A kelbimbó az egyik legjobb fehérjeforrás. Nem gondoltad volna, igaz? Pedig milyen jó, hogy van egy újabb alternatívája a húsnak, amelyből általában ki szoktuk elégíteni a magunk és gyermekeink fehérjeszükségletét. De nem csak ez a klassz a kelbimbóban, vagy ahogy az angolok hívják „brüsszeli káposztában”! Hogy nem szeretitek? Mindjárt meg fogjátok.

Mit tartalmaz a kelbimbó?

Már egy adagja is bőven fedezi a napi C- és K-vitamin-szükségletünket, de van benne

  • A- és B6-vitamin, folsav, kálium és mangán is.
  • Alacsony kalóriatartalmú,
  • nincs benne zsír, de fitonutriens-tartalma jelentős.

Miért szeressétek meg a kelbimbót?

Amiért minden zöldséget és gyümölcsöt: mert nagyon egészséges.

  • Csökkenti az elhízás kockázatát, amely sajnos már a kisgyermekeket is veszélyezteti,
  • nem beszélve a rák kialakulásáról.
  • Ezenfelül erősíti a csontokat is, amely egy eleven baba esetében nem utolsó szempont.
  • A vitaminjainak köszönhetően „ápolja” a bababőrt és
  • óvja a szem egészségét is.
  • Ezen kívül a kelbimbó antibiotikus,
  • gomba ellen védő,
  • gyulladáscsökkentő és
  • fertőtlenítő hatású is.
  • Segíti a sebgyógyulást, valamint
  • gátolja a Helicobacter pilory szaporodását.

Miért kesernyés a kelbimbó?


Te is azért nem szereted, mert kesernyés? Próbálj ezentúl másként gondolni rá. A kelbimbó különleges aromáját, ízvilágát a benne található kéntartalmú vegyületek (pl. sinigrin, szulforafán, klorofill, egyéb indolvegyületek) okozzák. Ijesztően hangzik? Pedig csak hálásak lehetünk értük.

Ezeknek az anyagoknak köszönhetjük ugyanis, hogy ha rendszeresen fogyasztunk kelbimbót, sikeresen megakadályozhatjuk a legtöbb betegség kialakulását. Igen, úgy látszik, ezt a furcsa szagot és ízt ők sem bírják. De te mindenképpen próbálkozz meg vele, lejjebb meg is írom, hogyan.

A kelbimbó hátránya

Mint a legtöbb K-betűs zöldség, sajnos a kelbimbó is puffaszt, tehát erre mindenképpen figyeljünk oda, ha a gyermekünk amúgy is érzékenyebb pocakkal van megáldva.

A kelbimbó csak akkor keserű, ha rosszul főzzük

  1. A kisebb és friss méretű kelbimbók édesebbek, tehát mindenképp ilyet válasszunk a piacon vagy az üzletekben.
  2. Általában párolva vagy megfőzve szoktuk fogyasztani, de nagyon kell ügyelnünk arra, hogy ne főzzük túl! Az a „rettenetes” kesernyés íz ugyanis ekkor „jön ki belőle”.
  3. Ha viszont párolással, sütéssel vagy pirítással (!) készítjük almával, szőlővel, dióval vagy krumplival együtt, igazán különleges finomságot kaphatunk.

Sosem gondoltál még így a kelbimbóra, igaz? Kísérletezz bátran, és készíts belőle édességet! Miért ne?

(Számos egyéb kelbimbós receptet találsz a Manó Menü oldalán is.)

Tárolása

Azt javaslom, hogy külön zacskóban tartsuk a hűtőszekrényben, de ne sokáig. Minél tovább áll a kelbimbó, annál kevésbé ízletes. Igyekezzünk frissen megenni.

Fagyasztása

A kelbimbót mindenképp blansírozzuk 5-6 percig fagyasztás előtt, ha szeretnék megőrizni a frissességét. Fagyasztóban kb. 8 hónapig áll így el.

Mikortól adjunk kelbimbót a kisbabánknak?

9-10 hónapos kortól darabosabb püréként vagy puha darabos falatokként.  A Hozzátáplálási Kisokosban (link oda) részletes információkat olvashatsz arról, hogyan érdemes bevezetni ebben a korban az új ételeket.

 

Pin It on Pinterest

Share This