A rukkoláról rendszerint az jut eszünkbe, hogy csípős és keserű. Pedig az igazán friss és nem vadon termett rukkola még a gyermekeknek is ízlik. Szeretném, ha közelebbről is megismernéd, mert nagyon sokféleképpen felhasználhatod, és rengeteg étel ízér feldobhatod vele a családnak. Az élettani hatásairól nem is beszélve.
Illetve nagyon is beszéljünk csak róla, mert a tudósok szerint a rukkola az a növény, amely kiemelt szerepet játszhat a rák legyőzésében is. Amit biztosan tudunk eddig róla:
- alacsony kalóriatartalmú;
- magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K) és az
- ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma;
- csökkenti a gyomorsav mennyiségét;
- segíti az emésztést;
- erősíti a csontokat;
- rendbe hozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét;
- kismamáknál csökkenti a rosszulléteket;
- gyorsítja a sebgyógyulást és
- jó a tüdőnek.
Az ősidőkben még külsőleg is használták szeplők ellen és hajnövekedésre, sőt a testszag elkendőzésére is, de szerintem mi megmaradhatunk az isteni rukkolás finomságok elkészítésénél.
Gyermeknek rukkola?
Biztosan felmerül benned ez a kérdés pont azért, mert a rukkolának valóban erős, jellegzetes íze van. Nem véletlenül hívják borsmustárnak, hiszen az aromája emlékeztet
- a borsra,
- a mustárra,
- a tormára, de akár
- a mogyoróra is egyszerre.
A boltokban és a piacon előre nem tudhatjuk biztosan, mennyire fog csípni a rukkola, de pár dologra érdemes odafigyelni:
- a kisebb és világosabb levelek enyhébb ízűek, mint a nagyobbak.
- a termesztett rukkola kevésbé erős, mint a vadontermő sötétzöld színű,
- minél hamarabb fogyasztjuk el, annál kevésbé fog csípni.
Honnan tudom, hogy friss a rukkola?
Egyforma színű leveleket válasszunk a boltban vagy a piacon. Ha boltból vesszük, mindenképpen nézzük meg, hogy maximum 1 napos legyen.
Ne vedd meg a rukkolát a piacon sem, ha sárgás vagy fonnyadt leveleket látsz rajta. Ez arról árulkodik, hogy a rukkolát nem frissen árulják.
A rukkola előkészítése
- Szedegessük le a fásabb szárakat róla.
- Mossuk el alaposan a növényt.
- Csöpögtessük le, és szárítsuk meg konyharuhán, vagy törölgessük szárazra.
- Száraz kendőben a hűtőben egy hétig is eláll. Anélkül viszont nagyon gyorsan megfonnyad és ehetetlen lesz.
Hogyan fogyasszuk a rukkolát?
Elsősorban salátaként más zöldségekkel keverve, de akár önállóan is ehetjük. Mindenhogyan nagyon finom, ha valóban friss rukkolával van dolgunk. De a salátán kívül felhasználhatjuk
- olajon megpárolva tésztával, rizzsel;
- levesek ízesítéséhez,
- mártogatósok fűszerezéséhez,
- pástétomban,
- szendvicsekhez díszítésnek, vagy
- pizzára oregánó helyett is.
Javaslom, hogy jó apróra vágd fel a rukkola leveleit, ha nem salátába szánod, hogy az ízének ereje ne ütközzön ki túlságosan, ugyanakkor mégis érezhető legyen kellemes aromája. Nagyon illik a csirkéhez, halhoz, krumplis, paradicsomos és tojásos ételekhez.
Ha bizonytalan vagy mikor melyik alapanyagot célszerű bevezetni a babád étrendjébe, töltsd le a hozzátáplálási kisokost.
Hozzátápláláshoz szükséges eszközöket keresel? Nézz szét webshopunkban: www.shop.manomenu.hu
Forrás:
A rukkola 9 egészségvédő hatása – Egészségtér (egeszsegter.hu)
Rukkola: keserű, de egészséges | Házipatika (hazipatika.com)