Még hogy az őszi/téli hónapok nem bővelkednek kincset érő alapanyagokban! A sütőtökhöz hasonlóan az édesburgonya, vagy más nevén batáta is ennek az időszaknak a superfood-ja: tele vitaminokkal, antioxidánsokkal és egy csomó egyéb pozitívummal. Lássuk is részletesebben!

Édesburgonya a babáknak: mikortól ehetnek a babák batátát?
A batáta már a hozzátáplálás korai szakaszában, 6 hónapos kor körül adható alapanyag, ráadásul édeskés, de nem túl erős íze miatt a babák is kedvelni szokták.

Noha a kellően megpárolt vagy megfőzött, esetleg pürésített édesburgonya nem okoz fulladásveszélyt a kicsiknek és jelentős allergénként sem tartjuk számon, tanácsos körültekintően bevezetni, mert kiváltója lehet egy ritka betegségnek, az élelmiszerfehérje-indukált enterokolitisz-szindrómának (röviden FPIES), melynek legfőbb tünete a rendkívül heves hányás és hasmenés. (Ha ilyesmit észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!)
Egészséges az édesburgonya a babák számára?
Igen. Az itthon leginkább elterjedt narancssárga húsú batáta különösen gazdag béta-karotinban, amelyet az emberi test A-vitaminná alakít, és amely így segíti a szem, a bőr és az immunrendszer egészséges fejlődését (főképpen a babáknál!).
Gazdag továbbá B6 vitaminban (amely az agy fejlődésének elengedhetetlen vitaminja) és rostokban. Jótékonyan támogatja emésztőrendszerünket, kiváló antioxidáns és rendbe teszi a vércukorszintet is, ezért sok egészségügyi diéta fontos alappillére.
(Sajnos a talajba kerülő szennyeződések miatt az édesburgonya is tartalmazhat nehézfém származékokat, ezért fontos, hogy egy változatos étrend tagjaként kínáljuk és fogyasszuk.)
Mire érdemes figyelni, mikor édesburgonyát adunk a gyermeknek?
- Előkészítés: Az édesburgonyát alaposan mossuk meg, hámozzuk meg, majd daraboljuk fel és így hőkezeljük (sütés, párolás), hogy a kicsik könnyen tudjanak belőle enni.
- Megfelelő állag: Inkább párolva kínáld /ne főzve ha lehet/. Mivel az első alkalmakkor csak pár kanállal fog megenni a baba, nem tudod használni a botmixert… akkor mivel pürésíts? Fokhagyma nyomóval. Milyen állag legyen? Folyékony méz állagú. Ezt úgy éred el, hogy a pürésített zöldségbe anyatejet vagy tápszert teszel. Így az íze is ismerősebb lesz neki, könnyebben elfogadja. A megfelelő állag fontos, hogy elkerüljük a fulladás veszélyét.
- Kor és mennyiség: Általában 6 hónapos kortól kínálhatjuk, kezdetben kis mennyiségekben adjuk, majd fokozatosan növeljük az adagot, ha a gyermek jól tolerálja.
- Reakció figyelése: Amikor először adunk édesburgonyát, figyeljük a baba reakcióját. Ha bármilyen allergiás reakciót észlelünk, például kiütéseket vagy bőrirritációt, forduljunk orvoshoz.
Az édesburgonya gyakori allergén?
Nem számít gyakori allergénnek, de tanácsos körültekintően bevezetni, mert kiváltója lehet egy ritka betegségnek, az élelmiszerfehérje-indukált enterokolitisz-szindrómának (röviden FPIES), melynek legfőbb tünete a rendkívül heves hányás és hasmenés. (Ha ilyesmit észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!)
Minden gyermek egyedi, bárki érzékeny lehetnek egyes élelmiszerekre. Ezért mindig figyeljünk a gyermek reakciójára, amikor először vezetjük be az édesburgonyát az étrendjébe.
Hogyan válasszuk ki a megfelelő batátát?
- Szín: Az édesburgonyák számos változatban léteznek, és különböző színűek lehetnek, például narancssárga, lila vagy fehér. A narancssárga húsú batáta a legelterjedtebb, de a színtől függetlenül mindegyik változat rendkívül tápláló.
- Állag: Válasszuk a kemény, sérülésmentes édesburgonyákat, és kerüljük azokat, amelyek lágyak vagy sérültek.
- Méret: Az édesburgonya mérete változhat, azokat a méretűeket keresd, amelyek megfelelnek az elkészítési terveidnek.
Pár recept ajánlat édesburgonyával:
Édesburgonya püré: Egyszerűen pároljuk vagy főzzük meg az édesburgonyát, majd pépesítsük. A pürét fel lehet használni bébiételekhez vagy hozzáadhatjuk a nagyobb gyermekek étkezéseihez.

Édesburgonya chips: Vágjuk vékony szeletekre az édesburgonyát, majd süssük meg őket. Egészségesebb alternatívája a hagyományos burgonyachipsnek.
Édesburgonya fasírt: Készítsünk édesburgonya fasírtot más zöldségekkel és fűszerekkel, majd süssük meg.
Baba brassói édesburgonyával: burgonya helyett édesburgonyával készítsd el a brassóit.
Az édesburgonya sokféle módon felhasználható az étkezésekben, és gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik. Kreatív és egészséges ételeket készíthetünk belőle, amelyek kedveltek lehetnek a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt.
Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás
Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu
Forrás:
Healthy Babies Bright Futures. (2019). What’s in my baby’s food ? Retrieved September 23, 2021.
González N, Marquès M, Nadal M, Domingo JL. (2019). Occurrence of environmental pollutants in foodstuffs: A review of organic vs. conventional food. Food Chem Toxicol, 125:370-375. DOI: 10.1016/j.fct.2019.01.021. Retrieved September 23, 2021.
Édesburgonya: nem az, aminek látszik | Házipatika (hazipatika.com)
Az édesburgonya 10 élettani hatása | Életmódváltás.hu | Online Magazin (eletmodvaltas.hu)
Ízletes és egészséges az édesburgonya (magyarmezogazdasag.hu)