5 tipp, hogy stresszmentes legyen a Karácsony

Blogunk írója Domokos Kata, korábban ő volt a Gyerekzsivaj blog megálmodója, jelenleg női coach-ként segíti az ügyfeleit.

Rajtad múlik, hogy mennyire lesz stresszmentes a karácsony!

Az utcákon már ünnepi világítás van, az üzletek karácsonyi díszítést kaptak, a plázákban állnak a feldíszített fák és minden reklám arról szól: vegyél-vegyél-vegyél ajándékot. Az édesanyák számára ez az év végi időszak talán még nagyobb kihívás, hiszen a napi mókuskerék mellett az ünnepi készülődést is be kell valahogy suvasztani a teendőlistákra.

Nem ritka ezért, hogy az anyukák karácsony estére már az idegösszeomlás szélén állnak a kapkodás, a túlvállalás, a hetek óta tartó folyamatos stressz miatt, hogy minden kész legyen és minden tökéletes legyen az ünnepekre. Ám ha belegondolsz, amit sokan hajszolunk és amiért kiborulunk, az valójában csak a körítés.

Tudod miért? Mert a gyermeked tényleg nem arra fog emlékezni 20 év múlva (de valószínűleg már jövő karácsonykor sem), hogy milyen volt az asztali dekoráció, hogy milyen papírba csomagoltad az ajándékot (jajaj, vagyis a Jézuska milyen ajándékba csomagolta.. bocs, kicsúszott a számom…). Sőt, hidd el, az ajándékra sem fog emlékezni!

De arra igen, hogy milyen volt az ünnepek hangulata a családotokban…

Ezért hagy osszak meg most veled néhány ötletet, hogy hogyan készülj az ünnepekre gyerekek mellett-agybaj nélkül!

5 tipp, hogy stresszmentes legyen a Karácsony

1. Teendő lista

Tarts tíz perces brainstormingot (gondold végig) és írd össze minden teendődet, ami most az eszedbe jut az ünnepekkel kapcsolatban.

Gondold át, mi az, ami nélkül nem ünnep az ünnep számodra? Írd is le, hogy neked mi kell ahhoz, hogy ünnepi hangulatod legyen, mikor mondod, hogy örömteli, szeretetteljes a karácsonyod? Nézd végig az első listát és húzz ki mindent, ami nem ezt szolgálja.

2. Egyszerűsíts!

Ha olyasmit húzol ki, ami nem fontos, de ettől még meg kell lennie, foglalkozni kell vele, akkor keress rá minél egyszerűbb megoldást.

Ha fontos a listádon, akkor meg pláne gondold át, hogyan tudnád könnyebben, gyorsabban megoldani!

A kulcsszó: ne ess túlzásokba! Pl. nem kell hatféle sütemény vagy ötféle hús, és nem kell az egész lakásba-minden ablakra-ajtóra dekoráció sem, lehetsz kicsit minimalistább. Fentebb már tisztáztuk, hogy nem a körítés a lényeg, ugye?

Rajtad kívül valószínűleg senki sem fogja hiányolni a fullos dekorációt, a gyermeked sem, a párod meg pláne! Elképzelhető szerinted, hogy mindez csak egy fejedben létező elvárás az ünnepek kapcsán és valójában nem is igazán fontosak ezek a részletek?

3. “Gyerek mellett” helyett “gyerekkel együtt” szemlélet!

Mi lenne, ha a készülődés fő motívuma a “gyerek mellett” helyett a “gyerekkel együtt” lenne? Kisbaba esetén még persze ez nem jön szóba, de többnyire nem is a helyváltoztatásra képtelen csecsemők miatt lehetetlenség haladni a teendőinkkel a szürke hétköznapokon sem.

Nézd meg, mi az, amibe a totyogódat(és a tőle nagyobbacskákat) már be lehet vonni. Ha már a díszítésnél maradunk: gyerekekkel közösen készített dekorációkkal is ünnepivé lehet varázsolni a lakást. A szívednek is kedvesebb lesz az összhatás, ha a gyerekek keze nyoma tűnik fel az alkotásokon. Mézeskalácsot együtt sütni például szuper délutáni program ovisokkal.

süss főzz együtt a gyerekkel

A dolgos kezek segíthetnek a takarításban is, persze tovább tart és nem lesz tökéletes, de gondolom ezt már úgyis elengedted gyerekek mellett. Kapjon a kicsi is kis seprűt-lapátot, gyerek vagy éppen igazi porszívót és engedd, hogy ott sertepertéljen körülötted.

4. Készíts tervet!

Ha már megvan, hogy mik azok a dolgok, amiket el kell intézned, amelyek fontosak számodra az ünnepi előkészületek során, akkor tervezd is meg, hogy mikor mivel fogsz foglalkozni!

Még csak most indul az ünnepi szezon, bőven van idő mindenre, ha egyenletesen elosztod a teendőket a hátralévő hetekre.

És hoppá, még valami: nem kell ám mindent egyedül csinálnod! De gondolom azért ez nem is így van a ti családotokban sem! Nézd meg ezért azt is, mi az, amit közösen szereztek be, intéztek el a pároddal, amihez ő is kell, vagy hétvégén tudtok rá időt szakítani!

Ha leírod és időzíted is a teendőidet, jó eséllyel nem marad el semmi fontos!

5. Letudás helyett megélés!

Az ünnep lényege, hogy együtt legyünk szeretteinkkel, azokkal, akik fontosak számunkra. Nem csak a karácsony üzenete ez, ez kellene, hogy áthassa minden egyes napunkat az évben.

Éppen ezért én nem hiszek a néhány napra kirakatba tett csodában, békességben és szeretetben.

A gyerekeid valószínűleg nem lesznek tekintettel az ünnepekre és karácsonykor is ugyanúgy összevesznek majd játék közben, mint bármely más napon. Vagy ellenkeznek azzal, amit kérsz tőlük (értsd: feszegetik a határaikat) A gyerekek szerencsére még őszinték és nem tudnak szerepet játszani, csak mert karácsony van.

Jó lenne, ha mi felnőttek tanulnánk tőlük és a színjáték (és Facebookra kitett, beállított fotók) helyett, hogy ez a karácsony is megvolt és letudtuk és túléltük, inkább a közös játék, élmények szerzése lenne a lényeg. Mert ezt tovább megőrizzük- ott legbelül!

Ahhoz pedig, hogy az előttünk álló időszak valóban arról szólhasson, ami valóban fontos, igenis kell, hogy mi édesanyák kihúzzunk néhány tételt a teendő listánkról!

Lehet, hogy gyermektelenül még több időnk (és erőnk, energiánk) volt az előkészületekre, de itt és most igenis az a kérdés, hogy mit választunk: katalógusba illő dekorációt és ünnepi menüt vagy boldog gyerekeket, akiket nem kell háttérbe szorítanunk (vagy fáskamrába zárnunk) a tökéletes ünnepi élmény hajhászása közben.

Hozz ma egy döntést, kötelezd el magad Te is a valódi értékek mellett és ennek mentén készülj – stresszmentesen – az ünnepekre!

Örömteli ünnepi készülődést kívánok!

Domokos Kata

domokoskata.hu

ALAPANYAG KISOKOS