Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Fantasztikus házi szörp recept Horváth Katától és a Csobánc Ízétől.

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Fontos hogy ne közút melletti bokrokról/fáról szedjük, mert ott nagyon poros+ a kipufogó gázok és kormok is szennyezik. A szántóföldek közvetlen közelében lévő bodzákat is kerüljük – jusson eszünkbe, mennyi haszonnövényt permeteznek tavasszal, éppen ebben az időszakban!

Az ideális bodzabokrok kisforgalmú utak/bekötőutak mentén találhatóak, távol a szántóktól, vízpartokon, erdőszélen vagy mezők szegélynövényzetében. Gyűjtsük a virágokat szép időben, amikor ki vannak nyílva, szellős zsákba vagy kosárba, a nejlonzacskót kerüljük, hiszen pillanatok alatt megfonnyadhatnak benne a virágok! A bodzavirág gyűjtés családi kiránduláshoz is remek program…csak egy karkosár kell hozzá.

bodazvirág


Olyan virágokat szedjünk aminek a tányérján már minden virág kinyílt, és a szárán nincsen fekete, ragadós váladék. A tányér alatt ollóval elvágjuk és mehet is a kosárba.
Az akácvirágszörp készítése is hasonlóképp működik, erre párhuzamosan ki fogok térni. Az akácvirágnál akkor a legjobb a szedés, ha a fürtön már teltek a szirmok és láthatóan körbe dongják a méhek…akkor már szépen van benne nektár.

Otthon elkészítjük a szirupot

Én 1 liter vìz/ 80 dkg cukorral főzöm és így kb 1: 7 arányú szörpöm lesz. Aki nem szeretné ilyen édesre az veheti kevesebbre a cukrot, de akkor a hígítási arány kisebb lesz.
Szirup főzése:

  • A vizet lassan forraljuk a cukorral, amit addig keverünk amíg a cukor teljesen fel nem olvad.
  • Ha habosodna, akkor azt egy szűrővel, vagy kanállal leszedjük.
  • Félre tesszük hűlni.
  • Ha kézmelegre hűlt, liter sziruponként egy negyed citrom levét hozzácsavarjuk, ha kezeletlen héjú citromunk van, akkor facsarás után beledobjuk a lébe a héját is.
  • Ha nincs citrom, akkor ki lehet váltani citromsavval, vagy patikai aszkorbin savval. Literenként egy fél mokkás kanál elég.

Amíg hűl a szirup, előkészítjük a virágokat

  • Bodzánál literenként legalább 5-6 nagy tányér bodzát számoljunk.
  • Akácnál literenként legalább 10 fürt virággal kalkuláljunk. Minél több virágot teszünk bele, annál erősebb aromája lesz majd a szörpnek.
  • A virágokat nem szabad mosni, mert kimegy belőle a virágpor. A bodzánál az alsó zöld szárat csak levágjuk, az akácnál a kezünkkel csak lehúzzuk a virágokat a fürtről.
  • A legalkalmasabb 5 literes nagy dunsztos üvegben összeállítani a szörpöt, de egy tiszta műanyag vödör, vagy egy lábos is tökéletes.
  • Beleszórjuk az edény aljába a virágokat és leöntjük a langyos sziruppal. Az edényt egy tiszta ruhával le kell takarni, és lehetőleg hűvösebb helyen(napfénytől védve) 2 napig ázni hagyjuk úgy, hogy naponta 1x-2x átkeverjük.
  • Ezután leszűrjük. Legegyszerűbben úgy lehet csinálni, hogy a szűrőnket egy félbe hajtott textilpelenkával kibéleljük és azon öntjük át. A textil így az apróbb lebegő részeket is megszűri.
    Elsődlegesen így már kész is a szörp.

Üvegbe töltve hűtőben kb. 1 hétig így is eláll, vagy ki lehet adagolni jégkocka tartóba, és fagyasztva tárolni, majd nyáron csak 1-2 kockát a pohár vízbe dobni.

bodzaszörp készítése tartósítószer nélkül leírás

 

Ha télire is tennénk el pár üveggel, akkor a szörpöt felforraljuk, megvárjuk, hogy a habját elfője, és még forrón, tiszta üvegekbe merjük. Az üvegeket fejre állítjuk legalább 20 percre. Ha kihűlt, címkézzük, és mehet a kamra polcra.

Menta, citromfű esetében az eljárás ugyanez. A füvek esetében literenként egy erős maroknyi mennyiséggel számoljunk.
Levendula szörpnél liter szirup / 20- 25 gramm szárított virág.

Ha különleges szörpöt szeretne valaki, ajánlom a rozmaringot és a kakukkfüvet.

Számos finom és kipróbált receptet találsz a weboldalon -> ManóMenü/receptek

Nézz szét webshopunkban is -> www.shop.manomenu.hu

Forrás:

https://csobanc-ize.webnode.hu/

hellovidek.hu

ALAPANYAG KISOKOS