Csicsóka a babák étrendjében

A csicsóka a téli időszak egyik kiváló tápanyagforrása. Ha találkoztál vele a boltokban vagy esetleg a piacon, biztos felmerült már a kérdés benned is, hogy adjam, illetve adhatok a babámnak csicsókát? Mikor, milyen formában? Egyáltalán mit is tartalmaz ez a furcsa gumó?

A csicsóka szó sok ember számára ismeretlennek hangzik. Kár, hogy egy ilyen csodálatos gyökérzöldség méltatlanul alacsony népszerűségnek örvend. A csicsóka egy, a napraforgófélék családjába tartozó növény dudoros, húsos gyökérzöldsége.

Nyugat-Európábában és a mediterrán régiókban pont ugyanúgy fogyasztják, mint a burgonyát. Érdemes beiktatni az étrendünkbe, mert keményítőtartalmuk kisebb, rosttartalmuk viszont nagyobb, mint a krumplié.

Mikor adható a babáknak csicsóka?

A hozzátáplálás 9.-10. hónapjától már bevezetheted gyermeked étrendjébe, viszont van 1-2 dolog amire érdemes figyelned.

Miért kínáljunk a gyerkőcnek csicsókát?

  • mert magas az inulin tartalma. Az inulin egy olyan rost, amely elengedhetetlen az egészséges emésztéshez, megerősíti az emésztőszervrendszert, sőt képes helyreállítani a bélflórát is, ami hasznos lehet például egy antibiotikumos kezelés után. Akkor is segítségedre lehet, ha a gyermekednek hasmenése vagy székrekedése van. Arra viszont figyelj, hogy mint a legtöbb rostban gazdag élelmiszer, a túl sok csicsóka fogyasztás túlzott gázképződéshez is vezethet, emiatt javasolt kis adagokban kínálni a babádnak, majd fokozatosan növelni a mennyiséget, ha nem okoz nála panaszt.
  • Kiváló vasforrás, 100 g friss csicsóka 3,4 mg vasat tartalmaz, ami valószínűleg a legtöbb nyomelem az ehető gyökerek és gumók közül.
  • Kiváló káliumforrás, valamint jó B6 vitamin, magnézium és foszfor forrás. Ezek mindegyike olyan tápanyag, amely támogatja a gyermeked általános fejlődését.
csicsóka a babának

 

Hangsúlyoznám újra, hogy aki nem szokott még hozzá a csicsókához, kis mennyiségben kezdje el fogyasztani, mert érzékenység esetén, jelentős mértékű gázképződést és puffadás jelentkezhet. Gyermekekre különösen igaz lehet ez, javaslom, hogy a kezdeti adag egy kávéskanálnyi mennyiségnél ne legyen több. Célszerű hozzákeverni olyan ételhez, amit amúgy szeret a baba például édesburgonya püréhez.

Csicsóka felhasználása

Sokféleképpen felhasználhatóak, főzve és pépesítve érdemes vele próbálkozni a hozzátáplálás során. Később pirítva, esetleg vékonyan szeletelve sütőben is süthető, mint például a burgonyaszirom. Arra figyelj, hogy ne sütsd túl, hamar puhává, illetve pépessé válhat. A gumók íze édesebb, mint a burgonyáé, így nagy valószínűséggel nem fogja visszautasítani a gyermek. Nem mondható allergénnek, de azoknál, akik orális allergia szindrómában szenvednek, szájüregi viszketést vagy bizsergést érezhetnek – de ezt ritka.

Receptötlet – Csicsókás brokkolipüré hajdinával (11 hónapos kortól adható)

csicsókás étel

Hozzávalók:
1 csicsóka
1-2 brokkoli rózsa
1 evőkanál hajdina
1 kis kocka csirkemell
zöldfűszerek

Elkészítés: A zöldfűszerek felével a húst feltesszük főni, majd pároló betétbe fölé helyezzük a zöldségeket a maradék zöldfűszerrel. A hajdinát a húshoz tesszük 10 perccel később, és megfőzzük. Ha elkészült pürésítjük, és egy kiskanál jó minőségű olajjal gazdagítjuk, mint például ManóMenü étkezési babaolaj.

*Tipp: Ha száraznak érezzük dobjunk mellé, egy kocka lefagyasztott levest.

Hogyan válassz csicsókát?

A gumók általában gömbölydedek és meglehetősen göröngyösek, de ez teljesen normális, tapintásra keménynek kell lennie, látható sérülések és puha részek nélkül. Itthon különböző fajtáit ismerjük, a hagyományos ’Alba’ göcsörtösebb és nehezebben tisztítható, míg a ’Tápiói sima’ és a színes ’Piri’ egyenletesebb héjúak. Nem szükséges meghámozni, inkább egy dörzsiszivaccsal javasolt megmosni, ha van olyan rész, amihez nem érsz el, azt késsel távolítsd el. Fontos, hogy csak közvetlenül a feldolgozása előtt mosd vagy pucold meg, mert a burgonyához hasonlóan a levegő hatására barnulni- feketedni kezd.

Tárolása: a csicsóka vékony héja könnyen megsérülhet szállítás és tárolás közben. Javasolt a gumókat hűtőszekrényben tartani egy papírzacskóban. Így tárolva körülbelül egy hónapig eltartható.

 

Bizonytalan vagy melyik alapanyagot mikor célszerű bevezetni a babád étrendjébe?Töltsd le hozzátápálálási táblázatunkat -> ManóMenü/hozzátáplálási táblázat

Ha hozzátápláláshoz szükséges eszközöket keresel nézz be webshopunkba is -> ManóMenü webshop

Forrás:

https://www.nutrition-and-you.com/jerusalem-artichoke.html

https://solidstarts.com/foods/sunchoke-jerusalem-artichoke/

https://stale.ru/hu/chanterelles/topinambur-opisanie-svoistva-sostav-osobennosti-primeneniya-polza-i/

 

ALAPANYAG KISOKOS