Csökkentsd az arzént a gyermeked étrendjében!

Igen, az arzént, amely környezetünkben szerves és szervetlen formában is előfordul. A szerves arzén általában nem toxikus, de a szervetlen mérgező és rákkeltő. Káros hatásai leginkább a várandós nőket, a csecsemőket és a kisgyermekeket érintik.

Jelenlegi ismereteink szerint az egyetlen élelmiszer, amelynek veszélyesen magas lehet az arzéntartalma, a rizs. Ezért az elmúlt 2-3 évben egyre több olyan ajánlással találkozunk, amely a helyes rizsfogyasztásra, illetve annak csökkentésére hívja fel a figyelmet.

Az FDA ajánlása az arzéncsökkentésre

2016 áprilisában az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügynökség (FDA) tett javaslatot a szervetlen arzén korlátozására, mégpedig a gyerekeknek szánt rizspépben. Az FDA nagyszámú tudományos kutatásra és bizonyításra hivatkozva kérvényezte az arzéncsökkentést. Emellett a minél változatosabb gabonafogyasztásra is felhívták a figyelmet, amellyel automatikusan csökkentjük a rizsfogyasztást, vagyis közvetlenül az arzénbevitelt is. A ManóMenünél azért is vezettük be a #gabonanapot, hogy megsimertessünk téged is a legjobb gabonafélékkel.

Arzénban alacsony gabonafélék  

A kutatások kimutatták, hogy az alábbi gabonafélék elhanyagolható mennyiségű szervetlen arzént tartalmaznak:

  • gluténmentes amaránt, ·
  • hajdina,
  • köles,
  • polenta,
  • glutént tartalmazó bulgur,
  • árpa és
  • gluténmentes quinoa.

Az FDA ajánlása mindenkit érint, de kiemelten érvényes a csecsemőkre, a gyermekekre és a várandós nőkre.

Akkor nem ehetünk rizst?

Nem szabad megijedni, nem kell a rizst teljesen száműzni az étkezésünkből. Bár a legkevesebb arzén a kaliforniai, indiai és pakisztáni fehér basmati rizsben, valamint az egyesült államokbeli sushi rizsben található, amelyekhez nem jutunk olyan könnyen hozzá, azért van megoldás.

Nem, nem a barna rizs. A barna rizs ugyanis átlagosan 80% -kal több szervetlen arzént tartalmaz, mint az azonos típusú fehér rizs. Ez azért lehetséges, mert az arzén a gabona külső rétegeiben halmozódik fel, amelyeket a fehér rizs készítéséhez eltávolítanak. Viszont a barna rizs több tápanyagot is tartalmaz, tehát ezt sem szabadna teljesen elhagynunk, csak főzzük meg jól. Erre a tippeknél mindjárt mutatunk is egy ázsiai trükköt.

Mennyi rizst fogyaszthatunk egy héten?

A kutatók új pontrendszert alakítottak ki – a fentiek alapján – az egészséges rizsfogyasztáshoz. Ebben meghatározták, hogy mekkora mennyiség az, amely sem a felnőtteknek, sem a gyermekeknek nem árthat.  A bevihető rizsmennyiséget heti 7 pontban maximalizálták.  Erre azért volt szükség, mert az emberek jóval több rizst fogyasztanak kevésbé megbízható forrásokból, mint amennyi kockázat nélkül egészséges lenne. A táblázatot ehhez (angol nyelven) itt találod.

5+1 tipp az arzén otthoni csökkentésére

Ahogy fent ígértük, van megoldás. Nézzük, hogyan csökkenthetjük a gyermekek étrendjében (is) az arzént?

1. Szoptatással

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) azt javasolja, hogy a csecsemőket körülbelül 6 hónapos korukig kizárólag anyatejjel tápláljuk. Hat hónapos kor után – a kiegészítő táplálékok bevezetése mellett – pedig nyugodtan szoptassunk addig, ameddig azt mind az anya, mind a csecsemő kívánatosnak tartja.

2. Változatos étrenddel

Tény, hogy a rizspép vasban gazdag tápanyag forrás, azonban nem kell, hogy ez legyen sem az egyetlen, sem az első szilárd étel, amelyet megkóstoltatsz a babáddal. A fentiek értelmében tehát próbálj ki más vasban gazdag ételeket, mint például a zabpelyhet, az árpát, az olajos magvakat és más gabonaféléket. Az AAP arra figyelmeztet, hogy minden új bevezetett étel esetén figyeld gyermeked reakcióját, hogy észrevedd az esetleges ételallergiákat.

Ázsiai főzési technikával

Mindegyik rizs arzénszintje csökkenthető, amennyiben főzés előtt alaposan leöblítjük a nyers rizst, majd 6 csésze víz és 1 csze rizs arányban megfőzzük. A felesleges vizet öntsük le róla, ne várjuk meg, míg „beledagad”. Ez a hagyományos ázsiai rizsfőzési módszer, amellyel a rizs megőrzi vitaminjait és tápanyagainak zömét, ugyanakkor 30 %-kal kevesebb arzént fog tartalmazni.

3. A bolti gyümölcslék limitálásával

A boltban vásárolható gyümölcslék helyett inkább friss gyümölcslével vagy friss gyümölcsből készült pürével kínáld a babát. Így biztosan csökkented a károsabb anyagok bevitelét. Nagyobb gyermekeknek pedig adj bátran egész gyümölcsöt is.

4. A barna rizssziruppal édesített (baba)ételek elkerülésével

A rizsben található arzén nagy része a rizsszirupban koncentrálódik. Sajnos gyakori az olyan gyermekeknek szánt édesség, amelyet ezzel édesítenek. Olvasd el a címkéket, és inkább ne emelj le ilyen tartalmú ételeket a bolti polcokról.

+1 Ne használj rizstejet a tehéntej helyettesítésére!

A tejérzékeny gyerekek számára sok esetben léteznek más kalciumforrások is, nem csak a rizstej. Amennyiben lehet tehát, limitáld a babák/gyerekek rizstejfogyasztását.

Ha kérdésed, észrevételed lenne a témához, szólj hozzá bátran vagy keresd szakértőinket.

ALAPANYAG KISOKOS