Citrusok bevezetése – a Pomeló

Ez a legnagyobb citrus.
A héja vastag, ám viszonylag puha, így ha elég mély vágásokat ejtünk rajta, akkor könnyedén lefejthető.

A gerezdeket fehér hártya borítja, amit minden esetben el kell távolítani, de könnyedén lehúzhatunk róla. Sokáig eláll, hűvös helyen akár több hétig is raktározható.

Íze nagyon különleges, kesernyéstől az édesig változhat. Húsa a grépfrúténál szárazabb, színe halványsárga, rózsaszínes, vagy akár a piros is lehet.

A pomelo vitaminok szempontjából egy aranybányának tekinthető. Ez a citrusféle béta-karotinban, C-vitaminban és B-vitaminokban is gazdag. Nemcsak egy remek folsav forrás, de káliumot is tartalmaz, ami a szív és a vesék megfelelő működését biztosítja, segítve a veséket a kiválasztás folyamatában. A gyümölcsben jelen lévő élelmi rostok segítenek szabályozni a gyermek bélmozgását és elősegítik az egészséges emésztőrendszert. A pomelo gazdag C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert.

Mire figyeljünk vásárláskor?
A pomeló héja segíti nekünk a választásban. Ha hibátlan, sárgába hajló színű gyümölcsöket választunk, akkor azok valószínűleg édesebbek lesznek.

Mikortól kaphat pomelót a baba?

Ha gyermeked már evett narancsot vagy mandarint, nyugodtam megkóstolhatjátok. A polmeló bevezetése a 11.-12. hónaptól javasolt. Ha még nem tud jól rágni, össze is lehet pürésíteni.

Minden lédús déligyümölcs bevezetésénél alapszabály a fokozatosság: a baba az első nap csak egy kiskanál gyümölcslét kaphat, a második napon egy picit többet, majd így folytatva fokozatosan haladjatok tovább, ha semmi gyanús reakciót nem tapasztalsz.

Ha hasmenés, kiütések, hasfájás jelentkezik, akkor azonnal abba kell hagyni a déligyümölcs bevezetését és ajánlatos legalább 1-2 hónapot várni vele, mielőtt újra próbálkozunk. (Érdemes közben szakember véleményét is segítségül hívni, az ételallergia ugyanis nem játék!)

Ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni a babád étrendjébe, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.

Forrás:

Breaking Down These 11 Health Benefits of Pomelo For Kids – DrHealthBenefits.com

Health Benefits of Pomelo for Children (parentinghealthybabies.com)

ALAPANYAG KISOKOS