A rukkoláról rendszerint az jut eszünkbe, hogy csípős és keserű. Pedig az igazán friss és nem vadon termett rukkola még a gyermekeknek is ízlik. Szeretném, ha közelebbről is megismernéd, mert nagyon sokféleképpen felhasználhatod, és rengeteg étel ízér feldobhatod vele a családnak. Az élettani hatásairól nem is beszélve.

Illetve nagyon is beszéljünk csak róla, mert a tudósok szerint a rukkola az a növény, amely kiemelt szerepet játszhat a rák legyőzésében is. Amit biztosan tudunk eddig róla:

  • alacsony kalóriatartalmú;
  • magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K) és az
  • ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma;
  • csökkenti a gyomorsav mennyiségét;
  • segíti az emésztést;
  • erősíti a csontokat;
  • rendbe hozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét;
  • kismamáknál csökkenti a rosszulléteket;
  • gyorsítja a sebgyógyulást és
  • jó a tüdőnek.

Az ősidőkben még külsőleg is használták szeplők ellen és hajnövekedésre, sőt a testszag elkendőzésére is, de szerintem mi megmaradhatunk az isteni rukkolás finomságok elkészítésénél.

Gyermeknek rukkola?

Biztosan felmerül benned ez a kérdés pont azért, mert a rukkolának valóban erős, jellegzetes íze van. Nem véletlenül hívják borsmustárnak, hiszen az aromája emlékeztet

  • a borsra,
  • a mustárra,
  • a tormára, de akár
  • a mogyoróra is egyszerre.

A boltokban és a piacon előre nem tudhatjuk biztosan, mennyire fog csípni a rukkola, de pár dologra érdemes odafigyelni:

  • a kisebb és világosabb levelek enyhébb ízűek, mint a nagyobbak.
  • a termesztett rukkola kevésbé erős, mint a vadontermő sötétzöld színű,
  • minél hamarabb fogyasztjuk el, annál kevésbé fog csípni.

 

Honnan tudom, hogy friss a rukkola?

 

Egyforma színű leveleket válasszunk a boltban vagy a piacon. Ha boltból vesszük, mindenképpen nézzük meg, hogy maximum 1 napos legyen.

Ne vedd meg a rukkolát a piacon sem, ha sárgás vagy fonnyadt leveleket látsz rajta. Ez arról árulkodik, hogy a rukkolát nem frissen árulják.

 

A rukkola előkészítése

  • Szedegessük le a fásabb szárakat róla.
  • Mossuk el alaposan a növényt.
  • Csöpögtessük le, és szárítsuk meg konyharuhán, vagy törölgessük szárazra.
  • Száraz kendőben a hűtőben egy hétig is eláll. Anélkül viszont nagyon gyorsan megfonnyad és ehetetlen lesz.

 

Hogyan fogyasszuk a rukkolát?

Elsősorban salátaként más zöldségekkel keverve, de akár önállóan is ehetjük. Mindenhogyan nagyon finom, ha valóban friss rukkolával van dolgunk. De a salátán kívül felhasználhatjuk

  • olajon megpárolva tésztával, rizzsel;
  • levesek ízesítéséhez,
  • mártogatósok fűszerezéséhez,
  • pástétomban,
  • szendvicsekhez díszítésnek, vagy
  • pizzára oregánó helyett is.

 

Javaslom, hogy jó apróra vágd fel a rukkola leveleit, ha nem salátába szánod, hogy az ízének ereje ne ütközzön ki túlságosan, ugyanakkor mégis érezhető legyen kellemes aromája.  Nagyon illik a csirkéhez, halhoz, krumplis, paradicsomos és tojásos ételekhez.

Pin It on Pinterest

Share This