Spárga a babák étrendjében

A spárga itthon viszonylag újkeletű zöldség, és még mindig sokan tartanak tőle. Mindenhol azt látjuk, azt halljuk, hogy nehéz vele bánni, mert csak az igazán friss hajtásokkal szabad dolgozni, és egyáltalán nem mindegy, hogyan és meddig főzzük. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a spárga egyáltalán nem olyan kényes alapanyag, mint amennyire félünk tőle. Igazi európai idényzöldség és most van a szezonja (áprilistól egészen június végéig). Nem halmoz semmilyen földben vagy vízben található dolgot (pl. nitrát), így ettől nem kell tartanunk.

Nézzük először a legfontosabb tudnivalókat a spárgáról:

  • lédús (93-95 százaléka víz)
  • kevés kalóriát tartalmaz (mindössze 20 Kcal/100 gramm)
  • vitamindús (a hajtásokban sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin, valamint karotin is van)
  • folsavban és aminosavakban (aszparaginsav) is gazdag, CH: 2 gramm (kifejezetten kevés benne a cukor)
  • magas kalcium-, foszfor-, vas-, nátrium-, káliumtartalmú, de van benne mégón, szilícium, klorofill (zöld spárgában) és molibdén is
  • különleges, üde ízű, könnyen emészthető, de gázokat okozhat.

Mikortól adhatunk spárgát a babáknak?

A kicsik körülbelül 9 hónapos kortól ehetik. Nekik inkább a hegyét adjuk, magunknak a szárát. Ne lepődjünk azonban meg, ha mind a baba pisije, mind a mi vizeletünk erősebb szagú lesz. Nincs semmi baj, ez a spárga rendkívül gazdag összetétele miatt van.

Spárgák típusai

Biztosan láttatok már világossárga és zöld (lilás) spárgát is. A színük attól függ, hogy a föld felett vagy alatta növekedtek-e (napfény hatására zöldülnek be). Ha barna, akkor viszont ne vegyétek meg, mert már kiszáradt. (Nézd meg a zacskóban az alját!) Legjobb része a puha és ízletes feje. A szára rostosabb, a hajtásai viszont kesernyések is lehetnek. (Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne friss, hanem inkább azt, hogy nem megfelelően termesztették. Ha spárgát veszünk, nyugodtan kóstoljuk meg! Ha mégis kesernyés, hámozzuk meg a spárgákat fentről lefelé.)

Spárga felhasználása

Bárhogy 🙂 Nyersen, sütve, főzve, párolva, pürésítve, darabosan.

Ha megfőzzük, tegyük azt kevés vízben, pici citromlével (az elszíneződés megelőzésére).

A világos spárga 15-20, a zöld 10-15 perc alatt fő meg. Bár a zöld nem olyan szép, mégis finomabb. Tudjátok, ronda, de finom.

Nyersen is ehető, bár akkor nem jön ki az íze, de gyermekeknek csak főzve vagy párolva kínáljuk!

Receptötletek

Tárolása

  • A friss spárgát nedves konyharuhába csavarva 2-3 napig is el lehet tárolni a hűtőben. A zöld spárgát legjobb függőlegesen vízbe állítva a hűtőbe tenni.

Honnan tudom, hogy friss-e a spárga?

Összenyomva lédús, nedvet ereszt. Nem barnás az alja. A szára törékeny. A körmünket bele tudjuk vájni. Nem gumiszerű.

Érdekességek a spárgáról:

A görögök kb. 2500 éve ismerik, a spárga elnevezése is tőlük származik (az „asparagos” szó fiatal hajtást, nyelet jelent). Gyógynövényként is használták és használják ma is (pl. fogfájás ellen, vízhajtásra). Vannak olyan hajtások, amelyek akár másfél méter hosszúra is megnőnek (ezért hívja a köznyelv nyúlárnyéknak.)

Ha további kérdésed van gyermeked táplálásával kapcsolatban, keresd szakértőinket: ManóMenü/tanácsadás-oktatás

Prémium minőségű termékeinket itt találod: shop.manomenu.hu

Forrás:

Amaro-López, M.A., Zurera-Cosano, G., Moreno-Rojas, R. (1998). Trends and nutritional significance of mineral content in fresh white asparagus spears.

International Foundation for Gastrointestinal Disorders. (n.d.) Foods that may cause gas.

Mitchell, S.C. (2013). Asparagus, Urinary Odor, and 1,2-Dithiolane-4-Carboxylic Acid. Perspectives in Biology and Medicine

Tabar, A. I., Alvarez-Puebla, M.J., Gomez, B., Sanchez-Monge, R., García, B.E., et al. (2004). Diversity of asparagus allergy: Clinical and immunological features

ALAPANYAG KISOKOS