisztamint felszabadítani, amire sokan szintén érzékenyen reagálnak:

 • viszketés,
 • ajak- és nyelvduzzanat,
 • légzési nehézségek,
 • hasi görcsök,
 • csalánkiütés,
 • legrosszabb esetben anafilaxiás sokk

FONTOS! Bármilyen reakciót tapasztalsz babádon, azzal jelentkezzetek az orvosnál, hiszen a reakciók percek alatt súlyosbodhatnak is!

A kiütések pár óra vagy nap alatt elmúlhatnak, a duzzanatok antihisztaminnal kezelhetők, de még egyszer kiemeljük, mindenképpen mutassátok meg orvosnak.

Hogy ennyi ijesztő tünet ellenére mégis miért javasoljuk a ManóMenünél, hogy viszonylag korán megismertessük a gyermekeket az eperrel? Jó okunk van rá.

Az eper bevezetése

Egyrészt sokkalta ritkábban fordul elő allergiás reakció mint azt gondolnád. Másrészt több éve megdőlt az a nézet, hogy epret (és egyéb más allergént is) csak 2 éves kortól adhatunk a gyerekeknek. Kimutatták ugyanis, hogy a későbbi bevezetés nem zárja ki az allergiás tünetek megjelenését, sőt fokozhatja annak kialakulását.

Ennek persze előfeltétele, hogy

 • a bevezetéskor épp eperszezon legyen (vagyis most, május-június hónapokban),
 • ne legyen allergiás a családban.
 • a hozzátáplálás eddigi szakaszában nem tapasztaltál semmilyen reakciót egyetlen más élelmiszerre sem
 • Ebben az ideális esetben már 11-12. hónapos kortól kipróbáltathatjuk az epret.

Arra azonban figyelj oda, hogy utána várj legalább 3 napot és nézd a kicsit, jelentkeznek-e tünetek.

Persze biztosan észrevetted már, hogy a boltokban kapható, sokkal fiatalabb babáknak szánt bébiételek, -italok tartalmaznak epret. Ennek az a magyarázata, hogy az ipari hőkezeléssel a reakcióért felelős összetevők átalakulnak, így sokkal kisebb arányban okoznak reakciókat.

Mennyi epret és hogyan adjunk a gyermekeknek?

A baba 11-12. hónapos korától tehát megpróbálkozhatunk ezzel az isteni gyümölccsel, de első alkalommal

 • maximum ¼ –1 szem epret adjunk
 • lehetőleg hőkezelve ( de persze az sem gond, ha nyersen kínálod)

Vannak, akik eltávolítják a magokat is, de ha valaki allergiás az eperre, az – a fentiek értelmében – a húsára is az lesz. Azt viszont jó ha tudod, hogy a gyerekek nem szeretik a fogaik alatt ropogó apró magvakat, így sok esetben ezért utasítják el, az első kóstolást követően. Ha te is ezt tapasztalod nyugodtan hámozd meg vékonyan, egyáltalán nem olyan nehéz, mint elsőre gondolná az ember lánya.

Egy biztos, ha magozunk, ha nem, mindenképpen alaposan mossuk meg a gyümölcsöket, mielőtt a kicsiknek adnánk belőlük. Ha pedig a pelusban találunk epermagot, ne ijedjünk meg ez természetes.

Nagyobb gyermekeknek már adhatjuk darabosan is az epret, de mindenképp vágjuk fel kisebb darabokra. Annyira csúszós ugyanis a gyümölcs, hogy könnyen egyben is lenyelheti, ami fulladást okozhat.

Honnan tudom, hogy friss az eper?

Tulajdonképpen ránézésre. Ha azt látod, hogy benyomódott, fonnyadtabb, puhább, akkor valószínűleg már hosszabb ideje tárolják a polcokon.

Első fogyasztáshoz mindenképpen teljesen friss epret válasszunk, és bátran vegyünk a kisebb méretűek közül is. Azok rendszerint sokkal ízesebbek, édesebbek. A tökéletes eper tehát

 • keményebb,
 • mindenhol gyönyörű piros és
 • érintetlen hatású.

Hogyan tartósíthatom az epret?

Hagyományosan befőzéssel és fagyasztással, bár tudnod kell, hogy az eper csak közepesen jól fagyasztható (kiengedés után összeesik) és maximum 10 hónapig áll el így.

Legegyszerűbben pürésítve érdemes fagyasztani. A turmixolt pépet töltsd fedeles szilikon jégkockatartóba, így akár gyorsan és egyszerűen tudsz később finom gyümölcspépeket, mártásokat is készíteni hőkezelést követően.

 A befőzéshez viszont a közhiedelemmel ellentétben nem kell tartósítószer, csak a megfelelő lépések betartása. A tartósításhoz több információt itt találsz.

Ha lennének még kérdéseid az eperrel kapcsolatban, bátran írj nekünk, addig pedig szemezgess a legjobb epres receptjeink között.

INGYENES applikációnkat itt töltsd le

Pin It on Pinterest

Share This