Az értékes KELBIMBÓ

Tegye fel a kezét: ki szereti a kelbimbót?

Tudom, elég megosztó étel ez a – talán kissé szokatlan – zöldség, pedig hihetetlenül jótékony hatással bír a szervezetünkre. Egy kis kedvcsináló gyanánt összeszedtem, hogy mi mindenben lehet a segítségünkre, ha rendszeresen fogyasztjuk. 

 Gyermekednek már 9-10 hónapos kortól kínálhatod a kelbimbót; darabosabb püréként vagy puha, darabos falatokként. (A Hozzátáplálási Kisokosban részletes információkat olvashatsz arról, hogyan érdemes bevezetni ebben a korban az új ételeket.)

 Ez a mini káposzta valóságos raktára az értékes tápanyagoknak: vitamintartalma (A, B1, B2, B6, C, E és K), valamint ásványi anyag tartalma (vas, foszfor, kálium, magnézium, mangán) különösen kívánatossá teszi.

 A kelbimbó csökkenti az elhízás kockázatát is, amely sajnos már a kisgyermekeket sem kerüli el. Emellett erősíti a csontokat is, ami egy eleven baba esetében nem utolsó szempont. A vitaminjainak köszönhetően „ápolja” a bababőrt és óvja a szem egészségét is.

 Mindezeken felül ez a zöldség antibiotikus hatással bír: véd a gomba ellen, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású is. Ez mind szép és jó… … de Te is azért nem szereted, mert kesernyés? Próbálj ezentúl másként gondolni rá! A kelbimbó különleges aromáját, ízvilágát a benne található kéntartalmú vegyületek (pl. sinigrin, szulforafán, klorofill, egyéb indolvegyületek) okozzák. Ijesztően hangzik? Pedig csak hálásak lehetünk értük! Ezeknek az anyagoknak köszönhetjük ugyanis, hogy ha rendszeresen fogyasztunk kelbimbót, sikeresen akadályozhatjuk meg a legtöbb betegség kialakulását. Igen, úgy látszik, ezt a furcsa szagot és ízt ők sem bírják… De te mindenképpen próbálkozz meg vele, írom is lejjebb, hogy hogyan!

Mint a legtöbb K-betűs zöldség, sajnos a kelbimbó is puffaszt, tehát erre mindenképpen figyeljünk oda, ha a gyermekünk amúgy is érzékenyebb pocakkal van megáldva.

A kelbimbó elkészítése:

 A kisebb és friss méretű kelbimbók édesebbek, tehát mindenképpen ezeket válasszuk a piacon vagy az üzletekben!

 Általában párolva vagy megfőzve szoktuk fogyasztani, de nagyon kell ügyelnünk arra, hogy ne főzzük túl! Az a „rettenetes” kesernyés íz ugyanis ekkor „jön ki belőle”.Ha viszont párolással, sütéssel vagy pirítással (!) készítjük almával, szőlővel, dióval vagy krumplival együtt, igazán különleges finomságot kaphatunk.

Tárolása:

❗️ Azt javaslom, hogy tartsd külön zacskóban a hűtőszekrényben, de ne sokáig! Minél tovább áll a kelbimbó ugyanis, annál kevésbé lesz ízletes. Igyekezzünk hát frissen elkészíteni!

✅ Fagyasztása: A kelbimbót mindenképp blansírozzuk 5-6 percig fagyasztás előtt, ha szeretnék megőrizni a frissességét. Fagyasztóban kb. 8 hónapig áll így el.

❓ Kedvet kaptál egy jó kis kelbimbós recept kipróbálásához? Inspiráló ötleteket találsz a weboldalon!

➡️https://manomenu.hu/receptek/

Forrás:

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/miert_egyunk_sok_kelbimbot/20141110142702

https://tudatosvasarlo.hu/mi-fan-terem-kelbimbo/?fbclid=IwAR24PiEt1TtMUQTyLsRcsnFBnmVyV7twTthNayTyoFIEl5wpiM8k0qug0C8

ALAPANYAG KISOKOS