Citrusok bevezetése – a mandarin

Kisebb és édesebb mint a narancs. Az eredeti mandarin sok magot tartalmazott, de kinemesítették majdnem magtalan fajtáit is, ilyen például a Clementine.

Hűvös helyen (5-8 °C között), 1-2 hétig áll el.
Hogyan fogyasszuk? Frissen, magában fogyasztva a legízletesebb, de akár dzsem is készíthető belőle. Magas az élvezeti értéke, a gyerekek többsége nagyon kedveli.

A mandarin kitűnő folsav, béta-karotin, kálium, magnézium és B-vitamin forrás,
magas a C-vitamin-tartalma.
Baktériumölő, emésztést elősegítő hatású.

Mikortól adhatunk mandarint a kisbabánknak?

A mandarin leve a 9-10. hónaptól vezethető be. A gyümölcsök húsa ugyanakkor inkább csak a 11-12. hónaptól adható.

Minden lédús déligyümölcs bevezetésénél alapszabály a fokozatosság: a baba az első nap csak egy kiskanál gyümölcslét kaphat, a második napon egy picit többet, majd így folytatva fokozatosan haladjatok tovább, ha semmi gyanús reakciót nem tapasztalsz.

Ha hasmenés, kiütések, hasfájás jelentkezik, akkor azonnal abba kell hagyni a déligyümölcs bevezetését és ajánlatos legalább 1-2 hónapot várni vele, mielőtt újra próbálkozunk. (Érdemes közben szakember véleményét is segítségül hívni, az ételallergia ugyanis nem játék!)

Sajnos a citrusfélék különösen fulladásveszélyes alapanyagnak számítanak; a kockázatot leginkább a gyümölcs húsát körülvevő hártya képezi, így azt minden esetben vágd le róla! Ha van benne mag, azt is távolítsd el, mielőtt tálalod a picinek!
A kis falatok, gerezdek fulladásveszélyt jelenthetnek, így a déligyümölcsöket ilyen formában a hozzátáplálás kezdetén semmiképpen se kínáld a babádnak!

Ha a gyümölcslé bevezetésén már túl vagy, a gyümölcshúst (hártya nélkül) pépesítheted például banánnal, almával, vagy éppen zabkásával is. Ha gyermeked már szilárd ételeket is eszik, kínálhatsz neki gyümölcshús darabokat, de ez esetben is tartsd szem előtt a fokozatosságot és a gyümölcshús hártyáját, valamint a benne lévő magok eltávolítását.

Fontos megjegyezni, hogy a citrusfélékben lévő sav ártalmatlan kiütéseket okozhat a gyermekek bőrén, jellemzően a száj körül. Általában röviddel a megjelenésük után ezek minden gond nélkül el is múlnak. A súlyos allergiás reakciót okozó fő allergének a gyümölcs magjában koncentrálódnak – és bár nem gyakori, a magvak rágása felelős lehet az erőteljesebb allergiás reakcióért, így már csak ezért is célszerű a magvakat mindig eltávolítani.

Ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni a babád étrendjébe, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.

Hozzátápláláshoz szükséges eszközöket keresel? Nézz szét webshopunkban: www.shop.manomenu.hu

Forrás:

Mandarin Orange: Nutrition Facts, Benefits, and Types (healthline.com)

Mandarin Oranges: Health Benefits, Nutrients per Serving, and More (webmd.com)

ALAPANYAG KISOKOS