A füge fantasztikus ereje

A füge ma már hazánkban is egyre gyakrabban termesztett gyümölcs, hiszen a forró nyaraink kedveznek a növekedésének. Tudtátok, hogy léteznek 10-12 méter magasságú fügefák is? Na persze az ilyeneket inkább a földközi-tengeri országokban kell keresnünk. Itthon inkább az alacsonyabb fügebokor népszerű.

Úgy gondolom, ennek ellenére még mindig keveset tudunk erről az értékes gyümölcsről, pedig ásványianyag- és vitaminösszetételének köszönhetően számos pozitív egészségügyi hatása van.

Mit tartalmaz a füge?

 A fügében van

  • A-, B-, C- és sok K-vitamin,
  • kis mennyiségben tiamin, riboflavin, niacin,
  • nagyobb mennyiségben kálium, kálcium, foszfor, magnézium, valamint
  • nátrium, cink, réz, mangán és vas.

Mivel a füge szénhidrátdús, kiválóan laktat, nem beszélve arról, hogy különleges gyógyhatással is bír:

  • segíti az emésztést, amely székrekedéses gyermekeknél kifejezetten hasznos lehet (hashajtó hatású), ugyanakkor
  • gyulladásgátló is, valamint
  • antioxidáns,
  • bőrnyugtató (ekcéma ellen is jó lehet),
  • ezen felül méregtelenítő hatással is bír,
  • sőt, még a köhögést is csillapítja.

Tehát ha eddig nem ettetek otthon fügét, érdemes elkezdeni a fogyasztását, mert sokat segíthet majd a meghűléses időszakokban is.

Miért jó még a füge?

A füge kifejezetten édes, mégis inkább enyhe ízű. A közhiedelemmel ellentétben azonban alacsonyabb kalóriatartalmú és nincs benne zsír. Kiváló rostforrás, ezért érdemes becsempészni az étkezésekbe saláta vagy szósz formájában is.

Mikortól kaphat a gyermekünk fügét?

A friss fügét már 7-8 hónapos kortól áttörve vagy darabos püré formájában adhatjuk a kicsiknek. Az aszalványokra azonban más szabály érvényes: darálva, mosva 9 hónapos kortól, darabolva vagy egészben pedig 3 éves kor után adhatjuk. (Figyeljünk rá, hogy kén-dioxid mentes legyen.)

A füge nem tartozik az allergének közé, ezért bátran adhatjuk a kicsiknek is, arra azonban figyelni kell, hogy keresztallergia ennek ellenére kialakulhat. Ha nálatok valaki allergiás a nyírfapollenre, a latexre, esetleg az eperfa családjába tartozó gyümölcsökre (cukoralma, narancseper), inkább legyetek óvatosak.

Hogyan fogyasszuk a fügét?

A fügének számos felhasználási módja van. Mi általában nyersen vagy aszalva ismerjük, de érdemes lekvárt és – ahogy fent már említettem – húsok mellé fügeszószt is készíteni belőle. De joghurtba keverve is kiváló finomságot kapunk.

A fügét érdemes frissen megvásárolni, erre a nyárvégi, koraőszi időszak a legjobb, aszalt formájában azonban bármikor hozzájuthatunk.

Milyen a friss füge?

Puha és lilás, semmiképpen sem zöld. A zöld füge még éretlen és keserű. Ha viszont szétfolyik és erjedni kezd, akkor már túlérett a gyümölcs. Csak ép kocsányú és héjú fügét vegyünk meg, különben hamar megromlik és megsavanyodik.

Előkészítése és tárolása

A fügét mindig alaposan mossunk meg, majd vágjuk le a szárát. Nem muszáj meghámozni, hiszen a héja is ehető, de ha lekvárt vagy szószt készítünk belőle, inkább héja nélkül tegyük azt. Ami viszont alapszabály, hogy a kocsánynál mindenképp szedjük le a héjrészt is. Ezután keresztben vágjuk be és úgy nyissuk szét a gyümölcsöt.

Sajnos a friss fügét nem lehet sokáig eltárolni, mihamarabb meg kell enni vagy lekvárt készíteni belőle. A hűtőben is csak a vastagabb héjú tartható el 2-3 napig.

Ha nagyobb mennyiséghez jutottunk hozzá, akkor viszont érdemes megpróbálkoznunk az aszalással is. Az aszalt fügét ugyanis később müzlikhez, süteményekhez is remekül fel tudjuk használni. A füge remekül fagyasztható is, érdemes kis darabokra felvágva vagy püréként eltenni.

Ha fagyasztani szeretnéd, arra is van lehetőség: egészben, félbe vágva vagy akár püré formájában is. A fagyasztáshoz válaszd ki az érett és puha fügéket, amelyeknek selymes tapintású a bőre és édes illata van. Mosd meg alaposan hideg víz alatt, majd szárítsd meg óvatosan egy tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel. Döntsd el, hogy egészben szeretnéd-e fagyasztani a fügéket, vagy felszeletelve, majd helyezd fagyasztózacskókba és mehet is a fagyasztóba.

Ha pürét készítettél és azt szeretnéd lefagyasztani, sok hasznos információt találsz az alábbi blog bejegyzésemben -> ManóMenü/blog/hogyan fagyasszunk le püréket? Fagyasztáshoz használj például zárható pürétartót, amelyek garantálják a frissen tartást.

Összefoglalva, a füge egészséges és ízletes gyümölcs, amely kiváló választás lehet a gyerekek számára. Kínáljuk változatos formában, és ügyeljünk arra, hogy mértékkel fogyasszák. A füge gazdag tápanyagokban, és könnyen beilleszthető az étrendjükbe érett gyümölcs vagy akár szárított változat formájában.

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

Füge: a mézédes gyógynövény | Házipatika (hazipatika.com)

A füge 10 áldásos hatása – Napidoktor

https://solidstarts.com/foods/fig/

ALAPANYAG KISOKOS