Citrusok bevezetése – a narancs

A narancsoknál két csoportot különböztetünk meg íz szerint: édes és keserű. Az édes fajták közül a legismertebbek: Valencia, Navel, Jaffa, Shamouti, Tarocco, Moro (vérnarancs)
Keserű fajta a sevillai narancs.

C vitamin tartalma igen magas: magasabb mint a citromé. Antioxidáns és karotin tartalma magas. A narancs tartalmaz B vitaminokat (beleértve a folátot is), valamint a béta-karotint (amely A-vitaminná alakul át). Rost tartalma serkenti az emésztést. Kálcium-, magnézium – és káliumtartalmával erősíti az immunrendszert.

Hűvös helyen (3-9 °C között) 4-8 hétig is eláll. Vitamin- és ásványi anyag tartalmát hosszan megőrzi. Frissen fogyasztva, a legegészségesebb.

narancs a babáknak

Mikortól adhatunk narancsot a kisbabánknak?

1 év alatti babák a levét fogyasztják szívesebben, de ezt szükséges vízzel hígítani. Az első alkalmakkor a cikkeket elválasztó fehér hártyát távolítsd el, úgy kínáld gyermekednek.

Pár csepp levet ízesítésre már 9 hónapos kor után használhatsz, de a savassága miatt a gyümölcshús adásával érdemes megvárni a 10-11 hónapos kort, mert arra érzékeny babáknál bizony kipirosodást okozhat a pelusban.

Minden lédús déligyümölcs bevezetésénél alapszabály a fokozatosság: a baba az első nap csak egy kiskanál gyümölcslét kaphat, a második napon egy picit többet, majd így folytatva fokozatosan haladjatok tovább, ha semmi gyanús reakciót nem tapasztalsz. Ha hasmenés, kiütések, hasfájás jelentkezik, akkor azonnal abba kell hagyni a déligyümölcs bevezetését és ajánlatos legalább 1-2 hónapot várni vele, mielőtt újra próbálkozunk.

Allergén a narancs?

A narancs nem számít tipikus allergénnek, és általában jól tolerálják a babák. Azonban, mint bármely más élelmiszer esetében, néhány esetben felléphetnek allergiás reakciók a narancs fogyasztása során. Az ilyen reakciók általában a következők lehetnek:

Narancsallergia: Ritka, de előfordulhat, hogy valaki narancsallergiában szenved, ami a narancsok fehérjéire vagy más összetevőire adott allergiás reakció miatt jelentkezik. Ez allergia különböző tüneteket okozhat, mint például viszketés, bőrkiütés, duzzanat, gyomorpanaszok vagy légúti problémák.

Felszíni allergiás reakciók: a narancshéj vagy a narancs leve irritálhatja a bőrt, ha érintkezésbe kerülnek vele, ami ekcémás tüneteket okozhat.

Narancs felhasználása

Levéből készülhet üdítő, házi gumicukor, de akár húst vagy halat is pácolhatsz benne. A karácsonyi időszakban akár a köretekhez is felhasználhatod, ha a rizst vagy bulgurt narancs és víz keverékében főzöd meg, pár szem szegfűszeg társaságában. Húsából lekvárok, sorbetek, fagylatok, sütemények készíthetőek.
Héja akkor használható csak fel, ha a narancs BIO vagy kezeletlen!

Ha kedvet kaptál egy narancsos finomság elkészítéséhez , akkor figyelmedbe ajánlom ezt a receptet -> Narancsos zabkeksz 1 évtől | ManóMenü

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

Orange Profile – Baby Foode

12 Health Benefits And 10 Facts About Oranges For Kids (momjunction.com)

Narancs: mikortól adható a babának, mi van benne? (babaszoba.hu)

ALAPANYAG KISOKOS