A kelbimbó az egyik legjobb fehérjeforrás. Nem gondoltad volna, igaz? Pedig milyen jó, hogy van egy újabb alternatívája a húsnak, amelyből általában ki szoktuk elégíteni a magunk és gyermekeink fehérjeszükségletét. De nem csak ez a klassz a kelbimbóban, vagy ahogy az angolok hívják „brüsszeli káposztában”! Hogy nem szeretitek? Mindjárt meg fogjátok.
Mit tartalmaz a kelbimbó?
Már egy adagja is bőven fedezi a napi C- és K-vitamin-szükségletünket, de van benne
- A- és B6-vitamin, folsav, kálium és mangán is.
- Alacsony kalóriatartalmú,
- nincs benne zsír, de fitonutriens-tartalma jelentős.
Miért szeressétek meg a kelbimbót?
Amiért minden zöldséget és gyümölcsöt: mert nagyon egészséges.
- Csökkenti az elhízás kockázatát, amely sajnos már a kisgyermekeket is veszélyezteti,
- nem beszélve a rák kialakulásáról.
- Ezenfelül erősíti a csontokat is, amely egy eleven baba esetében nem utolsó szempont.
- A vitaminjainak köszönhetően „ápolja” a bababőrt és
- óvja a szem egészségét is.
- Ezen kívül a kelbimbó antibiotikus,
- gomba ellen védő,
- gyulladáscsökkentő és
- fertőtlenítő hatású is.
- Segíti a sebgyógyulást, valamint
- gátolja a Helicobacter pilory szaporodását.
Miért kesernyés a kelbimbó?
Te is azért nem szereted, mert kesernyés? Próbálj ezentúl másként gondolni rá. A kelbimbó különleges aromáját, ízvilágát a benne található kéntartalmú vegyületek (pl. sinigrin, szulforafán, klorofill, egyéb indolvegyületek) okozzák. Ijesztően hangzik? Pedig csak hálásak lehetünk értük.
Ezeknek az anyagoknak köszönhetjük ugyanis, hogy ha rendszeresen fogyasztunk kelbimbót, sikeresen megakadályozhatjuk a legtöbb betegség kialakulását. Igen, úgy látszik, ezt a furcsa szagot és ízt ők sem bírják. De te mindenképpen próbálkozz meg vele, lejjebb meg is írom, hogyan.
A kelbimbó hátránya
Mint a legtöbb K-betűs zöldség, sajnos a kelbimbó is puffaszt, tehát erre mindenképpen figyeljünk oda, ha a gyermekünk amúgy is érzékenyebb pocakkal van megáldva.
A kelbimbó csak akkor keserű, ha rosszul főzzük
- A kisebb és friss méretű kelbimbók édesebbek, tehát mindenképp ilyet válasszunk a piacon vagy az üzletekben.
- Általában párolva vagy megfőzve szoktuk fogyasztani, de nagyon kell ügyelnünk arra, hogy ne főzzük túl! Az a „rettenetes” kesernyés íz ugyanis ekkor „jön ki belőle”.
- Ha viszont párolással, sütéssel vagy pirítással (!) készítjük almával, szőlővel, dióval vagy krumplival együtt, igazán különleges finomságot kaphatunk.
Sosem gondoltál még így a kelbimbóra, igaz? Kísérletezz bátran, és készíts belőle édességet! Miért ne?
(Számos egyéb kelbimbós receptet találsz a Manó Menü oldalán is.)
Tárolása
Azt javaslom, hogy külön zacskóban tartsuk a hűtőszekrényben, de ne sokáig. Minél tovább áll a kelbimbó, annál kevésbé ízletes. Igyekezzünk frissen megenni.
Fagyasztása
A kelbimbót mindenképp blansírozzuk 5-6 percig fagyasztás előtt, ha szeretnék megőrizni a frissességét. Fagyasztóban kb. 8 hónapig áll így el.
Mikortól adjunk kelbimbót a kisbabánknak?
9-10 hónapos kortól darabosabb püréként vagy puha darabos falatokként. A Hozzátáplálási Kisokosban (link oda) részletes információkat olvashatsz arról, hogyan érdemes bevezetni ebben a korban az új ételeket.