A brokkoli az egyik legjobb természetes „gyógyszerünk”. Ha tehetnénk, receptre írnánk fel. Összegyűjtöttünk mindent, amit tudnod kell erről a zöld csodáról. 

BROKKOLI

A brokkoliról sokan nem tudják, hogy a káposztafélékhez tartozik, és nagyon sokáig hazánkban sem ismertük igazán. Tulajdonképpen az utóbbi években lett csak népszerű ez a rügyecske, pontosabban rügyecskék, mert magyar fordításban ezt jelenti az olasz broccoli szó. Azt viszont bátran kijelenthetjük, rengeteget nyertünk azzal, hogy ma már mindenki számára elérhető. Ha lehetne, receptre írnánk fel kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Hiszen a brokkoli

  • kitűnő „védőszer” a betegségekkel szemben
  • C-vitaminban nagyon gazdag (20 dkg elfogyasztásával már biztosítjuk a napai C-vitamin mennyiségünket), ezen felül tartalmaz még
  • A-, B1,2,3,5,6-vitamint, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket és bétakarotint is.
  • Rosttartalma 2,6 gramm,
  • míg fehérjéből 2,82 gramm van benne.
  • Igazi antioxidáns zöldség, amelynek a
  • kalóriatartalma is nagyon alacsony (24 Kcal/100g).

Természetesen a brokkolira is igaz, hogy főzéskor veszíthet az értékeiből, ezért – ha csak tehetjük – inkább pároljuk. Rózsáira szedve hozzátápláláskor ugyanis nem kell feltétlenül pürésíteni sem. Persze ha a gyermekünk valamiért nem bírja az illatát, mert – lássuk be –, az elég jellegzetes, érdemes „csalni” a pürésítéssel.

A brokkoli további pozitívumai

Hihetetlen, hogy mennyi mindent „tud” ez a zöldség. Ha eddig nem szerettétek, és csak ritkán került terítékre, érdemes átállni a brokkoli rendszeres fogyasztására. Hiszen a brokkoli

  • nagyon laktat,
  • minden része, a szára is, remekül fogyasztható (bár ez utóbbi gázosítóbb),
  • nagyon hamar elkészíthető, mert villámgyorsan megpuhul (párolás: 5 perc, főzés: 7-10 perc, mikróban – ha muszáj – 6-8 perc),
  • segíti az emésztést,
  • csökkenti a székrekedést,
  • segíti az agyműködést (a felnőtteknél is),
  • immunerősítő,
  • csökkenti a rák kialakulásának lehetőségét,
  • gyulladáscsökkentő hatású,
  • szíverősítő,
  • vérnyomáscsökkentő,
  • csökkenti a koleszterinszintet is,
  • segít a 2-es típusú diabétesz kezelésében,
  • erősíti a csontokat, nem utolsó sorban pedig
  • védi a fogakat is.

Ennyi jó tulajdonság után, remélem, te sem gondolkozol túl sokáig azon, hogy egyetek-e brokkolit.

A brokkoli bevezetése

A brokkoli az a zöldségfajta, amely viszonylag hamar, már 7-8 hónapos korban bevezethető. Korábban azért nem javasoljuk, mert gázokat okozhat, és ez az „előkészítetlen” pociknak még nem lenne szerencsés.

Készítheted pürésítve, ahogy erre fent már utaltunk, de ha te a BLW (Baby Led Weaning), vagyis a darabos hozzátáplálás híve vagy, a brokkoli a te zöldséged. A gyerekeknek nagyon tetszik ez a rózsáira szedett „minifa”, amelyet megfelelő elkészítéssel – általában – szívesen meg is kóstolnak.

Elkészítési lehetőségek több tucatját találhatod meg a ManóMenü receptgyűjteményében  

Érdemes hát kísérletezni, de arra mindenképp ügyelj, hogy tényleg ne lépd túl a főzési, párolási időt. Minél tovább főzzük ugyanis a brokkolit, annál jobban fog puffasztani.

Honnan tudjuk, hogy friss a brokkoli?

A brokkoli május közepétől november közepéig terem, tehát tulajdonképpen – a téli időszak kivételével – állandóan szezonja van. Mégis figyelnünk kell arra, hogy valóban frisset vegyünk. Ezt onnan tudjuk, hogy

  • a brokkoli rózsája tömör,
  • a rügyek szorosan sorakoznak egymás mellett,
  • a növény színe pedig ép zöld, nem sárgul, nem barnul.

Csak akkor vegyük meg a brokkolit, ha semmilyen elszíneződést nem látunk rajta. A brokkoli ugyanis képes virágba borulni, és akkor már nem alkalmas fogyasztásra.

Nem kell attól tartanunk, hogy túl vegyszerezett lenne, hiszen a brokkoli kevés extra növényvédelmet igényel.

 Hogyan tároljuk a brokkolit?

Hűtőben 4-5 napig eláll, ha nem fedjük le vagy be.

Ha azonban hosszútávon gondolkodunk, válasszuk a fagyasztást  A brokkoli ugyanis jól fagyasztható blansírozás után, esetleg pürésítve. Ehhez érdemes körülnézni a ManóMenü speciális tárolóedényei között.

A brokkoli akkor őrzi meg sokáig a szép színét, ha főzés után pár másodpercre jeges vízbe tesszük.

Ha lennének még kérdéseid a brokkolival kapcsolatban, bátran írj nekünk!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This