Chia mag a baba étrendjében

❓ Miért is szeretjük annyira a chia magot?

Mert szuper – növényi – kálcium és magnézium forrás! Ugye mondanom sem kell, hogy mennyire fontosak ezek a vitaminok a gyerekek növekvő, fejlődő csontozatának?

Mert rostokban, fehérjében és zsírokban egyaránt gazdag, így kiváló alapanyag olyankor is, amikor farkas éhes a család. A chia magokban benne van minden, amely ahhoz kell, hogy egy komplett növény kifejlődhessen belőlük: éppen ezért nagyon táplálóak. Sok benne az antioxidáns mely segíthet csökkenteni a vércukorszintet, sőt még az étvágyat is. 

Mert sokoldalúan felhasználható: készíthetünk belőle chia pudingot, pürésített gyümölccsel összekeverve “dzsem”-et, vagy hozzáadhatjuk más ételekhez is.

Mert a társaihoz hasonlóan a chia mag is dugig van alfa-linolénsavval (ALA), amely elengedhetetlen omega-3 forrás. (Rendszeres fogyasztása támogatja az agy működését, a szív- és érrendszer egészségét és az immunrendszer ellenállóságát.)

Mert kitűnő vasforrás. 1 teáskanál chia mag majdnem ugyanannyi vasat tartalmaz, mint 1 evőkanál marhahús! 

 Mert kellő mennyiségű folyadékkal fogyasztva az egészséges bélműködést is jótékonyan támogatja. ☺️‼️ Mintegy 18-30 százalékos rosttartalmának köszönhetően fontos szerepe lehet a napi ajánlott rostbevitel biztosításában.

A chiamag fogyasztása kapcsán nagyon fontos a mértékletesség!

Éppen a magas rosttartalom miatt a túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat idézhet elő, ezért napi mennyisége 10 év alatti gyermekeknél ne haladja meg az 1 teáskanálnál többet!

A chia magot 11-12. hónapban célszerű bevezetni a gyermek étrendjébe.

A chia mag kicsiny mérete ellenére rendkívül tápláló. Bevezetésnél érdemes egy pici adagot szórni az ételbe, például joghurtba és megvárni, még felszívja a nedvességet. Ez után kóstoltatható a babával.

Egy-egy új íz/alapanyag bevezetéséhez 2-3 napra van szükség, ezzel kapcsolatban részletes információkat az alábbi -> youtube videóban osztok meg veletek.

Ha nem okoz problémát, fokozatosan lehet növelni az adagot, (de maximum 1 teáskanálnyi mennyiségig 10 éves korig). 2 éven aluli gyermekeknek nem ajánlott túl sok rostot tartalmazó ételeket kínálni. Ennek oka, hogy elég hamar jól lakhatnak még az előtt, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát és egyéb tápanyagot fogyasztanának.

Hogyan, milyen formában célszerű kínálni a chia magot a babáknak, gyerekeknek?

‼️A chia magot CSAK akkor szabad csecsemőknek illetve gyerekeknek kínálni, ha azokat előtte folyadékba kevertük/áztattuk (pl. víz, tej, joghurt, gyümölcslé) és teljesen megduzzadt. Fogyasztás előtt ellenőrizd, hogy gél vagy zselés állagú-e, amennyiben igen, kínálhatod gyermekednek.

Chia mag székrekedés ellen?

Sok kisgyermek szenved székrekedéstől. A chia mag olyan élelmiszer, mely bizonyos esetekben segíthet ebben a problémában. Bár egyetlen étel sem varázstabletta, mely egyértelműen minden gyerkőc esetében megoldás, de ha egy héten át keversz a gyermek ételébe beáztatott chiát, az jó módszer lehet a székrekedés leküzdésére. (Ne feledd, ez a módszer akkor működhet, ha a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás társul mellé.)

★Tipp: A chia magokat légmentesen záródó edényben tárold. Az egész magvak szobahőmérsékleten akár 18 hónapig, míg az őrölt chia magok rövidebb ideig, de akár 1 évig is elállnak hűtőszekrényben.

Ha bizonytalan vagy melyik alapanyagot mikor kell bevezetni a babád étrendjébe, ajánlom figyelmedbe a hozzátáplálási kisokost, melyet az alábbi linken érsz el:

https://manomenu.hu/hozzataplalasi-naplo-hozzataplalasi-kisokos/

Hozzátáplálással kapcsolatos eszközöket keresel? Nézz szét webshopunkban is -> shop.manomenu.hu

Forrás:

Harvard T.F. Chan School of Public Health. (n.d.). The Nutrition Source: Chia Seeds. Retrieved November 3, 2021.

García Jiménez S, Pastor Vargas C, de las Heras M, Sanz Maroto A, Vivanco F, Sastre J. (2015). Allergen characterization of chia seeds (Salvia hispanica), a new allergenic food. J Investig Allergol Clin Immunol, 25(1):55-6. Retrieved November 3, 2021.

https://newwaysnutrition.com/babies/chia-seeds-for-babies/?fbclid=IwAR3B9EgrgZLAPn8U0vGnhSXiUIVqI3NmPAV1_2sw9DPuqnVWwLpiyYaIRqw

https://solidstarts.com/foods/chia-seed/?fbclid=IwAR1UBRhEt0re98O2K0qf7sEqi5W3g6KKguXHG92oEHJqMiku8YcetInC2bA

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/chiamag_csak_ennyit_lehet_enni?fbclid=IwAR0yGKW94IjKcG08WtZr-Q8eHwqlqbsDmDUfdNhILvosNABT3S-zg05l7ew

ALAPANYAG KISOKOS